Vágólapra másolva!
"Mondtam már nem egyszer, hogy a kis Kovács gyereknek a Vidiből mindenképpen ott a helye a válogatottban" - mondta néhány napja az Újpestet 6-0-ra legyőző Paks edzője, Tomislav Sivic. Egervári Sándor vb-selejtezős keretében aztán hétfőn már ott is volt a Videoton 21 éves középpályása, akit manapság a magyar labdarúgás egyik legnagyobb tehetségeként tartanak számon. Mit kell tudni az új reménységről?

Az 1992. március 27-én született játékos 2012 elején igazolt a Videotonhoz Szombathelyről, és amint a fehérváriak honlapja jellemzi: "Már több mint egy éve figyelhetjük kiismerhetetlen cseleit, csodás passzait és ehhez párosuló szorgalmas és szerény személyiségét."

A futballista fokozatosan épült be a csapatba, de a szurkolók nem felejtik az őszi, DVSC elleni rangadón nyújtott teljesítményét, ott a gólpasszai nélkülözhetetlenek voltak a címvédő legyőzéséhez. Előtte a júliusi Szuperkupa-döntőn az ő góljával egyenlített, majd tizenegyesekkel a kupát is megnyerte a Videoton, Kovácsot pedig az újságírók az év utánpótláskorú játékosának is megválasztották.

A video elején és 2:01-nél érdemes nézni a Kovács-gólpasszokat:


Róth szerint példaképpé válhat

Az U21-es válogatottnak már 18 éves korától a tagja, a korosztályos csapat edzője, Róth Antal azonban nem csak innen ismeri, hiszen 2008 és 2010 között mindketten a Haladásnál voltak. "Már korábban is tisztában voltam vele, hogy Kovács István egy rendkívül tehetség játékos, akinek emellett olyan emberi tulajdonságai is vannak, amelyek feljogosíthatják arra, hogy a magyar ifjúság példaképe legyen" - nyilatkozta az [origo]-nak a edző, hozzátéve, hogy a futballista fiatal kora ellenére is sokat segített az U21-es válogatottnak, nemcsak a teljesítményével, hanem a mentalitásával is. "Vezéregyénisége volt a válogatottnak, még úgy is, hogy nála idősebbekkel szerepelt együtt. Alázatos, él-hal a labdarúgásért, és az sem törte meg a karrierjét, hogy a Videotonban eleinte kevesebbet játszott."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Kovács-öröm az Európa Ligában

A Videoton tiszteletbeli elnöke, Kovács Ferenc szorgalmazta leginkább a középpályás leigazolását. "Rögtön megragadtak bennem azok a tulajdonságai, amelyek nem taníthatók: a kreativitás, az ötletgazdagság, és az, hogy játék közben képes két lépéssel előre gondolkodni. Ez pedig a mi csapatunkban eddig több játékosból is hiányzott" - mondta az [origo]-nak az 1985-ben UEFA-kupa-döntőben szerepelt Videoton mestere. "Bár elég sok labdát szerez, de a támadójáték mozgatásában játszik főszerepet, jól lát a pályán, és meg tud bontani egy védelmet". Kovács Ferenc szerint ezek az adottságok nagyon sokat érnek a mai labdarúgásban, nem véletlen, hogy Ronaldo és Messi is azzal éri el a sikereit, hogy egy beállt védelem ellen váratlant tud húzni.

A 79 éves mesteredző úgy véli, nem fogja megzavarni Kovács Istvánt, hogy meghívták a válogatottba, mert jó az alaptermészete, ráadásul nem ő az egyedüli fiatal, a korábbi U20-as vb-n bronzérmes csapatból is több játékos ott van Egervári Sándor együttesében. "Jól ismerem, ezért úgy gondolom, hogy a válogatott meghívó és a nagyobb figyelem sem akadályozza, sokkal inkább elősegíti a teljesítménye fokozását."

