Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgás jelenleg a csúcson van, hiszen a válogatott világ- és Európa-bajnok, a Real Madrid és az FC Barcelona pedig a legjobb és legnépszerűbb klubok közé tartozik. A szervezettséggel mégis komoly gondok vannak, az első két osztály egyesületeit tömörítő liga elégedetlen a sporttörvénnyel, és ezt sztrájkkal akarja kifejezni, ami a teljes menetrendet felboríthatja, és a Villarreal elnöke szerint katasztrofális hatásai lennének.

Jelenleg mindegyik európai bajnokságban szünet van az Eb-selejtezők miatt, ám a dolgok jelenlegi állása szerint Spanyolországban a pauza egy héttel tovább tarthat. Az első- és másodosztályú csapatokat tömörítő Professzionális Liga (LFP) ugyanis beváltani látszik korábbi ígéretét, miszerint a csapatok sztrájkja miatt elhalasztja a Primera División április első hétvégéjére tervezett fordulóját. Az elmaradás jelentős problémákat okozhat, és hat élvonalbeli egyesület nem is ért egyet az LFP döntésével, ezért bíróság előtt támadta meg a liga határozatát.

Le az ingyenes közvetítéssel!

A sztrájk indokával és az LFP véleményével alapvetően a hat lázadó klub is maximálisan egyetért: a liga a kormányzat azon lépése ellen akar tiltakozni, miszerint az új sporttörvény értelmében az LFP egyetlen eurót sem lát viszont a sportfogadások után befolyó összegből. A liga úgy véli, hogy mindenképpen jogosult lenne valamekkora százalékra, elvégre ő szervezi azokat a mérkőzéseket, amelyek a fogadás tárgyai. A liga ráadásul nem csak ezzel nem ért egyet, hanem azt szeretné, ha a kormány azt a rendelkezést is megváltoztatná, amely szerint fordulónként egy mérkőzést elérhetővé kell tenni az ingyenes csatornák részére. Egyes számítások szerint ez szezononként 800 millió eurós bevételkiesést jelent az LFP-nek, amelynek egyébként is rendkívül bonyolult számításokat kell elvégeznie ahhoz, hogy elkészítse a bajnokság részletes menetrendjét.

A Primera División meccseit egy fordulón belül hat időpontban játsszák a különböző tévécsatornák igényeinek megfelelően. A már említett ingyenes, előfizetés nélkül nézhető találkozóra mindig szombat este tíz órakor rendezik; az előfizetéses Canal Plusé a vasárnap esti kilences mérkőzés; a Gol T, illetve a Canal Plus Liga nevű, szintén előfizetéses sportcsatorna szombaton hatkor és nyolckor, vasárnap hétkor és hétfőn kilenckor közvetít; a maradék összecsapásra pedig szombaton ötkor kerül sor. A törvény ezen kívül kötelezi a ligát, hogy egy idényen belül minden csapatnak legalább egyszer, a Realnak és a Barcának pedig négyszer-négyszer pályára kell lépnie az ingyenes időpontban és ugyanaz a párosítás nem ismétlődhet. A menetrend elkészítésekor ráadásul figyelembe kell venni, hogy kereskedelmi okokból a Realt és a Barcát nem érdemes ugyanabban az időpontban pályára küldeni, és akkor még nem is beszéltünk a nemzetközi kupaszereplés miatti bonyodalmakról.

A sportminiszter sem talált megoldást

A liga tehát nincsen könnyű helyzetben, és a csapatok maximálisan egyetértenek abban, hogy a törvényen változtatni kell. Február 11-én egységesen meg is szavazták, hogy az LFP tárgyaljon a kormánnyal, amelynek részéről a megbeszéléseket személyen a sportért felelős miniszter, Jaime Lissavetzky vezette, azonban a feleknek nem sikerült dűlőre jutniuk. A liga éppen ezért most bejelentette, hogy megtartja az előzetesen is az április elejére beígért sztrájkot, vagyis a Primera División következő fordulója elmarad.

A február 11-i közgyűlésen az LFP azonban erről már nem szavaztatta meg a klubokat, alighanem azért, mert tisztában volt vele, hogy nem minden csapat ért egyet a tiltakozás módjával. A Málaga, a Villarreal, az Athletic Bilbao, a Real Sociedad, a Sevilla, a Zaragoza és az Espanyol már akkor jelezte, hogy helytelennek tartja a lépést, szerdán pedig a Málaga kivételével közösen támadták meg a madridi bíróság előtt az LFP döntését. "Valóban szégyenletes, hogy a spanyol ligában a legigazságtalanabb a bevétel elosztása egész Európában. De ez nem a megfelelő pillanat a tiltakozáshoz, ráadásul az sem jó, hogy a szurkolók fizetik meg a következményeket" - jelentette ki a Sevilla elnöke, José María del Nido.

Három hét csúszás lehetséges

A szóban forgó hat egyesületnél világosan látják, hogy az esetleges sztrájk nagyobb kárt okozna, mint amekkora hasznot hajtana. Az elmaradt forduló pótlására ugyanis egyszerűen nincsen megfelelő időpont. A Primera División utolsó fordulójára eredetileg május 22-én, egy héttel a BL-döntő előtt kerülne sor. Ha viszont eggyel több játéknapra van szükség, akkor azt valószínűleg csak három héttel később lehet lejátszani: a Bajnokok Ligája fináléjának napján nem rendezjetik meg a fordulót, amennyiben a Real vagy a Barca bekerül a döntőbe, márpedig erre van esély. Június első hét végéje viszont a válogatottak számára fenntartott FIFA-nap, amelyen rengeteg Eb-selejtezőt játszanak. Vagyis a sztrájk esetén a spanyol bajnokság csak június 12-én érne véget - 21 nappal az eredetileg tervezett zárás után. Július elsején pedig már kezdődik a Copa América, márpedig Spanyolországban nagyon sok dél-amerikai játékos légióskodik.

"A sztrájknak és a halasztásnak katasztrofális hatásai lennének" - mondta a Villarreal elnöke, Fernando Roig. "Nem akarunk őrültséget tenni, de ha nincs más lehetőség, akkor kénytelenek leszünk. Az eredetileg kiírt időpontra kérünk egy bírót, és ott leszünk a pályán".

A Villarreal a 30. forduló rangadóján az FC Barcelonát fogadná.

www.global-socer.eu