Vágólapra másolva!
Az összeszokottság és a szerencse hiányát okolja a felemás bajnoki kezdésért Lencse László, a Videoton csatára. A bajnoki címvédő a kaposvári vereség után Debrecenben is kikapott, négy forduló után így két-két győzelemmel és vereséggel a 9. helyen áll, miközben a Bajnokok Ligája-selejtezőitől a Sturm Graz elleni vesztes párbaj után búcsúzott.

A DVSC-Videoton előtt már a statisztika is hazai sikert ígért, hiszen a székesfehérváriak utoljára 2001. július 21-én nyertek bajnokit Debrecenben, ahol vasárnap zsinórban kilencedszer kaptak ki.

A Bajnokok Ligája-selejtező miatt elhalasztott szerdai siófoki összecsapás előtt nincs pánikhangulat, Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője a vereséget követően nyugodtan értékelt, úgy gondolta, csak egy csapat volt a pályán.

"Az öltözőben is elmondtam a fiúknak, csak ismételni tudom magam: csak egy csapat volt a pályán, amelyik nyerni akart, a másik kivárásra játszott, és a semmiből szerzett két gólt" - nyilatkozta a portugál szakember, aki szerint hiába dominált a Videoton, hiába alakította ki egymás után a helyzeteket, sajnos nem sikerült újabb gólt szereznie.

Lencse László, az együttes csatára - aki Debrecenben nem lépett pályára - is a szerencsét emlegette az [origo]-nak. "Van, mikor minden bemegy, van, amikor semmi se. Most már legalább egy köztes megoldásnak örülnénk" - felelt Lencse a kérdésre, mit lenne az az egyetlen dolog, amelytől jobb lenne a csapat.

Nem a pech az egyetlen ok

Sousa még meg is dicsérte a tanítványait a mérkőzés után: "Nagyon büszke vagyok a játékosokra. Ilyen a labdarúgás, előfordul, hogy az a csapat győz, amelyik előtt kevesebb lehetőség adódik, vagy egyáltalán nem dolgoz ki helyzetet, de talál gólokat. Legközelebb ilyen alkalommal a győzelem is összejön."

Lencse azért a pech mellett más okot is említett a vereségekre: "Még új a csapat, folyamatosan érkeznek is játékosok, akiknek még be kell illeszkedniük az új rendszerbe. Egyénfüggő, hogy ez meddig tart. Nekem annak idején, mikor a Videotonba igazoltam, nagyon sok időmbe telt, hogy megszokjam az új környezetet. Ha valaki nagyon nyitott, elég lehet neki egy-két hét, de beletelhet fél évbe is."

A Videotonhoz az elmúlt napokban is érkeztek új játékosok, Vinicius Souza az uruguayi Atlético River Plate csapatától, míg Filipe Oliveira az AC Parmától.

Maurer Ferenc, a Videoton sajtófőnöke szerint a felemás idénykezdet ellenére nincs pánik a csapatnál: "A debreceni vereség nem olyan volt, mint a kaposvári, ott az edzőnk nagyon dühös volt amiatt, hogy a játékosok rossz felfogásban, rossz mentalitással léptek pályára. Különben azt tudom megerősíteni, amit Sousa is mondott, mi játszottuk a focit, az ellenfél két helyzetből két gólt ért el, tehát csak amiatt lehettünk dühösek, hogy nem volt jobb a helyzetkihasználásunk."

A Fradi elleni meccs a példa

Feltűnő, hogy eddig a szezonbeli mindhárom hazai mérkőzésüket megnyerték (két bajnoki és a Sturm elleni BL-selejtező), míg mindhárom idegenbelit elvesztették a fehérváriak. Lencse azonban ezt nem gondolja tendenciának: "Csak így jött ki a lépés. Tavaly azért nyertünk sokat idegenben, a Fradit például 5-0-ra vertük meg márciusban."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A szezonnak nagy tervekkel nekifutó Videoton a Bajnokok Ligájában mindössze egy párharc után kiesett. A nemzetközi csalódás azonban nem lehet a bajnoki botladozás oka Lencse szerint: "Nem lehet egy vereségbe temetkezni, ezt a profi futballistáknak el kell felejteniük. Még Paulo is ismerkedik a környezettel, de nincs pánikhangulat az öltözőben. Hosszú-hosszú a bajnokság, a tavalyi nagy előnyt is soká tartott behúzni, mire megünnepelhettük a bajnoki címet."

Június végén Hidvégi Sándor a Videoton honlapján "másik dimenziónak" nevezte Sousa edzéseit. Akkor az [origo]-nak több játékos megerősítette, hogy nagyon pörgős, dinamikus edzéseket vezényel a portugál. A kérdés, mikor látszódik majd ez a sok munka a meccseken is? "Nem könnyű megszokni az új dolgokat. Elég komoly munkát kapunk, ezt pesze át akarjuk vinnni a meccsekre. Sousának mások az elképzelései, mint Mezey Györgynek voltak, ő a technikás, portugál futballt gyakoroltatja, a kis területen való játékot. A sűrű irányváltások, a sok kitámasztás miatt kőkeményen dolgozunk lábra is. Kell még egy kis idő, mire igazán összecsiszolódik a csapat" - fejtegette Lencse.

Nincs konkrét ajánlat Alvesért és Lencséért

Miközben a török Hürriyet szerint André Alves legfrissebb kérője a Lázár Pált már szerződtető Samsunspor, Elek Ákost a görög PAOK, Lencse Lászlót a dán Nordsjaelland vinné, ennek ellenére információnk szerint a Videotonhoz még egyetlen konkrét ajánlat nem futott be, a klub ezért nem is tud érdemben reagálni ezekre.

Forrás: MTI/Földi Imre
Alvesért még nincs konkrét ajánlat

A Sturm elleni BL-selejtező miatt a Videoton egy bajnokit elhalasztott, így jelenleg hat ponttal a kilencedik helyen áll az NB I-ben. Ha a csapat megnyeri szerdán a Siófok ellen bepótolt bajnokit, akkor kilenc ponttal hatodik lesz.