Botrányos adás miatt megbüntették Sebestyén Balázsékat

Sebestyén Balázs
Fotó: Origo
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az emberi méltóság sérelme miatt 300 ezer forint, míg a kirekesztés miatt 500 ezer forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács lezárta a március 5-én indított közigazgatási hatósági eljárást is, és megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám január 15-én sugárzott adása megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket. Ebben az adásban a műsorvezetők afrikai származású vendégük, Musimbe Dávid Dennis kárára élcelődtek, és a bőrszínt a rabszolgasággal hozták összefüggésbe - írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A műsorvezetők a rasszizmust humorforrásként használták. A származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott – áll a szövegben. Úgy fogalmaztak, az, hogy a bőrszínt a műsorvezetők összekapcsolták a rabszolgasággal, alkalmas volt egy egyértelműen azonosítható csoport egészével szembeni sztereotip gondolatok kialakítására és felerősítésére, ezáltal kirekesztésre is.

A testület az emberi méltóság sérelme miatt 300 ezer forint, míg a kirekesztés miatt 500 ezer forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re. Mivel a méltóságsértő és kirekesztő médiatartalom kárt okozott a demokratikus nyilvánosságban, a Médiatanács a médiaszolgáltatót a jogsértések tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte – idézte a Mandiner a közleményt.

Voltak már botrányai

A rádióműsor miatt is volt több panasz és vizsgálat, de Sebestyén Balázs egyik legnagyobb botránya egy tévéműsor miatt volt. Bejelentések alapján indított eljárást a Médiatanács a Celeb vagyok, ments ki innen egyik epizódja miatt, ugyanis az RTL Klub adásában a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Sí, señor!" („Igen, uram!"). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott - olvasható a médiahatóság közleményében.

A Médiatanács akkor megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. Erről itt olvashat hosszabban.