Vágólapra másolva!
Európa-bajnoki pótselejtezőket és dél-amerikai vb-selejtezőket is rendeznek kedden, előbbiek közül kettő gyakorlatilag már eldőlt, a csehek ellen kétgólos hátrányból kezdő Montenegró és a Portugáliában 0-0-ról indító Bosznia-Hercegovina azonban még okozhat meglepetést. A dél-amerikai játéknap fő kérdése az, hogy segít-e a csapat felforgatása a gyengélkedő argentinokon. 

A négy Eb-pótselejtező közül három is eldőlni látszott az első mérkőzésen: a horvátok Törökországban három, míg az írek Észtországban négygólos előnyt szereztek, a csehek pedig otthon 2-0-ra verték Montenegrót. Utóbbi párosításban azért még mindig benne van a meglepetés lehetősége, legalábbis a montenegróiak szerint. "Nyugodtan nevezzenek őrültnek, de ha képesek voltunk Anglia ellen egy félidő alatt kétgólos hátrányt ledolgozni, akkor a csehek ellen ezt meg tudjuk csinálni 90 perc alatt" - jelentette ki Branko Brnovic szövetségi kapitány. Optimizmusa csak azért tűnik kincstárinak, mert Montenegró a selejtezők során egyszer sem szerzett kettőnél több gólt.

Európa-bajnoki pótselejtezők, visszavágók:

Horvátország - Törökország, Zágráb 20.05 (az első meccsen: 0-3)
Montenegró - Csehország, Podgorica 20.15 (az első meccsen: 0-2)
Írország - Észtország, Dublin 20.45 (az első meccsen: 4-0)
Portugália - Bosznia-Hercegovina, Lisszabon 22 (az első meccsen: 0-0)


A portugál edző egy országot tenne boldoggá


A negyedik párviadalban viszont egyik fél sem tudott előnyt szerezni, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy Portugália otthon játszhatja a visszavágót. Ugyanakkor a Zsenicában született gól nélküli döntetlen azt jelenti, hogy a bosnyákok egy esetleges találattal kifejezetten előnyös helyzetbe kerülhetnek. A vendégek annyival jobb helyzetben vannak, mint az első meccs előtt, hogy két hátvédjük, Szasa Papac és Borisz Pandzsa is letöltötte eltiltását, mindketten pályára léphetnek Lisszabonban. A másik oldalon Paulo Bentónak nincsen oka a változtatásra, bár elképzelhető, hogy a csatársorban Hélder Postiga helyett Hugo Almeidának szavaz bizalmat. A portugál kapitány mindenesetre biztos benne, hogy csapata továbbjut: "A 90 perc után boldog csapat, és ami még fontosabb, boldog ország leszünk" - fogalmazott.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nemcsak Európában, hanem Dél-Amerikában is tétmérkőzéseket játszanak, a vb-selejtezők negyedik fordulóját rendezik. Az argentinok eddigi három mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni, legutóbb még Bolíviával sem bírtak hazai pályán. Lionel Messiék ezúttal Kolumbiában lépnek pályára, és a hírek szerint a szakvezető, Alejandro Sabella alaposan felforgatja a kezdő tizenegyet. Játéklehetőséget kaphat Pablo Guinazú, Federico Fernández, Rodrigo Brana és José Sosa is, de ami még fontosabb, Javier Mascherano középhátvédként szerepelhet - akárcsak a Barcelonában. Hátha így Messinek is úgy megy majd a játék, mint a katalánoknál.

Világbajnoki selejtezők, Dél-Amerika

Ecuador - Peru, Quito 22
Kolumbia - Argentína, Barranquilla 22
Chile - Paraguay, Santiago de Chile 00.30
Venezuela - Bolívia, San Cristóbal 02.00

Szabadnapos: Uruguay