Vágólapra másolva!
Lehet, hogy Mario Balotelli büntetés nélkül megússza, hogy a Manchester City futballcsapatának edzésén összeakaszkodott Roberto Mancinival, azonban az edző-játékos konfliktusok nem szoktak ilyen simán befejeződni. Ferguson anno cipőt vágott Beckhamhez, a Port Vale mesterét otthagyták egy benzinkúton, Roy Keane pedig még egy vébéről is lemondott, csak hogy beszólhasson Mick McCarthynak.

A Manchester City csatára, Mario Balotelli látszólag már minden őrültséget elkövetett, ami csak lehetséges, azonban most mégis tovább gyarapította balhéinak sorát. Ezúttal nem valamelyik csapattársával szólalkozott össze, hanem edzőjével, sőt, a felek között kis híján tettlegességre került sor - végül a szakmai stáb többi tagja választotta szét őket. A jelek szerint a támadó megússza büntetés nélkül a dolgot, de az esetek többségében az ilyen konfliktusoknál még a nagy sztárok esetében is a játékosok húzzák a rövidebbet.

Manchesterben repült a cipő

Még egy olyan világklasszis, mint David Beckham sem kerülte el a következményeket, amikor összebalhézott edzőjével. Sir Alex Ferguson szerint Beckhamnek nem tett jót, hogy egy idő már nem csak a pályán számított világsztárnak, és úgy vélte, hogy már nem a foci a legfontosabb a számára. A 2002-2003-as idényben többször is a kispadra ültette, és 2003 februárjában az Arsenal elleni FA-kupa-mérkőzést követően (amit az Ágyúsok nyertek 2-0-ra) az öltözőben úgy sikerült eltalálnia Beckhamet egy stoplis cipővel, hogy a középpályásnak felszakadt a szemöldöke.

A hivatalos verzió szerint Ferguson a vereség miatti dühében rúgott bele a cipőbe, amely véletlenül találta el Beckhamet, de a szóbeszéd célzott dobást emleget. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy öt hónappal később Beckhamet eladták a Real Madridnak.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Angliában egyébként még mindig rendkívül erős az edző tekintélye, ugyanakkor a bulvárlapok szinte minden öltözőben rendelkeznek informátorral, és ez a két tényező együtt azt eredményezi, hogy a legtöbb edző-játékos bunyóról Angliából érkezik hír.

A legendásan balhés középpályás, Joey Barton 2009 májusában a Newcastle akkori mesterével, Alan Shearerrel akaszkodott össze, miután a Liverpool elleni bajnokin egy durva belépőt követően piros lapot kapott, Shearer pedig ezért leszidta őt a meccs után.

Szemtanúk szerint Shearer azt mondta, hogy hibát követett el, amikor betette Bartont a csapatba, mire a középpályás kijelentette: márpedig ő a legjobb játékos a keretben. Shearer erre ráüvöltött: "Ugyan dehogy, szar vagy", mire Barton így válaszolt: "Te meg egy szar edző, szar taktikával".

Ezt követően már nem a szavak voltak a főszerepben, de a pályaedző, Iain Dowie végül szétválasztotta őket, Barton pedig abban a szezonban már nem lépett pályára.

O'Neill: Én hozom a szabályokat

Az ötszörös angol válogatott csatár, James Beattie stoke-i karrierje is azt követően ért véget, hogy összeverekedett Tony Pulisszal. Amikor 2009 decemberében a csapat 2-0-ra kikapott az Arsenaltól, Pulis kijelentette, hogy a focistának másnap is edzésre kell menniük, noha eredetileg szabadnapjuk lett volna, sőt, karácsonyi bulit terveztek.

Beattie mindezt nem éppen emelkedett hangnemben közölte az edzővel, aki hasonlóan válaszolt, és a dolognak az lett a vége, hogy ököllel estek egymásnak, végül a csapat masszőrje választotta szét őket. Pulis két nappal később az öltözőben mindenki előtt elnézést kért az eset miatt, Beattie azonban erre nem volt hajlandó. Innentől kezdve többnyire csak kispados volt, az idény végén pedig távozott a klubtól.

A 2009-2010-es idényben valami lehetett a levegőben, mert Nigel Reo-Coker is ekkor kapott össze az Aston Villánál Martin O'Neillel. A focista korábbi csapatainál rendszerint középső középpályás volt, de Birminghamben gyakran játszott jobbhátvédet, ami nem volt ínyére, és az egyik edzésen 2009 szeptemberében ezt túlságosan vehemensen hozta a szakember tudtára.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

A lapok arról írtak, hogy a felek leteperték egymást a földre, de másnap O'Neill közleményt adott ki, amelyben kijelentette: "Volt egy kis összetűzés Nigel és köztem, de szó sem volt arról, hogy a földön fekve birkóztunk volna. Komolyan veszem az ügyet, Nigel a következő bajnokin nem játszik, utána pedig el is felejtjük a dolgot. Én vagyok az edző, én hozom a szabályokat, és a játékosoknak alkalmazkodniuk kell ehhez, ilyen egyszerű".

