Vágólapra másolva!
Alaposan megfogyatkozva várja a csütörtöki Európa Liga-mérkőzését a Debreceni VSC labdarúgócsapata, amely ezúttal az olasz Sampdoria vendége lesz.

A magyar bajnoknak amúgy is kevés az esélye a pontszerzésre Genovában, úgy viszont különösen, hogy Kabát Péter eltiltás miatt nem játszhat, Komlósi Ádám és Farkas Balázs sérüléssel bajlódik, Máté Péter pedig beteg.

Csütörtökön 19 órakor kezdődik a mérkőzést, amely után nem indul rögtön vissza a magyar gárda, hanem még egy éjszakát Genovában tölt, és csak pénteken tér haza.

Amiben bízhat a Loki az az, hogy riválisa is gyengén kezdte az otthoni bajnokságot. A genovaiak öt forduló során mindössze hat pontot gyűjtöttek, pedig többre hívatottak, már csak abból kiindulva is, hogy az olasz labdarúgás jelenleg legjobb formában futballozó és legkreatívabb játékosa, Antonio Cassano őket erősíti.

Kikapcsolása kulcsfontosságú lesz a Debrecen számára is, már csak azért is, mert bármelyik pillanatban képes megvillanni. A korábban fenegyereknek tartott játékmester ráadásul rendkívül jól összedolgozik a pályán a szintén válogatott Giampaolo Pazzinivel, aki nagyrészt az élményszámba menő passzaival őt kihagyhatatlan helyzetekbe hozó társának köszönheti, hogy a Serie A előző kiírásában 19 gólig jutott.

"Olyan ellenféllel találkozunk holnap, amelyre nagy tisztelettel tekintünk" - mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere. - Egy olasz élcsapatról van szó, és mi nagyon örülünk, hogy ilyen együttesekkel mérkőzhetünk meg az Európa Liga-sorozatban. Remélem, hogy a mérkőzés után is örülhetünk majd. Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, tudjuk, hogy kiváló játékosai vannak a Sampdoriának. A mi rosszabb eredményeink némelyike - például a Siófok elleni meccs - megmagyarázhatatlan még számunkra is, de most nem is ezzel foglalkozunk, hanem azzal, hogy miképpen lehetnénk méltó ellenfelei a jóval nagyobb erőkből álló Sampdoriának. Ami Cassanót illeti, tisztában vagyunk vele, hogy kivételes képességű játékosról van szó, de ez nem azt jelenti, hogy ő köti le minden gondolatunkat."

A Sampdoria, amely Koman Vladimir révén magyar játékost is pályára küldhet a Debrecen ellen, a Bajnokok Ligájában kezdte idei szereplését és alig pár másodpercen múlt, hogy ott is folytassa. A genovaiak hazai pályán 3-0-ra vezettek a Werder Bremen elleni visszavágón, amikor a rendes játékidő utolsó pillanataiban hosszabbításra mentette a párharcot a német gárda, majd a ráadásban a továbbjutást érő gólt is megszerezte. Az Európa Ligában 1-1-es döntetlennel rajtolt az olasz csapat a PSV Eindhoven vendégeként, a hazaiaknál Dzsudzsák Balázs hosszabbításban szerezte az egy pontot érő gólt.

A Sampdoria nemcsak jelenleg számít meghatározó együttesnek, hanem az Attilio Lombardóval, Gianluca Pagliucával és Gianluca Viallival fémjelzett alakulat a 80-as évek végén, a 90-es évek elején is az volt, sőt, akkor az európai élmezőnybe tartozott. A genovai alakulat 1989-ben a Barcelonától kikapott a KEK-döntőben, de egy évvel később megnyerte ugyanezt a sorozatot. 1991-ben megnyerte története egyetlen bajnoki címét, s a BEK-ben magyar együttessel is találkozott: a Honvéd hazai pályán 2-1 legyőzte a Sampdoriát, majd Genovában 3-1-re maradt alul a végül döntőig menetelő olasz bajnokkal szemben.

Európa Liga, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Lech Poznan (lengyel) - Red Bull Salzburg (osztrák) 21.05
Manchester City (angol) - Juventus (olasz) 21.05

B csoport:
Rosenborg (norvég) - Arisz Szaloniki (görög) 21.05
Atlético Madrid (spanyol) - Bayer Leverkusen (német) 21.05

C csoport:
Gent (belga) - Lille (francia) 21.05
Sporting Lisboa (portugál) - Levszki Szófia (bolgár) 21.05

D csoport:
PAOK Szaloniki (görög) - Dinamo Zagreb (horvát) 21.05
Villarreal (spanyol) - FC Bruges (belga) 21.05

E csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz) - AZ Alkmaar (holland) 21.05
Sheriff Tiraspol (moldovai) - Dinamo Kijev (ukrán) 21.05

F csoport:
CSZKA Moszkva (orosz) - Sparta Praha (cseh) 19
Palermo (olasz) - Lausanne (svájci) 21.05

G csoport:
Hajduk Split (horvát) - Anderlecht (belga) 19
Zenit (orosz) - AEK Athén (görög) 19

H csoport:
Odense (dán) - VfB Stuttgart (német) 19
Young Boys (svájci) - Getafe (spanyol) 19

I csoport:
Sampdoria (olasz) - Debreceni VSC 19
Metaliszt Harkiv (ukrán) - PSV Eindhoven (holland) 19

J csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Karpati Lviv (ukrán) 19
Borussia Dortmund (német) - Sevilla (spanyol) 19

K csoport:
Steaua Bucuresti (román) - Napoli (olasz) 19
Utrecht (holland) - FC Liverpool (angol) 19

L csoport:
Rapid Wien (osztrák) - Besiktas (török) 19
CSZKA Szófia (bolgár) - FC Porto (portugál) 19