Vágólapra másolva!
Egy december eleji kerekasztal-tárgyaláson dől el a 2006-os olasz futballbajnoki cím sorsa, melyen a Juventus és az Internazionale vitázik. A Juve visszaköveteli a bajnoki címet, miután egy nápolyi bíróság bizonyítottnak látta, hogy az Inter is lefizetett játékvezetőket.

A békéltető megbeszélés hírét hétfőn az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) jelentette be, melyet Gianni Petrucci elnök képvisel majd. A klubok részéről jelen lesz a Juventust irányító Andrea Agnelli és az Inter elnöke, Massimo Moratti, továbbá Giancarlo Abete, a futballszövetség (FIGC) első embere is.

A torinóiak azt követelik, hogy adják vissza nekik a bajnoki címüket, melyet a 2006-ban kirobbant bundabotrányban játszott szerepük miatt vettek el tőlük, s adtak az eredetileg ezüstérmes Internek.

A 2006-ban másodosztályba száműzött Juve - melyet a 2005-ös trófeájától is megfosztottak - azt állítja, hogy az idén előkerült újabb bizonyítékok szerint a milánóiak is lefizettek játékvezetőket. Az Inter érintettségét nyáron egy nápolyi bíróság is bizonyítottnak látta, ám a kék-feketék esetleges ügyei már elévültek, így az FIGC elutasította a torinói követelést. Az olasz sportbíróságoknál a Juventus ugyancsak süket fülekre talált, ezért a múlt héten egy római civil ítélőszéknél kártérítési igényt jelentett be az FIGC ellen, 444 millió euró értékben.

A bundabotrány 2009-ben indult tárgyalásán a bíróság öt év négy hónap börtönre ítélte Luciano Moggit, a Juventus korábbi főigazgatóját, illetve további 15 másik vádlottat ítélt el, így többek között a Juventus vezetőségének egy másik korábbi tagját, Antonio Giraudót, a Lazio elnökét, Claudio Lotitót, illetve a Fiorentina két tulajdonosát, Andrea és Diego Della Vallét.