Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elhódítása ugyan ebben a szezonban sem sikerül a Chelsea labdarúgócsapatának, de a duplázásra, azaz a bajnokság és az FA-kupa megnyerésére jó az esély. A londoni együttes német középpályása, Michael Ballack szerint a Premier League aranyérme kárpótlást jelentene az elmúlt esztendőkért, de az elsőség nüanszokon múlhat.

- Mit szólt Sir Alex Ferguson megjegyzéséhez, hogy tipikusan német volt, ahogy a Bayern játékosai kierőszakolták Rafael kiállítását a manchesteri mérkőzésen?
- Leginkább mulatságosnak tartottam a nyilatkozatot, az edzésen Lampard és Joe Cole is viccelődött rajta. Nem is volt német játékos az eset közelében, igaz?

- Örült a Bayern BL-továbbjutásának?
- Természetesen, hiszen négy éven keresztül játszottam a csapatban, és német vagyok. A bajorok megérdemelték a továbbjutást, megmutatták, hogy nem lehet őket leírni. Az angol labdarúgásnak fájdalmas a Manchester United kiesése. Ahogy játszottak, akár 5-0-ra is vezethettek volna, mégsem kerültek be az elődöntőbe. A Bajnokok Ligájának viszont szerintem jót tesz, hogy a legjobb négy közé négy különböző ország képviselői jutottak be.

- A Chelsea-nek nem sikerült idáig eljutnia, pedig ez volt a cél.
- Természetesen győzni akartunk. Az nem különleges, hogy februárban még mind a három sorozatban versenyben vagyunk, de az olyan nagy klubok számára, mint a Chelsea, a Manchester United vagy az Arsenal a fő cél mindig a Bajnokok Ligája. Természetesen a bajnokságot is meg akarja nyerni az ember, de a legfontosabb a BL. A viszonylag korai kiesésünk viszont lehetőséget teremtett arra, hogy megszerezzük azt a trófeát, amit az elmúlt három évben nem sikerült.

- Tehát a kupagyőzelem kevés lenne?
- Számomra mindenképpen. A Chelsea az elmúlt három évben kétszer is megnyerte az FA-kupát, de aki ennél a klubnál játszik, az mindig többet akar. Jelen esetben a bajnokságot.

- Jelenleg a Chelsea a Premier League favoritja.
- Tény, hogy bizonyos dolgok mellettünk szólnak. A játékosoknak megvan a kellő tapasztalata, éhesek a sikerre. Vissza akarjuk szerezni az aranyérmet. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a Manchester United az elmúlt három szezonban egyaránt bajnok volt, ami hatalmas önbizalmat ad. Hogy egy harmadik csapat, az Arsenal is versenyben van, még érdekesebbé teszi a helyzetet. Két csapat is arra vár, hogy hibázzunk Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a futballban nem mindig azt kapja az ember, amit megérdemelne.

- Mire gondol?
- Hiába nyújtunk fantasztikus teljesítményt, elég, ha egy-két meccsre kiengedünk, pontokat veszítünk, és máris oda az előny. A szezon előtt a Chelsea ott volt a Bajnokok Ligája esélyesei között, és mi is hittünk benne, hogy megnyerhetjük a trófeát. De elég volt egyetlen rossz nap - nem nagyon rossz, csupán egy átlagos teljesítmény - az Inter ellen, hogy kiessünk. Ez a bajnokságban is megtörténhet: egy kis gyengeség, a rivális pedig lecsap. Lehet mindez egy apró balszerencse, egy rossz játékvezetői döntés, ami eldönti a bajnoki címet.

- A jó szereplésben mekkora szerepe van az edzőnek?
- A menedzser az a személy, aki irányt mutat, ezt mindenkinek követnie kell. Ő a főnök. Nálunk rengeteg rutinos és megbízható játékos van, akik már sok mindent nyertek, így könnyebb az együttműködésük az edzővel. Minden klubnál fontos, hogy hosszú távon is együtt lehessen dolgozni a szakvezetővel. Ancelotti egy olyan edző, akinek megvan a kellő tapasztalata, és nem csak a mostani szezonban, hanem a jövőben is fantasztikus lesz vele dolgozni.

- Akkor elégedett az idény alakulásával?
- Jól mennek a dolgaink, de a külvilágnak is mindig be kell bizonyítani, hogy jó a kapcsolat az edző és a játékosok között. Ez csak trófeákkal lehetséges. Ha nem jönnek az eredmények, megváltozik a hangulat, ebből a szempontból minden egyesület ugyanolyan. A hullámvölgyet követően Ancelottinak sikerült visszahoznia minket arra a szintre, mint amikor mindenki higgadt és magabiztos volt. Valószínűleg segített, hogy nem voltak hétközi meccseink. Az elmúlt hónapban rendre csak a hét végén kellett játszanunk, és ez lehetővé tette, hogy alaposan felkészüljünk a mérkőzésekre.

Forrás. The Guardian

www.global-soccer.eu