Vágólapra másolva!
Ha a Chelsea vagy az Arsenal nem hajt végre bravúrt a BL-visszavágón, akkor a legjobb nyolc között egyetlen angol csapat sem lesz. Erre 14 éve nem volt példa, de a Premier League kríziséről azért még korai lenne beszélni.

Két olasz-angol párosítás jött össze a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutásért, és az első mérkőzéseket követően a Serie A képviselői vannak előnyben: az AC Milan hazai pályán 4-0-ra verte az Arsenalt, míg a Napoli 3-1-re nyert a Chelsea ellen.

Ha mind a két olasz csapat megőrzi előnyét, akkor olyan dolog történne, amelyre az 1996-97-es szezon óta nem volt példa a Bajnokok Ligájában: egyetlen angol klub sem lenne a legjobb nyolc között.

O'Leary szerint régen minden jobb volt

A legrangosabb európai kupasorozatban az 1997-98-as idényben vezették be, hogy nem csak a bajnokcsapatok indulhatnak, hanem a legjobbnak tartott ligákból több együttes is. Az azóta eltelt 14 szezonban a Premier League-ből mindig volt csapat a legjobb nyolc között, ami egyetlen más országra sem igaz, még a spanyolokkal is megesett, hogy a nyolcaddöntőben mindegyik képviselőjük elbúcsúzott (2004-2005).

Az angol lapok természetesen rögtön arról írnak, hogy a Premier League krízisben van - ilyen témájú cikket közölt a The Guardian, a The Independent és The Telegraph is. A Leeds Unitedet 2001-ben a Bajnokok Ligája elődöntőjébe vezető ír edző, David O'Leary például azt mondta az AP hírügynökségnek: "A Premier League színvonala nem fejlődött, maximum visszafelé. A Chelsea és az Arsenal gyengébb, a Liverpool nem is áll versenyben a dobogóért. Azt hiszem, még Alex Ferguson sem mondaná mostani csapatáról, hogy nem dolgozott még jobbal, szóval hatalmas eredmény volt tőle, hogy tavaly bejutott a BL-döntőbe, és megnyerte a bajnokságot. Gondoljunk csak a José Mourinho-féle Chelsea-re a fiatal John Terryvel és Frank Lamparddal, vagy a pár évvel ezelőtti Arsenalra, esetleg a Cristiano Ronaldóval felálló Manchester United. Vannak ilyen jók a mostaniak? Ki van zárva."

Ferguson bízik a körforgásban

Ferguson viszont nem látja ilyen rossznak a helyzetet. "Először is, az európai sikerek körforgásszerűek. Tíz évvel ezelőtt a spanyolok voltak nagyon jók, amikor a Real Madrid és a Barcelona mellett a Valencia, a Deportivo és a Villarreal is remekelt, akadt olyan szezon, amikor a Primera Divisiónból három elődöntős is volt. Majd jött az angol sikerkorszak, amikor az elődöntőben mindig voltak PL-csapatok, és emlékezhetünk a Manchester United-Chelsea döntőre, mi ezen kívül még kétszer jutottunk el a fináléig. Nem hiszem, hogy visszaesésről lenne szó, szerintem az angol együttesek továbbra is dominálni fognak. Csak saját magunkról tudok beszélni: nekünk rossz évünk volt, csalódtunk magunkban" - mondta a Manchester United szakvezetője.

Meglátását egyébként a Valencia edzője, Unai Emery is osztja, akinek csapata a héten éppen egy angol együttest, a Stoke Cityt búcsúztatott az Európa Ligából. "A Premier League színvonala egyáltalán nem csökkent. Az első hat helyezett hasonlóan erős, és a bajnokság kiegyensúlyozottabb. Ez egy nagyon nyílt bajnokság, ellentétben a spanyollal" - jelentette ki Emery.

Az angol kluboknak egyelőre amiatt nem kell izgulniuk, hogy a Premier League elveszítheti a negyedik BL-helyet, ahhoz ugyanis egyetlen gyengébb szezon nem elegendő. Az UEFA az országok ranglistáját, amely alapján a Bajnokok Ligája-helyeket kiosztja, ötéves átlageredmények alapján számolja, márpedig az előző négy idényben mindig Anglia szerezte a legtöbb pontot.

Ráadásul a koefficiens számításánál az Európa Liga ugyanannyit ér, mint a BL, és előbbi sorozatban a két manchesteri együttes még versenyben van, sőt, favoritnak számít. Persze ha a mostani gyengébb eredménysor a következő években is megismétlődik, akkor a Premier League akár úgy is járhat, mint a Serie A, ahonnan a mostani szezonban már csak az első három kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába, ez azonban egy évek óta tartó hanyatlás végkifejlete volt.

www.global-soccer.eu