Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott utóbbi éveinek egyik legjobb meccseként tartják számon a tavaly márciusi amszterdami 5-3-at, amikor Gera Zoltánék tíz percig még vezettek is a vb-ezüstérmes elleni Eb-selejtezőn. Kedden ennél kevesebb gólt kapott a csapat, mégis temetői a hangulat. Pedig csak ismét kiderült, hogy a hollandoknak több, míg a magyaroknak néhány posztra egyetlen játékosuk sincs.

Kapott hideget-meleget a magyar labdarúgó-válogatott védelme a Hollandia ellen keddi világbajnoki selejtező óta, amelyen úgy nyelt be négy gólt a csapat, hogy kétszer leblokkoltak a hátvédek: egyszer fel sem ugrottak fejelni, egyszer pedig a kényszermegoldásként balbekként szereplő középpályás, Elek Ákos fejjel gólpasszt adott az ellenfélnek.

Még Egervári is súlyos hibákról beszélt

Bár Gera Zoltán csapatkapitány szerint nem szabad csak a védelmet hibáztatni az 1-4 miatt, Egervári Sándor szövetségi kapitány is elismerte, a hátvédekkel volt probléma. "Eddig soha nem fordult elő, hogy ilyen súlyos hibákat kövessünk el. Kifejezetten jól fejelő, magas játékosaink vannak, ennek ellenére az ellenfél gyakorlatilag fejjel vert meg bennünket" - nyilatkozta Egervári Sándor a meccs után.

A korábbi szövetségi kapitány, Mezey György - akinek Egervári a nyolcvanas években a segítője volt - azt mondta, hogy a csapatból a keddi teljesítménye alapján hét-nyolc játékost ki lehetne hagyni. Hogy kikre gondolt, azt nem árulta el, de a legtöbb kritikát a számára szinte teljesen idegen poszton szereplő Elek Ákos kapta. A kapitányon kívül többen bírálták a körülményesen és lassan mozgó középső védő Lipták Zoltánt is, és azt is sokan felhánytorgatták, hogy a jobb oldalon szereplő Vanczák Vilmos az első gólnál nem ugrott fel fejelni.

A magyar válogatott az utolsó négy meccsén 19 gólt kapott a hollandoktól, ez 90 percenként 4,75 bekapott gól, így kedden még javított is az átlagon a csapat. Ez persze nem sok okot ad az örömre, a meccs előtt ugyanis a játékosok és Egervári is legalább egy pont megszerzésében reménykedett.

Csak finomítani lehetett a lebőgött Koeman-kezdőn

Egervári Sándor 2010-ben váltotta a kispadon Erwin Koemant, miután a vb-re készülő holland válogatott 6-1-re kiütötte a magyar csapatot barátságos mérkőzésen. Amszterdamban a Fülöp Márton - Bodnár László (Laczkó Zsolt 80.), Horváth Gábor, Juhász Roland, Vanczák Vilmos felállású védelem hajolt meg a hollandok ellen, ezt próbálta Egervári az angolok elleni bemutatkozó meccsére újjáépíteni.

Király Gábor előtt jobbhátvédként a hollandok ellen középpályásként bevetett, azóta elfelejtett Szélesi Zoltán, illetve a Juhász Roland, Lipták Zoltán (Komlósi Ádám, 55.), Vanczák Vilmos (Laczkó Zsolt, 46.) játszott, azaz három helyen is megváltozott a kezdőcsapat hátsó sora. A taktika azonban nem módosult jelentősen Koemanéhoz képest, Egervári is a 4-4-2-t favorizálta, majd az Eb-selejtezőkön többször is a 4-1-3-2-es, illetve a 4-2-3-1-es felállást választotta, utóbbihoz ragaszkodott az első hollandok elleni meccsén is.

Ezen az összecsapáson olyan csapat állt fel, amely ha most kedden kikap 4-1-re, akkor nem szegezné mindenki a falhoz Egervárit azzal a kérdéssel, hogy miért játszott Elek balhátvédet, ugyanis mindenki a saját posztján szerepelt: Király - Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó - Varga J. (Vadócz, 46.), Elek (Priskin, 79.) - Koman (Czvitkovics, 46.), Gera, Dzsudzsák - Rudolf. A vége mégis rosszabb lett, mint most, 4-0-ra nyertek a hollandok, a tudósításunkban azt írtuk, hogy a hajmeresztően rosszul helyezkedő védők miatt bukott el a válogatott. A védekezésért - védőként, illetve szűrőként - négy NB I-ben szereplő játékos is felelős volt: Lipták és Elek a Videoton, Laczkó és Varga József pedig a Debrecen játékosaként. Huszti Szabolcsra ekkor már jó ideje nem számított Egervári, a játékos nagy port felvert nyílt levelében azért bírálta a kapitányt, mert szerinte túl sok NB I-es futballista kap lehetőséget a válogatottban, noha "ég és föld a különbség a hazai és a külföldi labdarúgás között".

