Vágólapra másolva!
Tavaly egészen az utolsó napig kellett várni, hogy berobbanjon a januári átigazolási időszak, és valószínűleg idén is csak pár klub költekezik ki az idény közben. A legtöbb pletyka alighanem a Paris Saint-Germainnel lesz kapcsolatos, a legnyúlósabb szappanopera főszereplője Carlos Tévez lehet, a legnagyobb mozgás pedig Dél-Amerika és Európa között várható a piacon.

Amióta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a 2002-2003-as szezonban bevezette a téli átigazolási időszak intézményét, vagyis hogy a klubok az idény közben csak januárban vehetnek új játékosokat, olyan nagy nevek cseréltek klubot az év első hónapjában, mint Andrej Arsavin, Gonzalo Higuaín, José Antonio Reyes, Lassana Diarra, Nicolas Anelka, Klaas-Jan Huntelaar vagy Fernando Gago.

A PSG lehet a januári nagy bevásárló

Az utóbbi években ugyanakkor inkább a spórolás jegyében telt a téli átigazolási időszak, egy-két nagyobb összegű adásvételen kívül a kölcsönszerződések és az olcsó átigazolások domináltak. 2010-ben különösen visszafogottak voltak a klubok januárban, hiszen akkor a legdrágább futballista csak nyolcmillió euróba került. Tavaly az utolsó pillanatban pörögtek fel az események, amikor a Chelsea kisebbfajta láncreakciót indított el azzal, hogy megvette Fernando Torrest, majd a Liverpool az érte kapott pénzből szerződtette Andy Carrolt és Luis Suárezt.

Ehhez hasonló összegű átigazolások idén nem várhatóak, bár most is akad néhány olyan klub, amelynek nem a megtakarítás az elsődleges szempont. A következő egy hónapban várhatóan alig lesz olyan klasszis, akit nem hoznak hírbe a Paris Saint-Germainnel, amely májusban került katari kézbe, a napokban pedig szerződtette edzőnek Carlo Ancelottit. A PSG jelenleg ugyan vezeti a Ligue 1 küzdelmeit, de szeretne tovább erősíteni, mégpedig lehetőleg nemzetközileg is ismert játékosokkal.

A Milan brazil csatára, Pato a legfrissebb információk szerint mégsem érkezik, ám David Beckham megszerzésének nagy a valószínűsége, és a L'Équipe újévi számában további lehetséges igazolások tömkelegét említette Salomon Kaloutól kezdve Hulkon és Leandro Damiaón keresztül egészen Martín Cáceresig. A hab a tortán azonban a Real Madrid brazil klasszisa, Kaká lenne, akiért a La Parisien értesülései szerint 40 millió eurót fizetnének. A Real 2009 nyarán 65 millióért szerződtette.

A Manchester City ingyen nem adja Tévezt

Egy másik dúsgazdag csapatnál, a Manchester Citynél ezúttal kicsi a valószínűsége, hogy folytatnák az előző évek költekezését, elvégre a csapat vezeti a Premier League-et, és a keretben sincsenek már lyukas posztok. Sőt, a klub inkább megválna pár olyan játékostól, aki nem jut lehetőséghez, viszont a fizetése csillagászati. Ilyen például a balhátvéd Wayne Bridge, aki elméletileg kapóra is jöhet Arsene Wengernek, az Arsenalnak ugyanis villámgyorsan szélsőhátvédre lenne szüksége. A londoniaknál szinte mindenki kidőlt a sorból, aki a védelem szélén bevethető: Bacary Sagna, André Santos, Kieran Gibbs és Carl Jenkinson sem áll a csapat rendelkezésére. Wenger viszont csak rövid távra akar védőt igazolni, vagyis elsősorban kölcsönszerződésben gondolkodik, ami viszont Bridge-nek nem biztos hogy megfelel.

A másik játékos, akitől a City meg akar szabadulni, az Carlos Tévez. Az argentin világsztár esetében érdeklődő is akad, az AC Milan szívesen megszerezné, de csak az elmúlt években megszokott módszerrel, vagyis előbb kölcsönvennék, és a szezon végén vásárolnák meg véglegesen, amennyiben beválik. Az angolok ebbe nem akarnak belemenni, ahogyan Roberto Mancini fogalmazott a La Gazzetta dello Sportban: "Nem adhatunk oda ingyen egy olyan játékost, mint Tévez. Persze január végéig még sok idő van hátra."

Forrás: AFP/Andrew Yates

Dél-Amerikából Európába

A két spanyol sztárklub, a Real Madrid és az FC Barcelona tavaly egyaránt erősített januárban (a katalánok Ibrahim Afellayt, a madridiak Emmanuel Adebayort igazolták le), ám ezúttal a keretek és a nyilatkozatok ismeretében ennek kisebb a valószínűsége.

Olaszországban a Milan elsősorban a Tévez-transzferben gondolkodik (a klub alelnöke, Adriano Galliani még karácsony előtt kijelentette: ha az argentin nem érkezik, akkor a keret változatlan marad), az Interrel pedig rengeteg focistát hoztak kapcsolatba. A Schalke perui támadója, Jefferson Farfán, illetve a Fiorentina középpályása, Riccardo Montolivo valóban reális célpont lehet Claudio Ranieri számára. A Juventus máris kölcsönvette a Roma támadóját, Marco Borriellót, és a Sevilla uruguayi védőjét, Martín Cácerest is megszereznék.

Visszatérve Angliába, a Chelsea elsősorban középhátvédet keres, és elméletileg már meg is találta Gary Cahill személyében. A Bolton Wanderers angol válogatott futballistája valamivel több mint nyolcmillió euróért lehet a londoniaké, akiknek ajánlatát a Bolton már elfogadta, így csupán a labdarúgóval kell megegyezni. Mivel Nicolas Anelka Kínába távozik, így elképzelhető, hogy még egy csatárt is vesznek (főleg, mert januárban Didier Drogba és Salomon Kalou is az Afrika-kupán vesz részt), az edző, André Villas-Boas pedig érthető módon legszívesebben egykori játékosát, Hulkot hozná a Portóból.

Az mindenesetre máris biztos, hogy a legdrágább januári átigazolás kitüntető díjáért legalább 11,5 millió eurót kell fizetni - a Napoli ugyanis ennyit adott ki az Universidad de Chile csatáráért, Eduardo Vargasért. A dél-amerikai piac ilyenkor egyébként is rendkívül aktív, hiszen a kontinensen több országban is éves bajnokságot rendeznek, vagyis decemberben ért véget a küzdelem. Az már most biztos, hogy a brazil Palmeiras védője, Gabriel Silva négymillió euróért az Udinesében folytatja, az argentin Belgrano középpályása, Franco Vázquez pedig 4,5 millió euróért a Palermóba került.

www.global-soccer.eu