Vágólapra másolva!
Bajnokok Ligája-győztes edzőként búcsúzik Milánóból José Mourinho, az Inter labdarúgócsapatának portugál szakvezetője, aki a madridi BL-döntő megnyerését követően úgy nyilatkozott, távozik a klubtól, mert új kihívások érdeklik.

A BL-döntő lefújása előtt pár pillanattal José Mourinho, az Inter edzője odasétált a Bayern München kispadjához, kezet fogott riválisával, Louis van Gaallal, hogy a hármas sípszó után már semmi se zavarja meg örömét. A portugál szakvezető a futballtörténelem harmadik olyan edzője lett, aki két különböző csapat élén is magasba emelhette a trófeát.

A 47 éves tréner 2004-ben a Portóval ért a csúcsra. Korábban Ernst Happel (1970, Feyenoord, 1983, Hamburger SV) és Ottmar Hitzfeld (1997, Borussia Dortmund, 2001 , Bayern München) tudott két különböző gárdával nyerni.

De ezzel Mourinho nem elégedett meg, harmadik csapatával is BL-sikerre készül. A találkozó után jelezte is, munkája véget ért Milánóban, távozik.

"Száz százalék, hogy távozom, várnak az új kihívások, az új kockázatok. Szeretnék a történelem része lenni, s olyan edzővé válni, aki háromszor nyert Bajnokok Ligáját, de három különböző csapattal" - nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak.

"Boldog vagyok a mi nagy családunkkal, az Intert örökké szeretni fogom. Fantasztikus évünk volt, kivertük a Chelsea-t, a Barcelonát, most pedig a Bayernt. Bevallom, féltem Van Gaaltól, mert jól ismerem őt." - tett hozzá.

Mourinho elmondta, nem akart tárgyalni egy klubbal sem a döntő végéig, de most már elárulja, távozik Milánóból.

"A szezon véget ért, megyek nyaralni, de gondolok a sorsomra is. Új életet fogok választani. A Real Madrid az egyetlen klub, amely érdekel, bár nem beszéltem még konkrétumokról senkivel."

Louis van Gaal, a Bayern München edzője: "Nem voltunk elég jók, nem tudtuk a saját játékunkat játszani. Sajnos a második félidő elején Müller kísérlete nem ment be, ott még változtathattunk volna. Ma a játékosok megtanulhatták, ilyen kis dolgokon is múlhat a siker. Összességében elégedett vagyok, nagyszerű szezont produkáltunk."

Mark van Bommel, a Bayern csapatkapitánya: "Nem a legjobb, hanem a leghatékonyabb csapat nyert."

Hans-Jörg Butt, a Bayern kapusa: "Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk megkoronázni a nagyszerű szezont, de akkor vagyunk sportszerűek, ha kimondjuk, az Inter megérdemelten nyert."

Philipp Lahm, a Bayern védője: "Az első félidőben túl idegesek voltunk, s az ilyen nagy mérkőzéseken a hibákat mindig kihasználja az ellenfél. Ma brutálisan megbűnhődtünk."

Diego Milito, a mérkőzés hőse, az Inter két góljának szerzője: "Boldogok vagyunk, hogy megnyertük a sorozatot, ez álom vált ezzel valóra. Számunkra Mourinho volt a kulcs, hihetetlenül sokat dolgozott, ő rakta össze ezt a csapatot. Nem is találok szavakat, hogyan köszönjem meg neki."

Goran Pandev, az Inter csatára: "Valóra vált az álom, köszönöm mindenkinek. El sem hiszem, hogy itt vagyok, azok után, ami a Laziónál történt velem. Csak remélni tudom, Mourinho velünk marad. Erős csapatunk van, jövőre meg kell próbálni az ismétlést. Nekünk mindig győzelemre kell játszanunk, mi az Inter vagyunk."