Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke támogatja azt az ötletet, amely szerint a 2022-es katari világbajnokságot télen kellene megrendezni a tradicionális nyári hónapok helyett.

"Mindenképpen jobb lenne olyan időpontban játszani, amikor a klíma is megfelelő, legfőképp a futballisták számára" - fogalmazott a sportvezető pénteken, az Abu-Dzabiban zajló klubvilágbajnokságon megtartott sajtótájékoztatóján. A FIFA végrehajtó bizottsága december 2-án Oroszországnak adta a 2018-as, Katarnak pedig a 2022-es vb rendezési jogát. A végeredmény kihirdetése után többen jelezték, a közel-keleti országban nyáron sokszor közel 50 Celsius fok is lehet a hőmérséklet, így komoly veszélybe kerülhet a játékosok egészsége. "Nagyon fontos szempont a labdarúgók egészségének védelme, s ha akarjuk, akkor meg lehet oldani a téli rendezést" - mondta Blatter.

"A nemzetközi versenynaptárral kapcsolatban természetesen ez kérdéseket vet fel, de tizenegy és fél év alatt ki lehet dolgozni a megoldást." A végrehajtó bizottság döntése óta az is felmerült, hogy egy Katar méretű ország egyáltalán képes lesz-e megfelelő helyszínt biztosítani a 32 csapatos tornának, vagy néhány találkozót a szomszédos államokban kell majd megrendezni.

"Ez a téma egyelőre az asztalon hever, jelenleg nem tudom megmondani, hogy a katari szervezők támogatják-e ezt az ötletet" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a FIFA elnöke. "Elsősorban a rendezőnek kell döntenie ebben a kérdésben, a közel-keleti országok ugyanis szerintem nagyon szeretnének csatlakozni a térségben először sorra kerülő vb szervezéséhez, de ez egyelőre csak egy kívánság, amelyet könnyű kimondani, de sokkal nehezebb megvalósítani."