Vágólapra másolva!
Már azon gondolkodott, hogy elhagyja a klubot, ám öt hónap után visszakerült a Queens Park Rangers kezdőcsapatába Buzsáky Ákos. A középpályás szerint a személye ellen irányult stratégia volt, amikor egy magyar hetilap súlyos sérülésének a hírét keltette, miközben már egy éve teljesen egészséges. Egervári Sándor szövetségi kapitány az ígérete ellenére nem kereste fel Londonban, ám a 29 éves játékost ez nem zavarja, mert szerinte ha a Premier League-ben huzamosabb ideig játszani fog, annak automatikus válogatottságot kell jelentenie. 

- Hogy van?
- Köszönöm, már legalább egy éve jól vagyok. Nem is tudom, miért kering rólam az a hír, hogy sérült vagyok, jó lenne már megcáfolni. Elterjedt, hogy meg kell műteni, pedig a tavalyelőtti porcműtétem óta - egy-két kisebb, másfél hetes kihagyást leszámítva - szinte végig százszázalékos állapotban vagyok.

- A Sport Pluszban megjelent tavalyi nyilatkozata után közleményt adott ki, hogy ok nélkül magyarázkodnia kellett Angliában a cikkben emlegetett leendő műtétje miatt. Azt állította, még csak nem is kereste senki az újságtól, mégis idézték önt. Sikerült végül jól kijönnie a helyzetből?
- Jól azért nem, hiszen komoly bonyodalmak követték az angol sajtóban is megjelent cikket. Szomorú, hogy van olyan magyar lap, amely meg meri azt tenni, hogy a megkérdezésem nélkül olyan alaptalan dolgokat állít, ami komolyan és negatívan befolyásolja a megítélésemet. Gondolkodtam azon, hogy továbbviszem az ügyet, de végül úgy döntöttem, nem megyek bíróságra. Nem vagyok egy elérhetetlen futballista, és ha felhívnak, akkor elmondom a véleményem, de úgy érzem, ez konkrétan a személyem ellen irányuló stratégia volt.

- Nem ijedt meg, amikor kiderült, hogy az a Mark Hughes lesz az edző, akinél Gera Zoltán kegyvesztett volt a Fulhamben?
- Annyira azért nem ijesztő (nevet). Nekem nagyon jól jött a váltás, mert Neil Warnocknál esélyem sem volt a kezdőbe kerülésre. A keretből is kikerültem, mert megvoltak a saját fix játékosai, így számomra ideális volt az új edző érkezése. Nála mindenki tiszta lappal indul, én pedig erre vágytam, hogy az kerüljön be a csapatba, aki tényleg jobb a riválisánál.

- Az előző edzőnek mi volt a baja önnel?
- Ő hozott tizenkét játékost, és nekik szavazott bizalmat. Több poszton bevethető játékos vagyok, ötször játszottam nála, de az utolsó meccseken már a keretben sem voltam. Ennél jobb labdarúgónak tartom magam, de a mellőzésem személyes kérdés volt az edző számára. Pedig én nem tettem semmi olyat, ami miatt haragudnia kellett volna rám, viszont nem ő hozott a csapathoz.

- Hughes nem pikkel a magyarokra?
- A profi futballban nincs olyan, hogy valaki azt mondja, én márpedig nem szeretem a magyarokat. Mindenkinek megvan a maga elképzelése, a saját játékszisztémája, van, akik ebbe beleillenek, és van, akik nem. Gera és közöttem abszolút nem lehet párhuzamot vonni, hiszen a játékstílusunkban nagy a különbség. Én belső középpályás vagyok, aki hátulról szervezi a játékot, Gerzson pedig támadóbb felfogású, kreatív futballista.

- Várható volt, hogy Hughes nyitómeccsén rögtön kezdő lesz?
- Nem a legjobb kifejezés, de szerencse is kellett hozzá, mert az egyik belső középpályás, Alejandro Faurlín megsérült egy jó időre, a másikat, Joey Bartont pedig három meccsre eltiltották, így elfogytunk középről. Nem igazán volt más opciója a menedzsernek, mint hogy engem betegyen, de próbáltam az edzéseken is úgy teljesíteni, hogy bebizonyítsam, nagyon szeretném megkapni a lehetőséget.

- A Newcastle elleni bajnoki után az FA-kupában is kezdő volt. Hogy sikerült a két meccs?
- Augusztus vége óta nem voltam kezdő, a meccsterhelés pedig nagyon fontos. Úgy érzem, tudok annál jobban is játszani, mint vasárnap, de nem okoztam csalódást. A keddi kupameccsen, amelyet 1-0-ra megnyertünk a Milton ellen, még sikerült rátennem egy lapáttal, voltak jó lövéseim, és sokkal magabiztosabbnak éreztem magam a pályán. Úgy érzem, ez a két meccs jót tett a megítélésemnek és a saját lelkivilágomnak is.

