Vágólapra másolva!
Hétfő délelőtt elindult a fociválogatott Lengyelországba. Kedden a csapat 32-edszer játszik a lengyelekkel, magyar szempontból kedvező a mérleg: húsz győzelem, hét vereség és négy döntetlen, a gólarány 86-37.

A magyarok a 36., a lengyelek pedig a 64. helyen állnak a világranglistán. A mostani vendéglátó aktuális helyezése azonban csalóka, mert a jövő évi Eb egyik házigazdájaként az elmúlt másfél évben nem játszott tétmérkőzéseket, márpedig a selejtezőkért jóval több ranglistapontot lehet kapni, mint a barátságos mérkőzésekért. A lengyelek idén legyőzték többek között Norvégiát és Argentínát is, döntetlent játszottak a németekkel, illetve Mexikóval, vagyis többször bizonyították, hogy a világ legerősebb csapatait is képesek megszorítani. A 2010-es vb-re ugyan nem jutott ki a válogatott, azt megelőzően azonban rendre jól szerepelt a selejtezőkön, a 2006-os vb-nek, illetve a 2008-as Eb-nek is résztvevője volt.

Franciszek Smuda szövetségi kapitány együttesében hat Bundesliga-játékost található, hárman a BL-résztvevő török Trabzonsporban futballoznak, míg hárman a francia élvonalban szerepelnek. A keret két kapusa meglepő módon ugyanabban a klubban véd: Wojciech Szczesny és Lukasz Fabianski is az angol Arsenal tagja.

A lengyelek ellen a legtöbb magyar gólt Puskás Ferenc (8) és Kocsis Sándor (6) szerezte. A legnagyobb különbségű magyar siker 1949-ben született, a 8-2-es győzelemből Deák Ferenc négy, Puskás Ferenc két góllal vette ki a részét. A két válogatott legfontosabb összecsapását azonban a lengyelek nyerték: az 1972-es olimpia döntőjében 2-1-re győztek.

Az utolsó egymás elleni találkozónak 2007-ben Lódz adott otthont, Hajnal Tamás a 79. percben 11-esből volt eredményes, ez az egyetlen találat esett.

A mostani meccs helyszínén, Poznanban eddig egy alkalommal lépett pályára a két együttes, 1962. szeptember 2-án, akkor Tichy Lajos és Göröcs János góljaival 2-0-ás vendégsiker született.

Egervári kapitány utazó kerete

A válogatott hétfő délelőtt utazott el Poznanba, ahol kedden 20.30-kor lép pályára, idén utoljára. Pénteken Liechtensteint 5-0-ra verte a csapat.

Az utazók:

kapusok:
Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)

védők:
Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (DVSC-TEVA), Lipták Zoltán (Újpest FC), Juhász Roland (Anderlecht), Lázár Pál (Samsunspor), Laczkó Zsolt (Sampdoria)

középpályások:
Elek Ákos (Videoton FC), Czvitkovics Péter (Kortrijk), Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen), Stieber Zoltán (Mainz), Koman Vladimir (Sampdoria), Dzsudzsák Balázs (Anzsi Mahacskala), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Tőzsér Dániel (Racing Genk), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Sándor György (Videoton FC)

csatárok:
Feczesin Róbert (Brescia), Priskin Tamás (Ipswich Town)