Vágólapra másolva!
Kedd este csak a hajrára lett paprikás a Barcelona-Real Madrid meccs, addig mindkét csapat a futballt helyezte előtérbe. A hazaiak Pedro góljával szereztek vezetést, melyet Iniesta parádés passza után lőtt. A madridiak gyorsan válaszoltak, és bár Marcelo találatával a becsületüket megmentették, a továbbjutáshoz ez kevés volt. A Barcelona a Manchester United-Schalke párbaj továbbjutóját várja a Wembley-be, döntőbe.

Pazar előkészítések a Barca-Realon - videó
Képek a meccsről

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó:
Barcelona - Real Madrid 1-1 (0-0)
Camp Nou, 98 ezer néző
v.: De Bleeckere (belga)
Barcelona: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Piqué, Puyol (Abidal, 90.) - Xavi, Busquets, Iniesta - David Villa (Keita, 74.), Messi, Pedro (Afellay, 92.)
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Carvalho, Raúl Albiol, Marcelo - C. Ronaldo, L. Diarra, Kaká (Özil, 60.), Xabi Alonso, Di María - Higuaín (Adebayor, 55.)
gól: Pedro (54.), illetve Marcelo (65.)
Összesítésben 3-1-el jutott tovább a Barcelona

A 17 nap alatt lejátszott négy Barcelona-Real Madrid párharc közül a kedd estin játszott legjobban a Real Madrid, bár ezt a Barcelonának is köszönhette, amely csak a biztos továbbjutást tartotta szem előtt. Ezzel együtt végre nem a keménykedés és a hisztéria uralta a pályát, hanem a játék, melyben a vendégek is igyekeztek felnőni a katalánokhoz.

Noha komoly helyzetet nem hozott össze José Mourinho csapata, a Barca sem játszott nyomasztó fölényben, egy szűk ötperces periódus kivételével. Az első félóra utáni katalán rohamokat viszont semlegesítette az ihletett formában védő Iker Casillas. Azért meglátszott, hogy a Real nem jutott ziccerig: a kapura lövések aránya 7-0 volt a félidőben.

Fordulás után a fehérek támadtak, egészen az 54. percig, mikor egy gyilkos hazai ellentámadás megmutatta, miért megy le sünbe minden csapat a Camp Nouban. Egy labdaszerzés után az ezen a meccsen visszatért Iniesta adott lézerpasszt Pedrónak, aki okosan megverte Casillast.

A barcások cicázni kezdtek, a közönség pedig már-már ollézni, mikor büntetett a Real: Xabi Alonso labdát szerzett, Di María csellel került Valdes kapussal szembe, s bár elsőre a kapufát zúzta szét, a lepattanót hidegvérrel Marcelóhoz továbbította, aki estében betalált.

Nagyjából kiegyenlített játékkal telt a maradék huszonöt perc, az elmúlt két hét korábbi három meccset jellemző vadulás pedig csak a hajrában bukkant fel, ekkor Marcelo, Pedro és Adebayor is sárgát kapott. A befejezés mégis ünnepélyesre sikeredett, nem csak a hazaiak BL-döntőbe jutása miatt: Guardiola becserélte a március közepén májdaganattal műtött Eric Abidalt, akit társai a levegőbe dobáltak a lefújás után.

A döntőben a szerda esti, 2-0-ról induló Manchester United-Schalke 04 párharc továbbjutójával találkozik a Barcelona.

Részletes tudósítás

Egy órával a kezdés előtt óriási vihar zúdult a pályára. A Real pontosan egy perc után ért először labdához, a jobb szélen végzett el bedobást. A madridiak támadóbban kezdtek, mint az előző három Barca-Real bármelyikén. A hazaiak nyugodtan futballoztak, érezhető volt, hogy nem kell kapkodniuk. Az iram ezzel együtt hátborzongató, elsősorban a Real letámadásának köszönhetően.

Az első öt perc után fölénybe került a Barcelona, járatta a labdát, ahogy szokta, a Real térfelére tevődött át a játék. Tizenkét perc után a belga játékvezető még nem adott lapot. A tizenharmadikban Carvalho Messi felvágásával kiérdemelt egy sárgát. Higuaín ellen fújt De Bleeckere, az argentin hevesen tiltakozott, felpaprikázva az idáig nyugodt katalán drukkereket. A nyargaló Messit Lassana Diarra állította meg keményen, de még szabályosan, a túloldalon sprintelő Di Maríát Piqué becsúszva szerelte. Húsz perc után 0-0, Di María ígéretes beadását nem érte el Higuaín, aki amúgy is lesről mozdult be.

Először Casillasnak kellett védenie: Busquets fejelt a léc alá egy szöglet után. Valdes másodszor rúgta ki pocsékul a labdát, de ezúttal sem lett belőle baja a Barcának. Félidő közepéig a Barca 66, a Real 34 százalékban birtokolta a labdát, a futásmennyiség gyakorlatilag megegyezett, néhány méterrel vezettek a vendégek. Kis keménykedés után foci: szép Real-adogatás végén Di María csavart szépen Ronaldóhoz, de ő nem tudta átvenni a labdát. Messi 17-ről kínálta meg Casillast, majd szép cselek után tüzelt, mellé. Rögtön utána David Villa célozta meg a bal felsőt, Casillas itt már bravúrral védett, majd Pedro lőtt veszélyesen húszról.

