Élő:
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) honlapján bármely olvasó megírhatja, hogy szerinte ki hazája válogatottjának a kulcsjátékosa. Csütörtök délutánig közel négyszáz hozzászólás érkezett, köztük egy magyar drukkeré, aki Dzsudzsák Balázst, Hajnal Tamást és Huszti Szabolcsot nevezte meg. A portugál vélemények megoszlanak Cristiano Ronaldóról.

A szavazás teljesen nyílt, nincsenek előre megadott listák, szavazási formulák, igaz, semmilyen tét vagy nyeremény sincs kilátásba helyezve. Egyszerűen a játék kedvéért lehet beírni a hozzászólások sorába, hogy a szurkoló (aki a regisztráció során megadhatja a nemzetiségét), kit tart hazája legfontosabb játékosának.

A két napja tartó voksoláson egyelőre az afrikai drukkerek a legaktívabbak, közülük is a legtöbben a nyári foci-vb lázában égő dél-afrikaiak és a friss Afrika-kupa-győztes egyiptomiak emelkednek ki. Előbbiek az Everton középpályását, Steven Pienaart favorizálják, míg utóbbiak szavazatai megoszlanak Mohammed Abu-Trika, Mohammed Zidan és Ahmed Hasszan között.

A legnagyobb egyetértés az argentinok között van, ahol Lionel Messi neve mellett csak ritkán kerül elő másé (Carlos Tévez, Javier Mascherano). A legkevésbé a portugál drukkerek vannak közös nevezőn, Cristiano Ronaldo ugyanis őket is megosztja. A Real Madrid sztárja mellett Deco, Simao Sabrosa, Bruno Alves és Liedson neve is előkerül, rendszerint az "és nem C. Ronaldo" kitétel társaságában.

Forrás: Getty Images

Angol részről legtöbben Wayne Rooney-ba és Frank Lampardba vetik bizalmukat, de akad olyan, aki szerint a válogatott olasz szövetségi kapitánya, Fabio Capello a jó szereplés kulcsa.

A világbajnoki címvédő olasz válogatottból a nem éppen élete formájában futballozó Andrea Pirlóra szavaztak eddig a legtöbben, de Gianluigi Buffon, Francesco Totti, Daniel De Rossi, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro és Giorgio Chiellini is élvezi a bizalmat. Az Európa-bajnok spanyol válogatottból a barcelonai Xavi, Andrés Iniesta középpályás páros mellett Fernando Torres és David Villa neve fordul elő a leggyakrabban.

Magyarországról egyelőre egyetlen szavazat érkezett, ám a "Nagyi94" becenevű hozzászóló rögtön három játékost említ: Dzsudzsák Balázst, Hajnal Tamást és Huszti Szabolcsot egyaránt a magyar válogatott kulcsjátékosának tartja.