Vágólapra másolva!
Már a legjobb nyolc között van a Bajnokok Ligájában a Borussia Dortmund, amely az elmúlt másfél évtizedben megjárta a poklot, kis híján csődbe ment, de vezetői a jelek szerint tanultak a történtekből, és hiába van tele a kassza, nem költekeznek ész nélkül.

Amikor a Bajnokok Ligája 1997-98-as kiírásának elődöntőjében a Borussia Dortmund 2-0-s összesítéssel kiesett a Real Madrid ellen, akkor szurkolói aligha gondolták, hogy 15 évet kell várniuk arra, hogy megint negyeddöntős legyen.

Elvégre a BVB az európai sztárcsapatok közé tartozott, egy évvel korábban megnyerte a Bajnokok Ligáját, és anyagilag is erősnek tűnt. A dortmundiaknak mégis szinte a poklot is meg kellett járniuk ahhoz, hogy most ismét ott legyenek az európai élmezőnyben.

A csúcsról a csőd közelébe, majd vissza

Az 1990-es évek végének sikerkorszaka után egy kisebb hullámvölgy következett, azonban az előző évtized elején a dortmundiak látszólag megint feljövőben voltak. 2002-ben a Borussia még bajnokságot nyert, és döntőt játszott az UEFA-kupában, de a sikerek egyik kulcsa a szinte felelőtlen költekezés volt.

Márcio Amorosót, Tomás Rosickyt, Jan Kollert vagy Ewerthont egyaránt rekordösszegekért vették meg, és a sztárokkal teletűzdelt keret bérköltsége rohamosan nőtt - egyetlen rosszabb idény után azonban a klub olyan adósságspirálba került, amelyből alig tudott kijönni. Két évvel később a csapat már csak hatodik lett a Bundesligában, és így lemaradt a Bajnokok Ligájáról: a tervezett bevétel elmaradt, a kiadások viszont óriásiak voltak.

Forrás: AFP/Jochen Luebke
A cseh óriás, Jan Koller 2001 és 2006 között játszott a Dortmundban

A közel 118 millió eurós adósságot itt is a legjobb játékosok eladásával, illetve költségcsökkentéssel oldották meg, ami azonban együtt járt az eredmények visszaesésével. A klub még a stadion nevét is kénytelen volt eladni, így lett a Westfalenből Signal Iduna Park - amit a drukkerek hétről hétre megtöltöttek, rendre 70 ezer feletti átlagnézőszámot produkálva.

A fanatikus szurkolók akkor is kitartottak a csapat mellett, amikor 2008-ban a kiesés ellen küzdött, és végül csak 13. lett. Ezt követően érkezett Jürgen Klopp, akinek vezérletével a Borussia megindult felfelé: előbb hatodik, majd ötödik lett a Bundesligában, hogy ezután némileg váratlanul egymás után két bajnoki címet is nyerjen.

Szakmailag minden bejött

Mindez nagy részben köszönhető Kloppnak, aki szakmai szempontból szinte egyetlen rossz döntést sem hozott. Igazolásai egytől egyig beváltak, aminek köszönhetően az egyesület elviselte, hogy minden nyáron eladta egyik kulcsjátékosát (2011-ben Nuri Sahint a Real Madridnak, tavaly pedig Kagava Sindzsit a Manchester Unitednek) - ráadásul ez az átigazolási politika a kasszát is kevésbé terhelte meg.

A BVB taktikai szempontból is rendkívül progresszív, ráadásul látványos futballt játszik. A dortmundiak igyekeznek feltolni a védelmi vonalukat, gyakran már az ellenfél térfelén letámadnak, a megszerzett labdákkal pedig megpróbálnak minél gyorsabban eljutni az ellenfelek kapuja elé. Rendszerint legalább ketten támadják a labdát birtokló ellenfelet, amihez tökéletes fizikai állapotra és nagyfokú energikusságra van szükség.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Klopp-pal minden klappol a csapatnál

A nagy rivális Bayern München vezetője, Uli Hoeness a két egymást követő dortmundi Bundesliga-aranyérmet követően azzal vágott vissza Kloppéknak, hogy csak akkor ismeri el eredményeiket, ha a nemzetközi porondon is kimagasló eredményt érnek el. Nos, ebben az idényben immár ez sem hiányzik, a Borussia a Bajnokok Ligája talán legerősebb csoportjából - amelyben a Real Madrid, a Manchester City és az Ajax szerepelt még - az első helyen ment tovább, majd a Sahtar Donecket kiütve bejutott a legjobb nyolc közé.

Ráadásul az ellenfelek is egyre komolyabban vették az együttest. Az ősszel Sir Alex Ferguson a Real és a Barca mellett a Dortmundot nevezte favoritnak, José Mourinho pedig úgy fogalmazott: "A Borussia nem véletlenül nyert két bajnoki címet Németországban, és nem véletlenül vezeti ezt a nagyon nehéz csoportot. Egy remek csapatról van szó, amelyik nagyon direkt futballt játszik, mégpedig nagyon jól. Mindenképpen esélyesek a végső győzelemre."

Nem lesz esztelen költekezés

A remek eredmények a klub anyagi helyzetére is kedvezően hatnak, és a dortmundiak a jelek szerint most már a pályán kívül is szeretnének az elitbe tartozni. Legalábbis erre utalt az egyesület ügyvezetőjének, Hans-Joachim Watzkének a minap adott nyilatkozata, amelyben kifejtette: "Eseménydús holtszezon elé nézünk, nem fogunk ráülni a pénzre, de a költekezést csak hitelek felvétele nélkül tudjuk elképzelni". Persze ez sem jelent kis összeget, hiszen az előző szezonban a klub rekordnak számító, 34,28 millió eurós nyereséget realizált, és ehhez jönnek még a mostani BL-szezon bevételei - mindezek alapján óvatos becslések szerint is 40-50 millió euró lesz erősítésre.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Lewandowskit nem biztos, hogy meg tudja tartani a Dortmund a nyáron

Sok függ persze attól, hogy a lengyel csatár, Robert Lewandowski távozik-e a nyáron, vagy a szerződését kitöltve még egy idényre marad. Ha idén eladják, az további plusz bevételt jelent, viszont ez esetben igazolni kell a helyére valakit, és a nemzetközi sportsajtóban a Borussia középcsatárok egész sorával hozták kapcsolatba. Watzke azonban bizonyos szempontból lehűtötte a kedélyeket például Edin Dzekóval kapcsolatban.

"Aki azt gondolja, hogy a Manchester City egyik játékosa a Borussia Dortmundhoz igazolhat, az nem érti a BVB üzleti modelljét. A mi erősségünk a fiatal focisták továbbfejlesztésében rejlik" - mondta a német Sport1 televíziós csatornának. Mindez akár jó hír is lehet Szalai Ádámnak, hiszen az FSV Mainz magyar támadója ebbe a kategóriába tartozik, akárcsak a hannoveri Mame Biram Diouf, akit a dortmundiak állítólag szintén kiszemeltek.

www.globalsoccerapp.com