Élő:
Vágólapra másolva!
Több mint négy évized után nyert ismét bajnoki címet az arab tulajdonosok érkezése előtt középcsapatnak számító Manchester City. Roberto Mancininek kisebbfajta világválogatottból sikerült csapatot kovácsolnia, ezzel megtörte a MU, Arsenal és a Chelsea 16 éve tartó egyeduralmát. A klub évtizedeken át szenvedett a cityitisnek nevezett betegségében, mellyel mindent a végjátékban bukott el. Vasárnap is majdnem ugyanez történt a csapattal, de az utolsó pillanatban sikerült kigyógyulnia.

Hihetetlen hajrával lett bajnok a ManCity

A Premier League kapcsán az elmúlt években gyakran elhangzott a kritika, hogy az élmezőny túlságosan is kiszámítható, és ebben volt is igazság. Az 1995-96-os idény óta mindössze három csapat tudott aranyérmet nyerni, ráadásul a Manchester United, Arsenal, Chelsea általában a dobogós helyeket is uralta. Ezt az egyeduralmat törte meg végérvényesen a Manchester City bajnoki címe, egy olyan klub került az élcsapatok közé, amely az 1970-es évek óta nem tudott beleszólni a nagyok dolgába.

Négy év alatt kétszer cserélték le a csapatot

A fordulat egyértelműen az anyagi háttérhez köthető, a Cityt 2008-ban vette meg az arab befektetőkből álló Abu Dhabi United Group nevű konzorcium, és innentől kezdve valósággal ömlött a pénz a klub kasszájába. Az egyesület 570 millió euróért vett új futballistákat az elmúlt négy évben, jellemző, hogy a jelenlegi keretben csak egyetlen olyan játékos van, aki a tulajdonosváltás előtt is a Cityhez tartozott, a saját nevelésű hátvéd, Micah Richards.

Ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy hiába a hatalmas költekezés, ez önmagában nem elég a sikerhez. Az első nagybevásárlás során a klubhoz kerültek közül már csak Nigel de Jong, Pablo Zabaleta és Vincent Kompany maradt, és a 2008-ban rekordösszegért megvett, de még mindig a City történetének második legdrágább focistájának számító Robinho gyakorlatilag kudarcot vallott. A vezetőség becsületére legyen mondva, négy év alatt mindössze egyetlen edzőváltás volt a klubnál, Roberto Mancini előtt éppen az a Mark Hughes ült a kispadon, aki most a bajnokavatás napján az ellenfél, a Queens Park Rangers mestere volt.

Forrás: AFP/Paul Ellis

A legnagyobb bókot Fergusontól kapták

A mostani szezonra kis túlzással egy világválogatott állt össze az Etihad Stadiumban, ám az idény közben gyakran felmerült, hogy a zsoldoshadsereg nem tud igazi csapatként működni, erre utalt a Carlos Tévez-affér, illetve Mario Balotelli botránysorozata is. Április elején a City hátránya nyolc pont volt a Manchester Uniteddel szemben, amelynek fő erényeként éppen azt említették, hogy bár egyénekre lebontva kerete gyengébb a városi riválisánál, mindezt a csapaegységgel és a győzni akarással pótolni tudják.

Mancini ennek ellenére a szezon folyamán képes volt összekovácsolni a színes társaságot, amelynek pedig egyáltalán nem volt egy standard kezdőcsapata. A kapus Joe Harton kívül senki sem lépett pályára mindegyik találkozón, a második legtöbb meccset David Silva játszotta, aki 33-szor volt kezdő. Az viszont az tagadhatatlanul jól jött Mancininek, hogy minőségi cserék ültek a kispadon, így bőven volt variációs lehetősége.

Forrás: AFP
Agüero 23 góllal vette ki a részét a bajnoki címből

A legnagyobb dicséretet alighanem éppen a fő riválisától, Alex Fergusontól kapta, a Manchester United edzője ugyanis így jellemezte a Cityt: "Minőség szempontjából nagyon hasonlítanak a José Mourinho-féle Chelsea-hez. Rengeteg kiváló focista van a keretükben, nagyon nehéz legyőzni őket, és több játékosuk is remek szezont zárt. A bajnoki címhez az kell, hogy legyen öt-hat olyan embered, aki folyamatosan magas szinten teljesít, és a Citynél ez megvolt".

