Vágólapra másolva!
Az egykori magyar szövetségi kapitány Lothar Matthäus szerint az általa felfedezett Huszti Szabolcsnak és Egervári Sándor jelenlegi kapitánynak már két éve egymás kezébe kellett volna csapnia, bárkinek is a felelőssége, hogy a Hannover-szélső lemondta a válogatottságot.

"Ő az a futballista, aki meccseket képes eldönteni" - nyilatkozta az 1990-ben vb-győztes Lothar Matthäus a Nemzeti Sportnak Huszti Szabolcsról, akit ő hívott be először a magyar válogatottba. "Én ezt már akkor láttam rajta, amikor szinte még tizenévesen Sopronban játszott. Ő egyáltalán nem problémás ember, csak tudni kell kezelni, hogy kihozzuk belőle azt, amit mostanság a Hannovernél mutat" - mondta a napokban önéletrajzi könyvet kiadott Matthäus.

Az 51 éves szakember hozzátette: jól tudja, hogy Huszti két éve lemondta a válogatottságot, szerinte ezt a problémát mindenképp meg kell oldani. "Ő a legjobb magyar játékos, és a legjobb magyar játékosnak a magyar válogatottban a helye. Nem ölt meg senkit, csak esetleg nem volt a legjobb hangulatban, és akadt némi félreértés közte és a kapitány között. Talán az edző felelőssége volt, talán a játékosé, talán másoké, de az életben meg kell bocsátani a hibákat."

Az egykori aranylabdás középpályás úgy véli, a játékosnak és az edzőnek már két éve egy kézfogással túl kellett volna lendülnie az ügyön. "Csapjanak egymás tenyerébe, és felejtsék el ezt a baromságot."

Forrás: MTI/EPA/Helmut Fohringe
Matthäus Joanna Tuczynskával a februári bécsi Operabálon

A sportnapilapnak elárulta: magyarországi munkájáról az jelenti számára az igazi visszaigazolást, hogy most is tagjai a válogatottnak azok a játékosok, akik miatt annak idején a német szakembert kritizálták. "Hányszor vetették a szememre, hogy miként adhatom Gera Zoltánnak a csapatkapitányi szalagot? Hogyan rakhatom be a Sopronból Huszti Szabolcsot, aki még a Fradinak sem volt elég erős? Miért kell behívni Hajnal Tamást a Sint-Truidenből? Minek játszatok Juhász Rolanddal védőt, amikor mindig támadó volt? Aztán tessék, itt vannak. Örülök, hogy segítettem kibontakoztatni a pályájukat, és hogy most, hét évvel később még mindig az általam felfedezettek adják a válogatott gerincét."

Matthäus 2004 és 2006 között volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a csapat a nyolcadik vb-selejtezős csoportban a horvátok, a svédek és a bolgárok mögött, Izlandot és Máltát megelőzve a negyedik helyen végzett. A magyar együttes négy győzelemmel, két döntetlennel és négy vereséggel fejezte be a sorozatot. Később, 2009-ben felmerült, hogy a Videoton vezetőedzője lesz, szóban meg is egyezett a székesfehérváriakkal, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.