Vágólapra másolva!
A Real Madrid nem tudta legyőzni hazai pályán a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén, és az 1-1-es végeredmény azt jelenti, hogy Ronaldóéknak mindenképpen gólt kell szerezniük a továbbjutáshoz az angliai visszavágón. A Dortmund a 87. percben mentette 2-2-re a Sahtar Donyeck ukrajnai otthonában rendezett meccset.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Real Madrid (spanyol) - Manchester United (angol) 1-1 (1-1) - élő közvetítés
Madrid, Bernabéu-stadion
v.: Brych (német)
Real: D. López - Arbeloa, Varane, Sergio Ramos, Fabi Coentrao - Xabi Alonso (Pepe, 84.), Khedira - Di María (Modric, 75.), Özil, C. Ronaldo - Benzema (Higuaín, 60.).
MU: De Gea - Rafael, R. Ferdinand, Evans, Evra - Welbeck (Valencia, 73.), P. Jones, Carrick, Kagava (Giggs, 64.) - Rooney (Anderson, 84.), Van Persie.
gól: C. Ronaldo (30.), illetve Welbeck (20.)
sárga lap: Van Persie (5.), Rafael (40.), Valencia (88.)


A Real Madrid jól kezdte a BL-nyolcaddöntők leginkább várt összecsapását, a hatodik percben Coentrao lövése után a kapufa belső éléről pattant ki a labda. A hazaiak a folytatásban is uralták a meccset, ezért kissé váratlan volt, amikor a 20. percben egy jobb oldali Rooney-szöglet után Welbeck közelről gólt fejelt.

José Mourinho edző rögtön mutatta a játékosoknak, hogy irány előre, és Ronaldóék szót is fogadtak, a Manchester United-szurkolók által még mindig imádott portugál egy remek felhőfejessel egyenlített a 30. percben. A folytatásban is sok helyzetet dolgoztak ki a csapatok, főleg Ronaldo érezte kötelességének, hogy ahonnan csak lehet, tüzeljen, hátha beakad egy lövés vagy egy fejes, de a biztató kísérletek ellenére a kaput nem sikerült bevennie.

A trénerek nem változtattak a szünetben, és a játék képe sem változott sokat, a Real valamennyivel többet támadott, de a masszívan védekező angolok ellen kevés sikerrel járt, sokszor kevés elképzeléssel járatta a labdát a MU-védelem előtt.

Muszáj volt távolról lőni, és nagy lövőkedve volt Di Mariának, aki öt percen belül három lövést is leadott, de ezekből csak az egyik volt veszélyes, ráadásul abból sem lett gól.

Ezután De Gea percei következtek, a spanyol kapus néhol szokatlan mozdulattal, de rendre hárítani tudott, elsősorban Coentrao és Higuain nagy bánatára.

Aztán az angolok még ahhoz is közel voltak, hogy megnyerjék a meccset, de Lopez belekapott Van Persie lövésébe, így a holland egy kapufával, majd még egy közeli lövéssel is ijesztgette a Bernabeu nézőit, utóbbinál Alonso a gólvonalról vágta ki a labdát.

Forrás: AFP/Casar Manso
Rooney vs. Ronaldo

Jó volt nézni Ronaldo kapu fölött a hálóban landoló, lefelé csapódó szabadrúgását is, de gól már nem született, pedig a 93. percben a bal oldalon üresen hagyott Van Persie még bevehette volna Lopez kapuját, ha a spanyol nem tolja szögletre a nem is olyan rossz lövést.

A jó hajrájukról híres manchesteriek hiába készültek a szögletre, a 93. percben kissé sportszerűtlenül lefújta a meccset a német Brych.

Az 1-1 az angoloknak kedvez, főképp, mert Ronaldóéknak így mindenképp gólt kell szerezniük az Old Traffordon, a portugál korábbi sikereinek a színhelyén.

A meccs után a tv-t közvetítő csatornának nyilatkozó Ronaldo nem tűnt boldognak, amikor azt mondta: "Hatékonyak voltak a manchesteriek, sok gondot okoztak, nekünk pedig több gólt kellett volna szereznünk. Nagyon fiatalon érkeztem anno Manchesterbe, aztán szép emlékekkel távoztam. Nyílt maradt a továbbjutás kérdése, de semmi gond, mert nyerni akarunk az Old Traffordon" - mondta a portugál szélső.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Sahtar Donyeck (ukrán) - Borussia Dortmund (német) 2-2 (1-1) - élő közvetítés
Donyeck, Donbass Arena
v.: Webb (angol)
Sahtar: Pjatov - Srna, Rakickij, Csihrinszkij, Rat - Fernandinho, Hübschman - Alex Teixeira (Eduardo, 84.), Mhitarjan, Taison (Douglas Costa, 62.) - Luiz Adriano.
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Schmelzer - Kehl, Bender - Blaszczykowski (Leitner, 80.), Götze, Reus (Schieber, 90+1.) - Lewandowski.
gól: Srna (31.), Douglas Costa (68.), illetve Lewandowski (41.), Hummels (87.)
sárga lap: Fernandinho (69.)


A másik szerdai nyolcaddöntő előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy a tétmeccset december eleje óta nem játszott Sahtar Donyeck meg tudja-e közelíteni azt a formáját, amelyet ősszel láthattunk, amikor legyőzte a Chelsea-t és döntetlent játszott a Juventusszal.

Veszélyesebben kezdett a Dortmund, a Lewandowski, Blaszczykowski, Reus trió nagyon aktív volt, de Pjatovnak nem volt igazán komoly védenivalója, igaz, a 17. percben csak nézte, ahogy Hummels egy szöglet után kapufát fejelt. A Sahtar lassabban pörgött fel, de egy pontrúgásból így is megszerezte a vezetést, Srna szabadrúgása után a labda nem ment sarokra, de Weidenfeller lassan mozdult.

Kabaréba illő hiba kellett ahhoz, hogy a Dortmund egyenlítsen, Götze beadása után Rat és Fernandinho egymást borította fel, így az elsőre hatalmas luftot rúgó Lewandowski egyedül állt a kapussal szemben, és nem is rontott.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Donyecki gólöröm

A második félidő elég csendesen indult, a Dortmundnak tökéletes volt a döntetlen, a Sahtar pedig nem tudott helyzeteket kidolgozni. A 68. percben aztán megvillant a csereként beállt Douglas Costa, aki Rakickij negyvenméteres indítása után Hummels és Schmelzer között vette le a labdát, majd szép mozdulattal, félfordulatból a bal alsóba tüzelt.

Lewandowski szinte azonnal egyenlíthetett volna, kapáslövése azonban centikkel mellé ment, de a Sahtar végül nem tudta kihúzni, Hummels a 87. percben jóvátette a második ukrán gólnál látott hibáját, és egy szöglet után a hálóba bólintott.