A Barca óriási fölénybe került az első szakasz záró tízperce előtt, Higuaín kontrája jelentett némi reményt a fehéreknek, de őt könnyű szerrel blokkolták. A negyvenedik percben egy életképesebb ellentámadást is vezetett a Real: Xabi Alonso mesterien passzolt a szélre Ronaldóhoz, akinek a beadásáról alig maradt le Di María - a labda Valdesé lett. Veszélytelen vendégszöglettel és újra eleredő esővel ért véget az első 45 perc.

Statisztikák a félidőben: kapuralövések: 7-0, szögletek: 2-1, lesek: 3-1, labdabirtoklás: 69-31, 54 km- 54,4 km, szabálytalanságok: 4-14.

A második félidő elején Jimmy Jump is beugrott, jó száz méteren át üldözték a biztonságiak, ezért csúszott kicsit a kezdés. Higuaín hasonlóan fölöslegesen szaladt, Ronaldo szabálytalansága után lőtt ugyanis meg nem adott gólt.

Ismét letámadásokkal próbálkozik a Real, ahogy a meccs elején is, de a Barca ezúttal büntet: az 54. percben Iniesta pompás labdával szöktette Pedrót, aki kilőtte a bal alsót, összesítésben már 3-0. Úgy tűnik, nemigen hisznek a továbbjutásban a realosok, a katalánok higgadtan gurigáznak közöttük. A becserélt Özilt ünneplik a hazai drukkerek, de csak mert egy rossz labdaátvétellel mutatkozott be.

Az önfeledt cicázásnak egy labdaszerzés vetett véget, melynek végén Di María egy higgadt csel után szétlőtte a kapufát, majd a visszapattanó labdát Marcelóhoz küldte, aki bevetődve egyenlített. A gól után a Real kezdeményezett, de Guardiola csapata már jobban figyelt a védekezésre.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Marcelo egyenlít
(Kattintson a képre a galériáért!)

Messi előbb fejessel próbálkozott, majd azzal, hogy a rácsúszó Marcelo előtt megtartja a labdát, de a brazil bekk akkora rössel érkezett, hogy ez lehetetlen volt. Marcelo kaszált, De Bleeckere lapott adott érte. Az utolsó negyedóra következik. Özil ezúttal a bal szélen rontott el egy labdaátvételt, Messi pedig további szólókkal hergelte a madridiakat. Piqué Adebayor keménykedése után a csuklóját fájlalta, rövid ápolás után azonban ment tovább a játék.

Akinek a háború hiányozna, az utolsó tíz percben megkapta: Marcelo után Pedro és Adebayor is kapott sárgát, Diarra pedig férfias összecsapást vívott Mascheranóval, de megúszta a második lapot. A maradék percekben Messi lövését védte Casillas, Puyol helyére beállt Abidal, akinek a májáról eltávolítottak egy daganatot a hetekben. Lefújás után a BL-döntőbe jutást ünneplő katalánok éppen a franciát dobálták a levegőbe.

Mourinho a lelátón, Iniesta visszatér - előzmények

Komoly bravúr kell a Real Madridnak, ha Bajnokok Ligája-döntőbe akar jutni a Barcelona otthonában. Az első meccsen a fővárosban nyertek 2-0-ra a katalánok, a visszavágón a Real Madrid védekező játékosai közül Sergio Ramos és Pepe sem játszhat eltiltás miatt, José Mourinho ugyanezért nem ülhet le a kispadra.

A két csapat 17 nap alatt negyedszer találkozik egymással, a máskor is óriási feszültség a széria eddigi utolsó állomását, a madridi BL-elődöntőt futballháborúvá változtatta. A hazai játékosok kontrákra játszottak, a kemény védekezésük (a négyes védősor előtt három védekező középpályás tisztogatott) sokszor durvaságba csapott át, míg a barcások kihasználva ezt az alaphelyzetet alaposan rájátszottak mindenre. Messi focizott is: két góljával a döntő küszöbére cipelte a gránátvörös-kékeket.

Forrás: AFP/LluisGene
A visszavágó 30. percében Messi faultolta Marcelót
(A képre kattintva galéria nyílik)

Az elődöntő első felvonása után mindkét csapat az UEFA-hoz fordult, a Barcelona José Mourinho összeesküvés-elméletet felvázoló nyilatkozata, a Real Madrid a katalán játékosok sportszerűtlen viselkedése miatt tett panaszt az európai szövetségnél. Az UEFA egyik beadvánnyal sem foglalkozott.

Andrés Iniesta visszatér a Barcelonába, és bár a védők közül Maxwell és Gabriel Milito is sérült, idegenben szerzett kétgólos előnyről még egyetlen csapat sem bukta el a továbbjutást a BL történetében.

Szerdán a másik ágon Manchester United-Schalke 04 találkozót rendeznek, melyet szintén 2-0-s előnyről vár a hazai csapat.