Vágólapra másolva!
A Real Madridnak sorozatban hatodszor nem sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, és a legújabb kudarc után mindenki a felelősöket keresi. A legnagyobb spanyol sportnapilap, a Marca az edzőt, Manuel Pellegrinit kiáltotta ki bűnbaknak, a külföldi újságok azonban inkább a játékosok teljesítményét és az állandóság hiányát tartják problémának. A szurkolók többsége továbbra is bízik a vezetőedzőben, aki elsősorban Kakával nem tud mit kezdeni.

A Real Madrid számára a korai búcsú azért is rendkívül fájó, mert idén a Bajnokok Ligája fináléját a Santiago Bernabéu stadionban rendezik, vagyis a döntőben a csapat hazai pályán szerepelhetett volna. A nyáron ismét a klub élére került elnök, Florentino Pérez nem is titkolta, hogy elsősorban a BL-ben szeretne kiemelkedő eredményt elérni, ami a Real esetében egyet jelent a végső diadallal - főleg a Barca tavalyi BL-győzelme után.

Ronaldo és Higuaín nem passzol egymásnak?

Pérezék azonban megfeledkeztek arról, hogy sztárigazolások ide vagy oda, ebben a sorozatban nüanszok döntenek - és ezúttal megint a Real húzta a rövidebbet. Az Olympique Lyon ellen nem arról volt szó, mint mondjuk egy évvel korábban, amikor a Liverpool 4-0-ra legyőzte a csapatot az Anfielden, vagy mint két éve, amikor az AS Roma kettős győzelemmel búcsúztatta a Realt. A franciák elleni visszavágó első félidejében a spanyolok eldönthették volna a továbbjutást, hiszen helyzetek sorát hagyták ki, de ahogy telt-múlt az idő, úgy vált egyre görcsösebbé a játékuk, és az egyenlítést követően a Real megszűnt csapatként működni - ezt követően már csak 11 játékos volt a pályán.

Ezt erősítette meg Guti nyilatkozata is, aki rögtön a lefújást követően az egyik televíziós társaságnak azt mondta, hogy szerinte a második félidőben mindenki egyedül akarta megoldani a helyzeteket. A Marca természetesen rögtön lecsapott a témára, és a két legeredményesebb játékos, azaz Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuaín állítólagos konfliktusát kedte pedzegetni. Az első félidőben valóban volt egy szituáció, amikor az argentin gólhelyzetben akár passzolhatott volna az üres kapuval szemben álló portugálnak, de ő maga próbálta befejezni az akciót. A lyoni kapus védett, Cristiano Ronaldo hisztizni kezdett, a Marcának pedig ez elég volt ahhoz, hogy kijelentse: mivel mindkét játékos a gólkirályi címre hajt, ezért nem szívesen passzolnak egymásnak.

A felek persze tagadtak, és a statisztikák sem támasztják alá ezt a meglátást. Higuaín három, Cristiano pedig öt gólpasszt adott eddig a bajnokságban, az argentin egyet, a portugál pedig hármat a "konkurenciának". A Real Valladolid ellen Ronaldo két gólpasszal is kiszolgálta csatártársát, pedig a portugál önzőbbnek tűnik az adatok szerint. Ronaldo 26 forduló alatt 120 alkalommal próbálkozott gólszerzéssel (ebből született a 15 találat), míg Higuaín 19 gólját csupán 54 kísérletből hozta össze, ráadásul ő kevesebb labdát adott el (126 áll szemben Cristiano Ronaldo 173 labdavesztésével), és többször is szerezte vissza a labdát (22-szer, míg a portugál 12-szer).

Kaká nem találja a helyét

Szakmai szempontból sokkal inkább Kaká az, aki sehogyan sem illik a mostani Realba, illetve Manuel Pellegrini elképzeléseibe. A brazilt a Lyon ellen a második félidőben le is cserélte a szakvezető, amire Kaká ingerülten reagált, médiatanácsadója, Diogo Kotscho pedig a Twitteren gyávának nevezte Pellegrinit. Ehhez persze Kakának semmi köze nem volt ("Amikor Diogo ezt a megjegyzést írta, akkor még a kispadon ültem, szóval nem az én véleményemről van szó. Tény, hogy ő az én tanácsadóm, de ugyanúgy van saját véleménye is. Mindenesetre beszéltem vele és a klubbal is, hogy tisztázzam a dolgot" - nyilatkozta a játékos), és nem győzte dicsérni Pellegrinit az egy nappal a találkozó után adott interjújában.

Forrás: AFP

Teljesítménye azonban egyelőre elmarad attól, amiért két évvel korábban Aranylabdát kapott, és az ő esete megint csak azt mutatja, hogy a Realnál sokszor még mindig inkább neveket igazolnak, mint olyan futballistát, akire valóban szükség lenne. Kaká ugyanis elsősorban a csatárok mögött, karmesterként vagy előretolt középpályásként képes a legjobb teljesítményre, és a Real ennek megfelelően a szezon elején a 4-2-3-1-es taktikát alkalmazta, amelyben Kaká az ék mögött kapott szerepet. Pellegrini azonban a jelek szerint a 4-4-2-t kedveli jobban: ebben a játékrendszerben Cristiano Ronaldo nem szélsőként, hanem csatárként szerepel (általában Higuaínnal párban), Kaká pedig szélső középpályást játszik, ami viszont nem fekszik a stílusának.

A Real a BL-ben és a bajnokságban 34 mérkőzést játszott, amelyből kilencet nem nyert meg, és ebből a kilenc meccsből hétszer 4-2-3-1 volt a felállás, Kaká pedig mindegyiken kezdett. A legutóbbi nyolc bajnokin viszont a csapat egyetlen pontot sem veszített, és 29 gólt szerzett úgy, hogy mind a nyolc összecsapáson 4-4-2 volt a taktika. Pellegrini a Lyon ellen azonban mindkét mérkőzésen 4-2-3-1-es rendszerben küldte pályára az együttest, a Real pedig két mérkőzésen csak egy gólra volt képes.

A Marca a fentiek ellenére elsősorban Pellegriniben látja a bűnbakot, a Lyon elleni kiesés másnapján a napilap az alábbi címlappal jelent meg: "Adios Champions, Adios Pellegrini". Nehéz megérteni, hogy az újságnak miért van ennyire a bögyében a chilei tréner, bár az edzőkre mindig is ez a nehéz sors várt a Realnál. Egészen elképesztő, hogy a madridiaknál a 2003-2004-es idény kezdete óta Pellegrini a kilencedik szakvezető. A szakmai munkából tehát hiányzik az állandóság, márpedig így nem lehet hosszú távú sikereket elérni. Mindezt lassan a szurkolók is kezdik megérteni: a Marca online szavazásán az olvasók 62,5 százaléka szavazott arra, hogy Pellegrini legyen a következő idényben is a Real mestere. Kérdés, hogy Florentino Pérez is hasonlóan gondolkodik-e.

www.global-soccer.eu