Buzsáky? Tőzsér? Leandro?

Az idegenlégiósokat megnézve úgy tűnik, egyedül a Varga, Elek, Pintér, Vadócz négyesből kiválasztott védekező középpályások tengelyét lehetetne érdemben átvariálni. A Genkkel a BL-t megjárt, azóta a Serie A-ban kezdőjátékossá lett Tőzsér Dániel, a QPR-ral a Premier League-ben szerepelt Buzsáky Ákos, esetleg a Bresciában edződött, ma már Kolozsváron profiskodó Vass Ádám lehetett volna beilleszthető a védelem elé. Vanczákon és Juhászon kívül számításba vehető, külföldön (jól) futballozó védő alig akad, egyedül talán a Cipruson légióskodó Leandro, aki viszont épp jó lenne balhátvédnek is, azaz kedden jól jött volna, ha ott van, miután megsérült Laczkó. Talán jobb megoldás lehetett volna a kispadon ücsörgő Halmosi szerepeltetése is, ám őt valamiért nem akarta betenni Egervári.

Forrás: MTI/PAP/Bartlomiej Zborowski
Tőzsért kipróbálta Egervári, de úgy tűnik, nem vált be

A tavaly márciusi 0-4 után nem keresett mentségeket a kapitány, elismerte, hogy jobb volt a holland csapat. De ekkor nagyon jól jött, hogy szinte rögtön javíthattak Geráék, négy nap alatt sikerült feltüzelni a társaságot, Amszterdamban volt olyan pillanat - az 50-60. perc között -, amikor 2-1-re vezetett a csapat. Végül 5-3-ra kikaptunk, de mindenki megemelte a kalapját a látott játék alapján.

Az öt bekapott gól azonban jelzi, hogy itt is a védekezéssel voltak gondok, a kapus Fülöp Márton azóta nem is volt válogatott, igaz, a magyarok eléggé kinyíltak, főleg az 1-0-s holland előnyről induló második félidőben, amikor a 4-4-2-es felállásban a védekező feladatokkal ellátott Pintér Ádám helyére Koman Vladimir állt be. Csatárposzton sem küzdött a bőség zavarával a kapitány, amit bizonyít, hogy a 74. percben a hosszú évek után reaktivált, ekkor 35 éves Tököli Attila is beállhatott Amszterdamban.

Amikor egy 4-1 jobban fáj egy 4-0-nál

A keddi 1-4 során senki nem emelkedett ki a magyar csapatból (az egyetlen pozitívum, hogy Gera és Dzsudzsák össze tudott hozni egy büntetős gólt), javulást nem lehetett látni a korábbi magyar-holland meccsekhez képest. Sőt a törökök ellen szenvedő és szerencsés győzelmet arató, felforgatott és megfiatalított holland csapat úgy tudta lemosni Juhászékat, hogy Robben megsérült a meccs előtt néhány perccel, a helyette a kezdőbe került Lens pedig két gólt szerzett, és adott egy gólpasszt is. A holland vészmegoldás a meccs legjobbja, a magyar vészmegoldás pedig a meccs leggyengébb láncszeme lett, ráadásul kikerült a kezdőből a közönség kedvencének számító, Andorra ellen szép gólt fejelő magyar csatár, Szalai Ádám is, aki Huszti nyomába lépve rögtön küldött is egy fricskát az őt kihagyó kapitánynak.

Forrás: AFP/Isza Ferenc
Szalainak rosszulesett, hogy az újságból tudta meg, nincs formában

Érdemes visszaidézni Elek Ákos [origo]-nak adott, 2010. októberi nyilatkozatát, amikor arról kérdeztük, mennyire zavarta, amikor - épp a keddi vb-selejtező összeállítását kritizáló - Mezey György a Videotonban hirtelen szélsővédőt csinált belőle. "Utólag csak azt mondhatom, hasznomra vált az az időszak, amikor balhátvédként játszottam, azon a poszton sokkal több volt az egy az egy elleni párharc, és ezáltal javult a védekezésem. De azért jobban érzem magam a középpályán, amikor Kazincbarcikán játszottam, még irányító voltam, de már akkor mondogatták, hogy a védekező középpályás lesz az én posztom."

Folytatás október 12-én Észtország ellen idegenben, majd négy nappal később itthon Törökország ellen. Kíváncsiak leszünk a kezdőre, a taktikai felállásra, de legfőképpen a végeredményre, hiszen ezúttal a szokásosnál is jobban megtépázott tekintélyű csapatból kellene összerakni egy pontszerzésre képes tizenegyet.