Kigyógyultak a betegségből

A drukkerek nagyon bíznak benne, hogy a bajnoki arannyal a klub végleg megszabadult attól a nyavalyától, amit az egyesület egykori legendás trénere, Joe Royle csak "cityitisnek" nevezett, vagyis hogy képesek nyert helyzetből is elbukni, de legalábbis nagyon megnehezíteni a saját dolgukat. A jelenség már az 1970-es évek elején, a sikerkorszakban kezdődött, 1971-ben a klub az elődöntőben esett ki a KEK-ben a Chelsea ellen, 1972-ben hiába vezette a tabellát nagyon sokáig, végül csak negyedik lett a bajnokságban, 1977-ben pedig mindössze egyetlen ponttal maradt le a bajnok Liverpooltól. Négy évvel később a City kupadöntőt játszhatott a Tottenhammel, és a megismételt finálén 2-1-re vezetett, ám végül a londoniak győztek 3-2-re.

Forrás: AFP/Paul Ellis

Az 1980-as években már nem az elmaradt sikerek, hanem a kudarcok jelentették a cityitis tüneteit. Az 1982-83-as idény végén a manchesteriek a kiesés ellen küzdöttek, és az utolsó fordulóban egy döntetlenre lett volna szükségük a Luton Town ellen, hogy bennmaradjanak, a végeredmény vereség és kiesés lett.

Mindezt liftezés követte az első és a másodosztály között, az 1990-es években azonban úgy tűnt, hogy a City végre stabilizálni tudta a helyzetét. Ehelyett az évtized második felében a klub nem csak a Premier League-ből, hanem a másodosztályból is kiesett, az utolsó fordulóban megverte ugyan a Stoke-ot 5-2-re, és a játékosok ünnepeltek, azonban mind a három előttük álló csapat nyerni tudott, így a City a harmadik vonalban találta magát.

Innen két év alatt visszajött az élvonalba, és 2002 óta itt szerepel, de az arab tulajdonosok érkezéséig csak középcsapatnak számított, a 2005-ben elért nyolcadik hely volt a legjobb eredménye. De ez is a cityitis tipikus megnyilvánulása volt, az utolsó fordulóban éppen a csapat előtt álló Middlesbrough volt az ellenfél, és egy győzelemmel meg lehetett volna előzni a Borót, ami európai kupaszereplést ért volna. A hajrában 1-1-es állásnál a City edzője, Stuart Pearce egy váratlan húzással beküldte cserekapusát, Nicky Weavert, és az addig védő David Jamest előreküldte a támadósorba, a vészcsatár pedig kiharcolt egy büntetőt, amit azonban Robbie Fowler kihagyott.

Forrás: AFP
A City és a United versenyfutása csak a legutolsó pillantokban dőlt el

A City által oly sokszor eljátszott bukásra a mostani idény is remek alkalmat kínált, hiszen a csapat az utolsó PL-kör előtt a MU-val azonos pontszámmal állt, és a bajnoki címhez csupán be kellett húznia a QPR elleni hazai győzelmet. A múltat tekintve törvényszerű lett volna elbukni a bajnoki címet, és az 1-0-s vezetés után annak rendje és módja szerint elő is jött a cityitis, az emberhátrányban küzdő QPR fordított, és 2-1-re vezetett a rendes játékidő végén. A ráadásban azonban jött Dzeko és Agüero, és a bajnokság legutolsó pillanataiban berámoltak egy-egy gól, így a City visszahozta a sírból az araynérmet, és 42 év után tényleg visszatért a nagyok közé.

Miután a BL-ben, majd az Európa Ligában is csalódást keltő korai kiesés volt a csapat sorsa a mostani szezonban, a szurkolók abban bízhatnak, hogy a bajnoki cím után az európai erőviszonyokat is sikerül átrendeznie a Citynek.

www.globalsoccerapp.com