Vágólapra másolva!
A Barcelona korábbi focistáit tömörítő szövetség javaslatára utcát fognak elnevezni Barcelonában Kubala Lászlóról. A szervezet megtorpedózta a város korábbi javaslatát, ami szerint egy jelentéktelen kisutca viselte volna a nevét.

Az FC Barcelona korábbi magyar klasszisáról a város Les Corts nevű negyedében kívánnak elnevezni egy utcát, ám egyelőre nem dőlt el, hogy melyiket.

A korábbi focisták szervezetének javaslatát elfogadta Barcelona városi tanácsa, amelynek a Marca szerint körültekintően kell eljárnia, miután egy korábbi tervét komoly felháborodás fogadta.

A városi tanács ugyanis korábban már javaslatot tett a focista nevének megörökítésére, ám ehhez egy jelentéktelen kisutcát ajánlott abban a régióban, melyben Kubala lakott. Ezt az elképzelést a klub részéről általános ellenkezés söpörte le az asztalról. "Ez egy elhagyatott, sötét átjáró, melyen senki nem jár, felháborító ajánlat" - reagált Joan Rovira a korábbi focisták szervezete nevében.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A spanyol válogatott tagjaként Kubala (jobbra) Di Stefanóval is játszott együtt

A Barcánál ettől sokkal rangosabb utcát szeretnének Kubala nevéhez kötni. "A Le Corts negyed egyik fontos utcáját akarjuk a célra használni, olyan fontossággal bírót, amit Kubala megérdemel" - fogalmazott Ramón Alfonseda, a korábbi focisták szervezetének elnöke. "Figyelembe kell vennünk, hogy miatta épült fel a Camp Nou, miután a régi stadionba nem fértek be annyian, ahányan látni akarták a játékát."

Kubala a Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként a Barca mellett az Espanyol, a Málaga, a Murcia és Elche kispadján is ült. A spanyol válogatottat 68 mérkőzésen irányította, ami 2013-ig nemzeti rekord volt.

Pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hétszer a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban.