Vágólapra másolva!
Veszélyes magyar pontrúgásoktól tart a román focikapitány, Victor Piturca, aki a hotelfolyosókon is ellenőrizte a pénteki vb-selejtezőre készülő játékosait. Jenei Imre vendéggyőzelmet remél, egy elemző minden nap magyar-románt rendezne. Romániai lapszemle.

Rövid pórázon tartotta a román válogatottat Victor Piturca szövetségi kapitány a budapesti magyar-román vb-selejtező előtt. A keret a román futballszövetség Bukarest környéki központjában edzőtáborozott szerdán. Mivel a helyszín alig 15 kilométerre fekszik a román fővárostól, az edző a segédeivel késő éjszakáig ellenőriztette a hotel folyosóit és a központ összes kijáratát, nehogy a játékosok ellógjanak még egyet lazítani a mérkőzés előtt - tudósít a Gazeta Sporturilor (GSP) bukaresti sportnapilap.

Az edzéseken főleg a pontrúgások elleni védekezést gyakorolta a válogatott, azon egyszerű oknál fogva, hogy a magyar válogatott különösen veszélyes szögleteknél és szabadrúgásoknál. A statisztikákat nézve a GSP arra is kitér, hogy a magyarok valamivel fiatalabbak: "26,8 - 26,9 év a játékosok átlagéletkora a szomszédok javára." Ráadásul Szalai Ádám 193 centis magasságával sok gondot okozhat a bukaresti Steaua hátvédjének, a Szalainál kilenc centiméterrel alacsonyabb Vlad Chirichesnek.

Mutu vagy Raul Rusescu?

A meccs legnagyobb kérdése, hogy kit jelöl ki csatárnak a szövetségi kapitány. Piturca három emberben gondolkodhat. Adrian Mutu mellett az szól a GSP szerint, hogy az Ajaccióban is előretolt éket játszik. "Közelebb van a kapuhoz, jobb neki ott, ő a gólokat szereti" - mondja róla az egyik legismertebb román játékos, Gheorghe Hagi, aki maga is ült a válogatott kispadján. Hagi egy trükkel a lelátón nézheti meg a mérkőzést, mert részt vesz a Puskás Ferenc emlékére szervezett U17-es kupa sorsolásán, majd román újságíróként akkreditálva beléphet a stadionba.

A második jelölt Raul Rusescu, aki eddig tizenhét gólt lőtt a román bajnokság első osztályában, a Liga 1-ben. Viszont Piturca nem igazán lelkesedik a Steaua csatáráért, és bizonyára azt is számításba veszi, hogy a játékos támadó középpályásként rendszerint jobban teljesít. A harmadik lehetőség a volt steauás Bogdan Stancu, aki a mostani szezonban kilenc találatot ért el az Ordusporban. Viszont a szövetségi kapitány kipróbálta a játékost az Ausztrália elleni barátságos meccsen, és a csatár nem győzte meg.

A GSP olvasóinak közel háromnegyede Mutut látná legszívesebben a magyar kapu előtt, a sportnapilap információi szerint Piturca végül így is dönt majd. Nem szerencsés ez a megoldás Aurel Ticleanu szerint, aki 1984-ben középpályásként jutott ki a válogatottal az Európa-bajnokságra. "Mutu beszorulna a két hátvéd közé, szerintem Stancu lesz az ék" - mondta Ticleanu. Jenei Imre, aki egyaránt vezette a román és a magyar válogatottat, így vélekedik: "Mutunak a bal szélen kell játszania, ahol mindig eredményes volt. Sosem játszott előretolt éket" - mondta a DigiSport fociműsorában.

Maga a sérülésből felépülő játékos magabiztosan nyilatkozott a Libertatea bulvárlapnak. "Jól vagyok, semmi bajom a bal lábammal" - mondta, noha a szövetségi kapitány szerint nincs még százszázalékos formában. "Ha engem kérdeznek, azt mondom, ott vagyok. Meg vagyok győződve arról, hogy az első perctől a kilencvenedikig végig tudom játszani a meccset" - közölte az Ajaccio játékosa.

"A magyarok edzettebbek"

Mutu szerint annyi biztos a pénteki meccsből, hogy a román válogatottnak nem szabad veszítenie, és meg kell szereznie a sokat jelentő három pontot a világbajnoki selejtezőn. "Hollandia már bebizonyította, hogy a legjobb csapattal rendelkezik a csoportban, így ha ellenük szerzünk pontot, az már csak bónusz. Az a célunk, hogy a két magyar meccsel négy pontot szerezzünk. Kár lenne, ha megvernénk Hollandiát, és veszítenénk Budapesten" - üzente a szurkolóknak a csatár, aki a magyar keretből senkit sem ismer a fiatalítás miatt.

Az esélyekről visszafogottabban nyilatkozott a román válogatott kapusa, Costel Pantilimon. A Manchester City játékosa szerint kiegyenlítettek az esélyek: a magyarok edzettebbek, ezt pedig technikával és erőfeszítéssel kell ellensúlyozniuk a románoknak. "De nem hiszem, hogy nagy különbség lenne a két csapat értéke között" - mondta Pantilimon az Evenimentul Zilei napilapnak.

A zárt kapus meccs a legrosszabb dolog a világon Jenei Imre szerint. "Gondoljanak bele, mit csinálnának a színészek, ha üres lenne a nézőtér? Hazamennének" - mondta az Evenimentul Zileinek. Az edző tudja, mindkét félnek nehéz lesz a meccs, a magyar válogatottat látja frissebbnek, de a románt jobbnak. A pénteken 76 éves edző születésnapi ajándéknak azt szeretné, ha Mutuék győznének Budapesten.

A Hősök terére legalább 20 ezer szurkolót vár az óriáskivetítők elé a magyar szövetség, és ezrek fogják követni a mérkőzést a Puskás Ferenc Stadion közelében - emelte ki a GSP Budapesten tartózkodó tudósítója, akinek azt mondták a teret biztosító biztonságiak, hogy "pokoli hangulatra" számítson péntek este. A szervezők nem hivatalos információjára hivatkozva a GSP szerint 30 ezer szurkoló is összegyűlhet a Felvonulási téren, aminek az a kockázata, hogy a tömeg megindulhat a Dózsa György úton a két kilométerre fekvő stadion felé.

"Ha isteni erőm lenne, mindennap rendeznék román-magyar meccset. Annyi szenvedélyt, ambíciót és vágyat kelt ez a fociösszecsapás, hogy kár lenne kihasználatlanul hagyni ezt az energiát" - írta véleménycikkében a már hónapokkal a meccs előtt felforrósodott hangulatról Andrei Vochin, a GSP elemzője. Vochin szerint például stadion- és sportcsarnoképítésben is megmérkőzhetne a két ország. "Minden területen egyesítenénk az energiákat, mint a tízpróbán, és a jóérzés meccsének neveznénk. Ebben a versenyben nem lehetne sem pontokat, sem szavazatokat, sem pedig helyezést nyerni. Csak jobb lenne élni a Tisza túlpartján, de az innensőn is."