Egy pazar Buzsáky-gól 2008-ból:


- Mennyiben befolyásolja a sorsát, ha a kinézett játékosokból - Christopher Samba, Steven Pienaar, Andy Johnson vagy Alex a Chelsea-ből, Ganso a Santosból - megszerez néhányat a klub?
- Ez nem rólam, hanem a QPR bentmaradásáról szól. Egyértelmű, hogy szüksége van a csapatnak pár Premier League-múlttal rendelkező játékosra, hiszen minél erősebb a keret, annál nagyobb az esély a bentmaradásra. Ha pedig lehetőséget kapok, az óriási pluszt jelent számomra, harcolni fogok, hogy bizonyítsak.

- Azt elképzelte, hogy milyen lenne a QPR által is kiszemelt David Beckhammel egy csapatban futballozni?
- Játékos vagyok, így fogalmam sincs, hogy kivel tárgyalt a klub. Egy nagyon komoly üzletember vette meg a csapatot, akinek van pénze, ez persze nem azt jelenti, hogy két kézzel szórja, de a célja, hogy a QPR-ral minél többet elérjen. Hogy mire vagy kire költi a pénzét, az csakis az ő dolga, és nem az én hatásköröm.

- Szeptemberben azt mondta, hiba lenne most elhagyni a csapatot, mert a QPR és ön egyaránt kiteljesedhet a Premier League-ben. Ennek alapján nagy csalódás az előző fél év?
- Mivel az előző érában kevés lehetőséget kaptam, komolyan elgondolkodtam a váltáson. Ez mostanáig, az új edző érkezéséig fennállt, az elmúlt két meccs után változott a kép. A szerződésem nyáron lejár, de ha jól játszom, akkor a reményeim szerint hosszú távon is számítani fognak rám.

- Egy másik exedzője, Jim Magilton jelenleg Ausztráliában dolgozik, és azt nyilatkozta: ami önökkel 2009-ben történt, az szerinte csak egy mindennapos öltözői nézeteltérés volt, szó sem volt arról, hogy lefejelte volna önt, és ezt a klub akkori vezetői arra használták fel, hogy eltávolítsák őt a posztjáról.
- Nem véletlenül állt ki az összes csapattársam mellettem, és nem a vezetők voltak az öltözőben, hanem a csapattársaim.

- A szintén egykori QPR-edzőt, Paulo Sousát is jól ismeri. Ön szerint jól teszi, hogy aki távozni akar vagy akart a Videotontól - Elek Ákos, André Alves, Lipták Zoltán -, azt azonnal a cserepadra ülteti vagy a második csapathoz száműzi?
- Jó edzőnek és jó embernek is tartom, ért a futballhoz, nem véletlenül nyert kétszer BL-t. Nyilván megvan az oka, hogy mit miért tesz, és mivel ő az edző, eldönti, hogy kire van szüksége és kire nem.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

- Egervári Sándor azt írta az MLSZ.hu-n vezetett blogjában, hogy meglátogatja majd önt. Megvolt az egyeztetés, találkoztak, beszéltek?
- Nem találkoztunk, nem beszéltünk.

- Várja a megkeresést?
- Persze, hiszen szeretnék még válogatott lenni, de nem akarok most ezzel foglalkozni. A lényeg, hogy játsszam a klubomban, aztán majd a kapitány eldönti, hogy beleférek-e az elképzelésébe.

- Reményre adhat okot, hogy Tőzsér Dániel és Feczesin Róbert is sokáig nélkülözve volt, majd megkapták a lehetőséget a nemzeti csapatban.
- Ha a Premier League-ben huzamosabb ideig jól játszom, az olyan fegyvertény, hogy automatikus behívót kell, hogy érjen. Ha megkapom, örömmel megyek, ha nem, akkor sincs semmi, ugyanúgy megy az életem tovább, mint eddig.

- Mit szólt ahhoz, hogy Dzsudzsák Balázsért a Dinamo Moszkva állítólag 19 millió eurót fizetett? Ön elfogadná egy orosz csapat ajánlatát?
- Óriási dolog, hogy ennyi pénzt kiadnak érte, ez mindenképp becsülendő. Az ő karrierje, az ő élete, az ő döntése, én pedig, majd ha jön egy orosz ajánlat értem, akkor elgondolkodom, de egyelőre erről nincsen szó.