Clough leütötte Keane-t

Roy Keane-nél keményebb és szókimondóbb futballista kevés játszott Angliában, de az ír középpályás már nagyon fiatalon megtanulta, hogy az edző tekintélye mindenekfelett áll. A Nottingham Forestnél az a Brian Clough volt a mestere, aki még a régi iskola híve volt, és úgy tartotta: a tréner mindent megtehet.

Amikor a fiatal Keane 1991-ben a Crystal Palace elleni kupameccsen eladta a labdát, és hibájából az ellenfél gólt szerzett, Clough a mérkőzést követően az öltözőben nemes egyszerűséggel leütötte a focistát.

A labdaeladás 00:54-nél látható


"Életemben csak egyszer ütöttem meg Royt, de mivel egyből felállt, így nem lehetett nagyon erős az ütés" - mesélte később Clough. Ami Keane-t illeti, egyetlen alkalommal az edzővel szemben sem tudta visszafogni magát: közvetlenül a 2002-es vébé előtt szólt be a szövetségi kapitánynak, Mick McCarthynak.

A Manchester United középpályása elégedetlen volt az edzőtáborbeli körülményekkel, és feszültségét egy majd tízperces tirádában vezette le. Ebben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal fejtette ki, hogy sohasem tartotta jó edzőnek McCarthyt, és hogy a világbajnokság sem érdekli, majd fogta magát, és hazautazott. Az írek nem is neveztek senkit a helyére, 22-es kerettel szerepeltek a vébén.

Forrás: AFP

Faszfejezett, hazaküldték

A 2002-es világbajnokság a Zlatko Zahovic, Srecko Katanec konfliktus miatt is emlékezetes maradt. A szlovénok legjobbja azzal volt elégedetlen, hogy a spanyolok elleni csoportmeccsen lecserélték a második félidő elején, és mint kiderült, elégedetlenségének a találkozó után hangot is adott az öltözőben.

Üvöltve szidalmazta Katanecet, illetve az édesanyját, majd azzal vádolta a szakvezetőt, hogy azért cserélte le, mert Szlovénia másik részéről, Stíriából származik.

Végül ezzel fejezte be mondókáját: "Ha akarom, megveszlek téged, a családodat, a házadat és azt a hegyet, amelyen az edzőtáborunkat tartottuk Szlovéniában. Játékosként is egy faszfej voltál, és edzőként is az maradtál." Ezt követően kis híján egymásnak estek. Zahovicot hazaküldték a vébéről, de Katanec sem maradt posztján a torna után.

A benzinkúton hagyott edző

Időnként azért olyan is előfordul, hogy a konfliktusból a tréner jön ki rosszabbul. 2011 februárjában az akkor harmadosztályú Port Vale éppen az Aldershot elleni idegenbeli mérkőzésre utazott, amikor az egyik megállót követően a szakvezetőt, Jim Gannont otthagyták egy benzinkúton.

A tréner nem sokkal korábban érkezett a klubhoz, és a focisták hamarosan követséget küldtek az elnökséghez, módszereire panaszkodva, Aldershotba tartva pedig Gannon az elődjétől megörökölt pályaedzővel, Geoff Horsfielddel (aki az előző szezonban még játszott a csapatban) szólalkozott össze, ennek a következménye lett, hogy "véletlenül" a benzinkúton felejtették. Gannon egy hónappal később lemondott posztjáról.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Delio Rossi már 1993 óta dolgozik edzőként, de tavaly májusban olyan dolgot tett, ami az egész olasz futballtársadalmat meghökkentette. A Fiorentinát irányította, és a kiesés elleni harcban a Novara ellen nagyon fontos lett volna a három pont megszerzése, de fél óra elteltével a vendégek már 2-0-ra vezettek.

Rossi ekkor lecserélte a fiatal szerb csatárt, Adem Ljajicot, aki gúnyos mozdulatokkal jelezte, hogy nem örül a döntésnek - mire az edző váratlanul nekiesett, és többször is megütötte, mire szét tudták őket választani.


A tréner már a szünetben felajánlotta lemondását, és a meccs után a vezetőség fel is mentette őt, viszont a csapat kiharcolta a döntetlent, és ezzel a bennmaradást is.

www.globalsoccerapp.com