Vágólapra másolva!
Veretlenül zárta a labdarúgó NB I 2011/12-es idényét a bajnok Debrecen: Kondás Elemér együttese a záróforduló szombati játéknapján magabiztosan 2-0-ra nyert a vendég Haladás ellen. A hazaiak az első félidőben Mészáros Norbert góljával szereztek vezetést, majd a fordulást követően a gólkirályjelölt Adamo Coulibaly büntetőből állította be a végeredményt. A Debrecen előtt legutóbb 46 évvel ezelőtt a Vasasnak sikerült veretlenül bajnokságot nyernie.

NB I, 30. (utolsó) forduló:
DVSC-TEVA - Haladás Sopron Bank 2-0 (1-0)
Debrecen, 10 000 néző
v.: Vad II
DVSC: Verpecz - Nikolov (Bernáth 76.), Simac, Mészáros (Máté 81.), Korhut - Bódi, Ramos, Bouadla, Szakály P. - Coulibaly, Kulcsár (Nikolic 69.)
Haladás: Rózsa - Schimmer (Búrány 84.), Guzmics, Korolovszky, Tóth P. - Nagy D., Rajos (Horváth A. 60.), Nagy G., Iszlai, Halmosi - Ugrai (Oross 59.)
gól: Mészáros (21.), Coulibaly (54., 11-esből)
sárga lap: Bouadla (68.), Korhut (73.), illetve Tóth P. (53.), Guzmics (67.)

A mérkőzés előtt a szezon legjobb debreceni játékosának járó Zilahi-díjat a válogatott Varga József kapta meg. Huszonegy perc kellett a hazaiaknak a vezetés megszerzéséhez a szezonzáró találkozón: a hetek óta kiváló formában játszó Bouadla ugratta ki Mészárost, aki - a kapus hibáját kihasználva - kissé kisodródott helyzetből helyezett jobbról a kapuba. Az első játékrészben végig bátran küzdött a Haladás, nem állt be védekezni, ennek eredményeképpen helyzetei is adódtak.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második félidőben sem változott sokat a játék képe: a története hatodik bajnoki címét szerző debreceni csapat a gólkirályi címre törő Coulibaly révén növelte előnyét, és ezzel veretlenül zárta a bajnokságot.

Orbán Viktor: Debrecen a magyar labdarúgás fővárosa

"Debrecen egy nagy ipari központ, amely az ország egyik leggyorsabban fejlődő regionális centruma, ilyen helyre kell egyetemet, iskolákat és sportlétesítményeket építeni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a DVSC-Haladás mérkőzés szünetében újságíróknak, miután megtekintette az új Nagyerdei Stadion látványterveit.

A kormányfő szerint ideje, hogy a debreceni sikerek mögé biztos alapok, támaszok is kerüljenek. "Az egyik ilyen támasz az új stadion, amit Kósa Lajos már évek óta épp az aktuális kormányokon próbál kipréselni. Velem nagyobb szerencséje volt, mint az előzőekkel" - jegyezte meg.

Még fontosabbnak nevezte a labdarúgó-akadémiát, melyet idén ősszel adnak át Debrecen-Pallagon. "A labdarúgás a gyerekekről szól. Amikor sportra és akadémiára áldozunk, amikor stadiont építünk, akkor a gyerekekre gondolunk, és nekik építjük."

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Orbán Viktor és Kósa Lajos együtt tanulmányozzák az új debreceni stadion makettjét

"Évek óta Debrecen a magyar labdarúgás fővárosa, így jó szívvel dönthetett a kormány arról, hogy az új stadion és a labdarúgó-akadémia megvalósuljon" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Debrecenben az új létesítmények mindig jó befektetésnek bizonyultak, hiszen jelenleg is a stadiontól néhány utcányira zajlik az úszó Európa-bajnokság a Debreceni Sportuszodában, de a Főnix Csarnok is rendszeresen rangos rendezvények helyszíne. Kósa Lajos polgármester ehhez hozzátette: TAO-pénzből most fognak új jégcsarnokot is építeni a városban.

Csányi Sándor MLSZ-elnök elmondta: hatalmas szükség van új létesítményekre, hiszen az elmúlt húsz évben több mint ezer futballpálya szűnt meg Magyarországon. "A szövetség bízik benne, hogy a negatív tendenciákat sikerül megfordítani."



A díjátadón Orbán Viktor miniszterelnök minden debreceni játékosnak gratulált, illetve átadta a bajnoki trófeát, Csányi Sándor MLSZ-elnök pedig az aranyérmeket akasztotta a futballisták, valamint a szakmai stáb és a klubvezetés tagjainak nyakába.