Nem szabad azt hinni, hogy ő a következő Maradona

Székesfehérvári csapattársa, a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor szerint Kovács tavaszi teljesítménye - többek között két gól az NB I-ben, egy a Magyar Kupában - alapján egyértelmű, hogy lehet rá számítani a nagyválogatottban is. "Aztán Sanyi bá' eldönti majd, hogy beteszi-e, de szerintem abszolút benne van a nemzetközi szint. Rendkívül gyors, az egy-egy elleni játékban pedig nagyon erős, ebben az egyik legjobb a magyar mezőnyben."

Bombagól a Honvéd ellen


A 31 éves csatár szerint neki is könnyebb, amikor ott van mögötte egy olyan kreatív játékos, mint Kovács, hiszen vele könnyebb létszámfölényt kialakítani.

"Figyelni kell rá, és nem szabad azt hinni, hogy ő a következő Maradona, de megvan hozzá a képessége. Ha be is fogják tenni a válogatottba, akkor sem fog elszállni attól, hogy 21 évesen csapattag lett. Intelligens embernek ismertem meg, ezért jól fogja a mostani helyzetet kezelni" - folytatta Torghelle.

Ezt hasonlóan látja Róth Antal, aki szerint a játékos kisebb termete (173 cm, 65 kg) legalább annyira előny is, mint hátrány. "Gondoljunk csak bele, egy nagydarab védő milyen lehetetlen helyzetbe kerülhet egy gyors szélsővel szemben. Mire a hátvéd egyszer megfordul, addig a gyors támadó már két kört megtett. Messi, Iniesta és Pista is mozgékony, és remekül alkalmazza a rövid kényszerítőket. Remélem, Pistának lesznek partnerei, mert egyedül nagyon nehéz. Ha Xavit is áttennénk egy gyenge csapatba, ő sem váltaná meg a világot."

Pár kiló izom, és jöhet egy topbajnokság

Halmosi Péter, a Haladás Premier League-et is megjárt ballábas játékosa szintén nagyon jól ismeri Kovács Istvánt: "Amikor több mint két éve hazajöttem, akkor kezdett el nálunk játszani, és már akkor láttam rajta, hogy nagyon képzett futballista. Igaz, a testalkata még nem volt ideális, de azóta már felszedett pár kilót. Emlékszem, hogy Filip (Filipovics Vladan játékosmenedzser - a szerk.) felhívott, és a véleményemet kérdezte róla, én pedig azonnal azt mondtam: ne szórakozz sokáig, hamar legyen a játékosod, mert sok van benne" - emlékezett vissza a 33 éves Halmosi, aki szerint ha pár kiló izom még felmegy Kovácsra, máris megcélozhat egy topbajnokságot.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Csak 173 centi, de sok mindenben már most a mezőny fölé nő

"Egy belga vagy egy holland bajnokságban viszont már most is el tudnám képzelni" - folytatta a szélső, majd emlékeztetett, hogy szombaton 14 órakor éppen Haladás-Videoton meccset rendeznek Szombathelyen. "Hétvégén most jön hozzánk, és remélem, kicsit visszavesz, mert én sem rúgtam soha gólt a Halinak, reméljük, ő sem fog" - nevetett Halmosi.

Róth Antal két fordulóval ezelőtt még azt mondta volna, hogy több gólt vár Kovácstól, és bátrabban kellene lőnie távolról. "Arra gondoltam, hogy nem csak a 16-oson belülről kellene lövésre vállalkoznia, erre rám is cáfolt, hiszen lőtt egy bombagólt a Honvédnak. Szóval úgy látom, hogy ő is jól tudja, hogy mi az, amiben előre kell lépnie."

Kovács öröme a meghívás után


"Sanyi bácsi személyesen hívott fel, és először nagyon meglepett a hír, ugyanakkor elmondhatatlanul boldog vagyok. Előttem volt a példa, hiszen két csapattársam - Gyurcsó Ádám és Szolnoki Roland - már szerepelt korábban a magyar válogatott keretében, a célom pedig nekem is az volt, hogy idővel válogatott lehessek. Tisztában vagyok azzal, hogy a kerettagság még nem jelenti azt, hogy pályára is fogok lépni. Nem leszek csalódott, ha végül úgy alakul, hogy még nem tudok bemutatkozni a nemzeti csapatban. Tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm."