Vágólapra másolva!
2011-ben is minden héten összeállítottuk a hét világválogatottját, és ezeket összegezve az év legjobb tizenegyét is, amelyben a tavalyi évhez hasonlóan a Barcelona-játékosok viszik a prímet. Mindegyik poszton azt a játékost választottuk, aki az év során a legtöbbször került be a hét csapatába, azonos számú jelölés esetén pedig azt vettük figyelembe, hogy ki az, aki egyenletesebben és magasabb színvonalon teljesített.

Kapus
Manuel Neuer (német, Schalke 04, Bayern München): Először fordul elő 2004 óta, hogy az éves összesítés során egy kapus meg tudja őrizni helyét az év világválogatottjában. A nyáron Gelsenkirchenből Münchenbe igazolt Neuert tavaly háromszor is a hét legjobbjának találtuk, ráadásul mindkét klubból beválogattuk. A kapusposzton szokás szerint nagyon megoszlottak a szavazatok, mindössze négyen jutottak el két jelölésig, egyszer pedig Köteles László is tagja volt a hét csapatának.

Hátvédek
Daniel Alves (brazil, FC Barcelona): Sorozatban negyedszer lett az év legjobb jobbhátvédje összesítésünkben, de ezúttal csak hajszálon múlott a diadala. Ezen a poszton ugyanis meglepően szoros volt a verseny, 2011-ben mindössze ketten mondhatták el magukról, hogy kétszer is bekerültek a heti álomcsapatba jobbhátvédként: Alves mellett a svájci Stephan Lichtsteiner. A brazil mellett sokoldalúsága (az év vége felé gyakorlatilag már jobbszélsőt játszott), valamint klubsikerei döntöttek. Ezen a poszton is volt egyébként magyar jelölt Vanczák Vilmos személyében.

Gary Cahill (angol, Bolton Wanderers): A 26 esztendős védő nem csak a mi véleményünk szerint zárt remek évet, hiszen 2011-ben alapember lett az angol válogatottban, és sztárklubok versengtek az aláírásáért. A Bolton a nyáron az Arsenalnak még nemet mondott, de a legfrissebb hírek szerint Cahill januárban a Chelsea-ben köthet ki. Az év során négyszer volt a heti álomcsapatunk tagja: kétszer a tavasszal és kétszer ősszel.

Forrás: AFP

Robert Huth (német, Stoke City): A másik középhátvéd személye alighanem meglepetést jelent, de Huth háromszor is bekerült a hét csapatába, míg olyan klasszisok, mint Thomas Vermaelen, John Terry, Gerard Piqué, David Luiz vagy Mats Hummels ezt csak kétszer mondhatták el magukról. A magas német védő 2011-ben klubjával indult az Európa Ligában, tovább is jutott a csoportkörből, miközben kifejezetten gólerős volt, ráadásul a Stoke-nál őt választották meg az év játékosának.

Marcelo (brazil, Real Madrid): Hat év után ismét egy madridi brazil lett az év balhátvédje számításaink szerint. Marcelót korábban nagyon sokat kritizálták, hogy csak a támadásban hasznos, a védekezéshez viszont nem ért, azonban ebből a szempontból rengeteget fejlődött José Mourinho irányítása alatt. 2011-ben háromszor volt tagja a hét csapatának, míg a legerősebb riválisainak (Philipp Lahmnak, Leighton Bainesnek és Christian Fuchsnak) ez csak kétszer sikerült.

Középpályások
Ashley Young (angol, Aston Villa, Manchester United): A nyáron Manchesterbe szerződött szélső a középpályán több poszton is bevethető: tud balszélsőt és karmestert is játszani, mi viszont a jobbszélen vettük figyelembe. Youngot ötször szavaztuk be a hét csapatába, akárcsak az év egyik felfedezettjének számító Marco Reust - az ugyanezen a poszton remeklő Ángel di María négy csapattagságig jutott.

Xavi (spanyol, FC Barcelona): A középső középpályásoknál megint hatalmas volt a versenyfutás, hárman is három csapattagsággal álltak, és közülük kellett választanunk. Xavi helyzete így is egyértelműnek tűnt: évek óta produkálja ugyanazt a megbízható, szinte metronomikus pontosságú passzjátékot, ugyanakkor tavaly a szokottnál is gólerősebb volt, hiszen a Barcában 11, a válogatottban pedig két találatot ért el 2011-ben.

Claudio Marchisio (olasz, Juventus): A másik középső középpályás helyére Marchisio mellett Thomas Müller pályázott, és választásunk azért esett az olaszra, mert úgy éreztük, hogy egy védekező felfogású futballistára is szükség van. A torinóiak játékosa egyetlen hónap alatt verekedte be magát az év csapatába, hiszen mind a három jelölését októberben gyűjtötte be.

Forrás: AFP

Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid): Ezen a poszton nem volt vita, a portugál klasszis az év során tíz alkalommal volt tagja heti álomcsapatunknak, amit 2011-ben senki sem tudott megismételni. Egyénileg talán még Lionel Messinél is kiemelkedőbb teljesítményt nyújtott, ám a futball csapatjáték, így sok trófea nem jutott neki rekordszámú gólja ellenére sem. Viszont elmondhatja magáról, hogy hat éve folyamatosan tagja az év csapatának. Gareth Bale a maga három jelölésével alaposan lemaradt tőle.

Csatárok
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona): Nincsen olyan szuperlatívusz, amit ne írtak volna le a jellemzésekor. Messi 2011-ben kilenc alkalommal szerepelt a hét csapatában, és mindent megnyert, ami csak lehetséges - legalábbis klubszinten, mert a válogatottban továbbra sem megy neki, ezúttal a hazai rendezésű Copa Américán volt képtelen hozni azt, amit vártak tőle. Ennek ellenére senki sem vitatja, hogy korunk legjobb focistája.

Robin van Persie (holland, Arsenal): A másik csatárposztért hárman versenyeztek, Van Persie mellett ugyanis Edinson Cavani és Mario Gomez is egyaránt négy jelölést gyűjtött be az év során. A londoniak támadója végül azért diadalmaskodott, mert 2011-ben végig egyenletesen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és szinte egy emberként tartotta életben klubja reményeit valamilyen trófea megnyerésére.

A korábbi évek [origo]-s álomcsapatai

2004: Buffon - Maicon, Terry, Álvaro, Van Bronckhorst - Ljungberg, Lampard, Seedorf, Ronaldinho - Adriano, Eto'o

2005: Casillas - Maicon, Cris, Carragher, Roberto Carlos - Camoranesi, Ballack, Lampard, Ronaldinho - Adriano, Rooney

2006: Lehmann - Oddo, F. Cannavaro, Gallas, Arruabarrena - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Kaká, Schweinsteiger - Klose, Henry

2007: S. Frey - Panucci, Juan, Goian, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Fabregas, Riquelme, Seedorf - Messi, Rooney

2008: Friedel - Daniel Alves, Panucci, Westermann, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Gerrard, Hamsík, Ribéry - Toni, Villa

2009: Given - Daniel Alves, Piqué, J. Evans, Capdevila - Cristiano Ronaldo, Xavi, Özil, Iniesta - Grafite, Messi

2010: Neuer - Daniel Alves, Lúcio, Hangeland, Baines - Robben, Schweinsteiger, Sneijder, Cristiano Ronaldo - Messi, Villa



www.global-soccer.eu