Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája megnyerése továbbra is elérhetetlen cél a Chelsea számára, sőt, a londoniak idén a legjobb nyolc közé sem jutottak be, miközben a bajnokságban is fontos pontokat veszítettek. A hírek szerint Roman Abramovics a nyáron nagytakarításra készül, ám a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem a kispadon, hanem a játékoskeretben várhatóak változások.

A londoni klub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics számára felettébb kellemetlen lehetett, hogy éppen a korábbi edző, José Mourinho búcsúztatta a Chelsea-t a Bajnokok Ligájából. Az Internazionale elleni kiesés akár ezzel is magyarázható, hiszen Mourinhónál jobban senki sem ismeri a jelenlegi Chelsea-t, elvégre ezt a csapatot ő alakította ki. Ez nem túlzás: a londoni vissszavágón a kezdő tizenegy tagjai közül csak négy nem dolgozott korábban a portugállal, a többiek mind Mourinho egykori játékosai voltak, és ezt az Inter mestere nem győzte hangsúlyozni a párharc alatt.

Milan-szindróma a Stamford Bridge-en

Persze nem csak Mourinho szempontjából lehet vizsgálni a Chelsea jelenlegi keretének összetételét, sokkal fontosabb adat, hogy a csapat főleg az idősebb futballistagenerációhoz tartozó játékosokból áll. A rendszeresen pályára lépők közül csak ketten nem múltak el 27 évesek: a szerb jobbhátvéd, Branislav Ivanovic, illetve az elefántcsontparti támadó, Salomon Kalou.

A többiek mind a harmadik iksz közelében vannak, vagy már túl is lépték ezt az életkort, így a Premier League élcsapati közül a Chelsea keretének az átlagéletkora a legmagasabb. A Kékeknél ez az érték a teljes keretet figyelembe véve 28,2 év, míg a Manchester Unitednél 26,7, az Arsenalnál pedig csupán 25.

A Chelsea a legutóbbi hét bajnokijából csak hármat tudott megnyerni két döntetlen és két vereség mellett, és aligha véletlen, hogy valamennyi pontvesztés olyan mérkőzésen történt, amikor a játékosoknak csak két-három nap pihenőjük volt a feszített program miatt.

A szakvezető, Carlo Ancelotti számára ismerős a probléma, korábban a Milannál is ugyanezzel szembesült: ott is rengeteg, kiöregedőben lévő, klasszis futballistája volt, akik heti két meccsre már nem tudtak úgy felpörögni.

Persze néhány futballistánál a visszaesés nem csak ezzel magyarázható: John Terry esetében a magánéleti problémák is közrejátszottak, Nicolas Anelka gyengébb teljesítményét pedig sokan annak tudják be, hogy a francia csatár nem tudott megegyezni a szerződéshosszabbításról, és így bizonytalannak érzi jövőjét.

Amióta Didier Drogba visszatért az Afrika-kupáról Anelka nem tud gólt lőni, immár tíz mérkőzés óta eredménytelen. Jelenleg csupán két labdarúgóról mondható el, hogy csúcsformában futballozik: Florent Malouda és Drogba.

A klub egykori csatára, Jimmy Floyd Hasselbaink szerint mindenképpen frissíteni kellene az együttesen. "A Chelsea jó csapat, de már másfél évvel ezelőtt is úgy véltem, hogy a keretet fel kellene frissíteni. Hiányzik a kreativitás, minden akció Lampardra és Drogbára épül" - mondta.

Fiatalítás befektetés nélkül

A kérdés már csak az, Abramovics miként akarja megoldani ezt a problémát. Az orosz üzletember a klub megvételét követően ész nélkül szórta a pénzt, azonban az elmúlt években már sokkal jobban meggondolta, hogy kiért fizessen, és a hírek szerint most sem áll szándékában százmilliókat költeni.

A keretre ugyanakkor ráfér a frissítés, amelynek első lépéseként több futballistától is megválhatnak. Az első a sorban Joe Cole lehet, akinek lejár a szerződése, és csak magasabb fizetés ellenében hosszabbítana, amit viszont a klub nem akar megadni.

Forrás: AFP

Gael Kakuta

A portugál Deco szeretne hazatérni Brazíliába, valószínűleg nem tartanak igényt Juliano Bellettire sem, Anelka és Michael Ballack pedig csak akkor maradhatnak, ha reális fizetési igényekkel állnak elő. Ez egyébként Ballacknak valószínűleg nem jelent problémát, ám Anelka esetében ez már korántsem biztos.

Ami az esetleges érkezőket illeti, a pletykák szerint Abramovics elsősorban azt szeretné, ha a klub utánpótlásából végre kikerülne egy-két olyan játékos, aki tartósan beépülhet az első keretbe. Ebben a szezonban már bemutatkozott a felnőttek között például a holland Jeffrey Bruma, a francia Gael Kakuta és az olasz Fabio Borini is, akiket egyaránt nagy tehetségként vettek meg, a kölcsönben szereplők közül pedig Michael Mancienne, Miroslav Stoch és Franco di Santo is tagja lehet az új Chelsea-nek.

Forrás: AFP

Fabio Borini

Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy egy nagy sztár is érkezzen, aki valószínűleg a támadójátékot erősítené, mint például Franck Ribéry vagy David Villa.

Az szinte biztos, hogy Ancelotti marad a kispadon. Mourinho távozása óta ő a negyedik edző a Chelsea-nál (Avram Grant, Luiz Felipe Scolari és Guus Hiddink után), de az első, aki egy teljes szezont marad. Szerződése még három évig érvényes, és ha a gárda esetleg trófea nélkül is marad az idén (a bajnokság mellett még az FA-kupát is megnyerheti), akkor is kicsi a valószínűsége, hogy elküldik.

"Történjék bármi, az eredményektől függetlenül a következő idényben is a Chelsea-t fogom irányítani" - nyilatkozta az olasz szakember a minap a La Stampának.

www.global-soccer.eu