Vágólapra másolva!
A Sahtar Donyeck története során először jutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, és jelenlegi formáját tekintve azt sem lehet kizárni, hogy nem ez lesz a végállomás a csapat számára. Mindez persze nem lenne lehetséges a milliárdos tulajdonos, Rinat Ahmetov nélkül, aki 1995 óta vezeti a klubot - miután elődje merénylet áldozata lett.

Kelet-Európának általában nem sok siker jut a Bajnokok Ligájában, azonban a jelenlegi kiírásban a régiót biztosan képviseli egy csapat a legjobb nyolc között. A Sahtar Donyeck az AS Roma fölényes kiverésével jutott be a negyeddöntőbe, más kérdés, hogy a csapatot mennyire lehet ukránnak nevezni, hiszen keretében brazilok viszik a prímet. A donyeckiek az elmúlt évtizedben előbb hazájukban vették át a hegemóniát a korábban egyeduralkodó Dinamo Kijevtől, majd nemzetközi szinten is jelentős tényezővé váltak, ami legnagyobb részben a tulajdonos, Rinat Ahmetov pénzének köszönhető.

A képviselő, aki csak egyszer járt a parlamentben

A negyvennégy éves ukrán üzletember a Forbes magazin 2010-es listája szerint a világ 148. leggazdagabb embere, vagyonát az újság 5,2 milliárd dollárra becsülte. Ahmetov egy év alatt majdnem megtriplázta vagyonát, hiszen a Forbes 2009-ben még 1,8 milliárd dollárt jegyzett a neve mellett. A Sahtar elnöke olyan cégeknek a tulajdonosa, mint az egyik legnagyobb ukrán vállalatnak számító SCM, amelynek szinte mindenben van érdekeltsége az országban, a bányászattól kezdve, a bankokon keresztül egészen a telekommunikációig és a médiáig.

Ahmetov a politikai életben is részt vesz: a 2004-es választásokon az akkori miniszterelnök, Viktor Janukovics egyik fő támogatója volt, és azóta is a 2010 eleje óta államelnökként tevékenykedő politikus első számú szövetségese. Egyben parlamenti képviselő is, hiszen a 2007-es választásokon bekerült a Radába, más kérdés, hogy a parlament épületében mindössze egyszer járt: amikor letette a képviselői esküt.

Nem szereti, ha oligarchának nevezik

A jelenleg a leggazdagabb ukránnak számító Ahmetov tősgyökeres donyecki, az apja szénbányász volt a városban. A helyi egyetemen szerzett pénzügyi diplomát, karrierjét a városi banknál kezdte. Sokak szerint gyors előrejutását annak köszönhette, hogy szoros kapcsolatban állt az ukrán alvilággal - egy 1999-ben készített belügyminiszteri jelentés az egyik bűnszövetkezet vezetőjeként jelölte meg.

A Sahtar Donyeck élére azután került, hogy a klub korábbi elnöke, Akhat Bragin (vagy Alik, a görög, ahogy a bűnözői körökben nevezték) 1995 októberében pokolgépes merénylet áldozata lett. A robbantás a Sahtar stadionjának VIP-páholyában történt, egy Tavrija Szimferopol elleni bajnoki közben. Ahmetov (aki akkor alelnök volt) azonban megúszta a merényletet, mivel nem ért ki időben a meccsre, mint állította, egy közlekedési dugó miatt.

Forrás: EPA
A 2009-es UEFA-kupa győzelem után

Amikor átvette a Sahtar irányítását, a csapat másodhegedűs volt a Dinamo Kijev mögött. Ahogy azonban Ahmetov vagyona nőtt, úgy fektetett be egyre többet a labdarúgásba. Az SCM-et 2000-ben alapította, és a vállalat hamarosan az ország első számú cége lett, amihez némi hátszél is kellett: 2004-ben például Ahmetov Viktor Pincsukkal közösen 800 millió dollárért megvehette a Krivorizssztal nevű állami acélgyárat, annak ellenére, hogy külföldi befektetők ennél többet is kínáltak. Üzleti partnere, Pincsuk azonban az akkori elnök, Leonyid Kucsma veje volt. Ezzel együtt Ahmetov nagyon ügyel a látszatra és üzleti hírnevére: amikor például a francia napilap, a Le Figaro "botrányos ukrán oligarchának" nevezte, beperelte az újságot.

400 millió dolláros stadion

A futball eleinte valószínűleg egy eszköz lehetett, hogy népszerűsítse önmagát, azonban a klubhoz közel állók szerint Ahmetov valósággal beleszeretett a labdarúgásba. Így aztán egyáltalán nem sajnálta a pénzt annak érdekében, hogy megerősítse az együttest: 2000 óta mindössze három olyan idény volt, amikor az átigazolási időszakot a Sahtar pozitív mérleggel zárta. 2007 nyarán például 50 millió eurót fizetett az új igazolásokért, és 2003 nyara óta csak egyszer fordult elő, hogy a donyeckiek tízmillió eurónál kevesebbért szerződtettek játékosokat.

A prímet a dél-amerikaiak, azon belül is a brazilok viszik a csapatban (a Sahtar remek megfigyelő-hálózatot épített ki Brazíliában), de a kelet-európai piacot is figyelemmel kísérik: a jelenlegi keretben akad román, horvát és cseh is.

Ahmetov ugyanakkor nem csak vásárlásra költ, hanem igyekszik ideális körülményeket teremteni a játékosok, illetve a drukkerek számára. A klub vadonatúj stadionját, a Donbass Arenát 2009 augusztusában adták át rendkívül látványos körítéssel - a sztárfellépő Beyoncé volt. A létesítmény megfelel a legmodernebb követelményeknek, az UEFA-tól ötcsillagos minősítést kapott, és természetesen a jövő évi Európa-bajnokságon is játszanak majd itt mérkőzéseket. A teljes projekt a becslések szerint 400 millió dollárba került.

www.global-soccer.eu