Vágólapra másolva!
Míg Angliában a klubok egyáltalán nem kaptak pihenőt a télen, és Olasz-, illetve Spanyolországban is csak egy-két hét volt a téli szünet, addig a Bundesliga csapatai öt héten keresztül nem játszottak tétmérkőzést. Sokan úgy vélik, hogy mindez előnyt jelent a német válogatott számára a nyári tornákon, ami nem bizonyítható, magyarázatnak viszont kiváló az angolok számára.

Igazi rangadóval rajtol pénteken a Bundesliga tavaszi szezonja, hiszen a nyitányon a listavezető Bayern München a negyedik helyen álló Borussia Mönchengladbachhal játszik. A német csapatok öt hetet pihenhettek a télen, ami a többi topligához képest nagyon sok: Olasz- és Spanyolországban mindössze két hét volt a téli szünet, Angliában pedig ez a fogalom teljesen ismeretlen.

Kevesebb csapat, hosszabb szünet

A német élvonalban régebben még hosszabb volt a téli szünet, még ha nem is annyira, mint Magyarországon, ahol közel három hónapon keresztül nem lépnek pályára a csapatok. Amíg a FIFA nem vezette be az egységes futballnaptárt, amely meghatározza, hogy a nemzeti bajnokságoknak egy héttel a Bajnokok Ligája döntője előtt, vagyis május elején véget kell érniük, a Bundesliga rendszeresen júniusig elhúzódott, és mivel a többi topligával ellentétben Németországban nem 20, hanem 18 csapat alkotja az élvonalat, így sokkal hosszabb pihenőre nyílt lehetőség.

Az 1990-91-es idényben például az utolsó fordulóra június 15-én került sor, ami azt jelentette, hogy a téli szünet tizenegy hétig tartott. Később a hat-hét hetes pihenő vált általánossá, amit a liga a Német Labdarúgó-szövetséggel (DFB) együttműködve a 2009-2010-es szezonban csökkentett öt hétre. A szövetség akkor azzal érvelt, hogy a rövidebb szünetnek köszönhetően a bajnokság hétközi fordulók nélkül is véget érhet május elejére, és így a válogatott jobban tud felkészülni a nyári világbajnokságra.

Jöjj el, napfény

Az érvelés már csak azért is érdekes, mert általánosan elterjedt az a vélemény, hogy a német válogatott számára hatalmas előnyt jelent a hosszabb téli szünet, hiszen így a játékosok pihentebben, kevésbé kizsigerelten játszhatnak a nyári tornákon. Annyi mindenesetre biztos, hogy a Nationalelf a legutóbbi három nagy viadalon (a 2006-os és a 2010-es vébén, valamint a 2008-es Európa-bajnokságon) egyaránt bejutott a legjobb négy közé, míg az angol csapat, amelynek focistái gyakorlatilag végigjátsszák a decembert és a januárt, az 1996-os Eb óta egyszer sem jutottak ilyen messzire.

Az angol labdarúgásban dolgozó edzők többsége nagyon régóta lobbizik annak érdekében, hogy a Premier League-ben is vezessék be a téli szünetet. Sven-Göran Eriksson, aki 2001 és 2006 között volt szövetségi kapitány, például kijelentette: "Angliának így sokkal nehezebb dolga van a nagy tornákon, szükség lenne a téli szünetre. Legalább egy hétre, amikor minden Premier League-játékos pihenhet, elutazhat valami napfényes helyre, hogy feltöltődjön az idény közben" - nyilatkozta Eriksson a BBC-nek augusztusban, majd hozzátette: "A 2002-es vébé előtt a tesztek alapján Owen Hargreaves volt a legfittebb futballistánk, mert a Bayern Münchennél hosszabb téli szünete volt".

Mertesacker új élménye

Ennél konkrétabb bizonyíték azonban nincsen arra, hogy a hosszabb pihenő valóban előnyt jelentene. A 2010-es vébén játszott angol-német negyeddöntő előtt a BBC megvizsgálta, hogy a két válogatott játékosai közül kiknek volt több meccsük az idényben, és a végeredmény azt mutatta, hogy a németeket érte nagyobb terhelés, a találkozót mégis ők nyerték.

Forrás: AFP

A kérdés Németországban is foglalkoztatta a kutatókat: a saarbrückeni egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy a 2008-2009-es és a 2009-2010-es bajnokságok között mekkora eltérés mutatkozott a sérülések számában. Előbbinél hét, utóbbinál négy hét hosszú volt a téli szünet a Bundesligában, ám a tanulmány szerint a sérültek számában nem volt szignifikáns különbség. A német válogatott orvosa, Tim Meyer pedig így fogalmazott: "A korábbi időszakhoz képest kevesebb a pihenő, viszont tavasszal kevésbé zsúfolt a versenynaptár, így a két hatás kiegyenlíti egymást".

Meyer természetesen csak a Bundesligáról beszélt, Angliában viszont semmiféle téli szünet nincsen, sőt, éppen december végén a legkeményebb a program: abban az időszakban, amíg a Bundesliga-profik pihennek, illetve a bajnokság második felére készülnek, a Premier League csapataira öt bajnoki és legalább egy kupamérkőzés várt. A nyáron a Werder Bremenből az Arsenalba igazolt német hátvéd, Per Mertesacker nem is tagadta, hogy a karácsonyi, illetve szilveszteri forduló furcsa volt a számára: "Az év ezen időszaka kicsit szokatlan nekem. Nemrég beszéltem néhány volt brémai klubtársammal, akik két és fél hétig egyáltalán nem edzettek december végén" - mondta a Daily Mailnek, de azért árnyalta a képet, amikor elárulta: az edzések ilyenkor kevésbé intenzívek, mint a Bundesligában, és Arsene Wenger ügyel arra, hogy a játékosok a mérkőzések között többet pihenhessenek.

www.global-soccer.eu