Vágólapra másolva!
Mínusz 100 foknál is hidegebb közegben kezelik a DVSC labdarúgóit. A teljestest-hidegterápia során az emberi test teljes felszínét extrém alacsony hőmérsékletű gáznemű közegben hűtik le, a módszer hatékonyan kezeli a sérülésüket, illetve növeli az állóképességet.

A klub honlapján megjelent hír szerint a nem éppen kellemes kezelést a Loki két fiatal játékosa, Varga József és Farkas Balázs kapta meg a napokban. A terápia során a kezelt sportoló pár percen át 110-180 fokos hőmérsékletben áll egy fülkében. A hideget folyékony nitrogén elpárologtatásával állítják elő. A játékos csupán vállmagasságig ereszkedik a hidegbe, és a feje a gáz szintje felett marad.

Forrás: [origo]
Varga Józsefnek nem csupán a Sampdoria elleni meccsen kellett megküzdenie a hideggel (fotó: dvsc.hu)

A folyamat gyógyhatású hormonokat és enzimeket szabadít fel, így az eljárás 15-25 merülésből álló egyetlen ciklusa jelentős mértékben fokozhatja az állóképességet. A módszer növeli a fizikai erőfeszítésre vonatkozó képességeket stimuláló hormonok (pl.: tesztoszteron) termelését. A hidegterápia hatására javul a játékosok általános állapota, az edzési programok intenzitásának fokozására jól reagálnak, de a sérülésük is gyorsabban gyógyul.

Mark Webber, Forma 1-es pilóta, egy kerékpáros balesetben történt lábtöréséből is a hidegterápia segítségével épült fel. A brit futballisták is rendszeresen alkalmazzák a teljestest-hidegterápiát, akárcsak a pekingi olimpián nyolc aranyérmet szerző Michael Phelps. A magyar sportolók olimpiai felkészülésénél is szokták alkalmazni, és a hazai vízilabdázók is rátaláltak már a módszerre.