Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy még a klubvébé megnyerése sem tartja az Inter kispadján Rafa Benítezt. A spanyol edző ultimátumot adott a klub vezetőinek, így már ürügy sem kell a menesztéséhez, ezen kívül összekapott az egyik hangadó játékossal, Marco Materazzival, aki ki sem akart vonulni az öltözőből a legújabb siker ünneplésére. Benítez az Inter vezetői mellett elődjét, José Mourinhót is bírálta.

Az Inter szurkolóinak elméletileg most ünnepelniük kellene, hiszen kedvenceik a várakozásnak megfelelően megnyerték a klubvilágbajnokságot, és ezzel idén a negyedik trófeát gyűjtötték be. A sikernek stabilizálnia kellett volna a szakvezető, Rafael Benítez helyzetét, azonban a tréner maga döntött úgy, hogy kissé felkavarja az állóvizet. A gyenge bajnoki szereplés miatt sokat kritizált edző ugyanis a Mazembe ellen 3-0-ra megnyert finálét követően kis túlzással ultimátumot intézett az elnökhöz, Massimo Morattihoz, gyakorlatilag elhárítva magáról a felelősséget a rosszabb eredményekért.

Beníteznél a 8,3 millió egyenlő a nullával

A spanyol tréner azt nehezményezte, hogy a csapatot nem erősítették meg a nyáron kérésének megfelelően. "Amikor megérkeztem, azt mondták, hogy három új igazolás jön. Senki sem érkezett. Tavaly nyáron nyolcvanmilliót költöttek, egy évvel korábban pedig ötvenet. Nem ismerem a klub anyagi lehetőségeit, de nekem semennyi pénz sem jutott. Teljes mértékben csalódtam a nyári átigazolási tevékenységünkben, és ezt maximális tisztelettel mondom" - jelentette ki Benítez.

Ha eltekintünk attól, hogy a Liverpooltól érkezett szakember gyakorlatilag a friss BL-győztes csapatot vette át, amelyből egyetlen meghatározó ember sem ment el a nyáron, vagyis nagy erősítésre nem lett volna szükség, a szavai akkor sem fedik teljesen a valóságot.

A klub ugyanis a nyáron 8,3 millió eurót költött: ennyibe került a fiatal Coutinho, illetve Jonathan Biabiany végleges megszerzése (mindkét futballista játékjoga részben már az Interé volt). Ami az előző két holtszezonban elköltött pénzt illeti, az összegek nagyjából stimmelnek, és nem is annyira a tavalyi nyolcvanmillió euró volt sok, hiszen az egyesület akkor pozitív mérleggel zárta az átigazolási idényt, köszönhetően Zlatan Ibrahimovic eladásának - egy évvel korábban azonban ötvenmillió eurós mínusszal zárt.

Így aztán most hiába volt pozitív a mérleg (majdnem tizenöt millió eurós nyereség született, elsősorban Mario Balotelli eladása miatt), Moratti, illetve a sportigazgató, Marco Branca a takarékosabb megoldás mellett döntött. De miért is gondolkoztak volna erősítésben, amikor a csapat éppen Európa legjobbja lett?

"Mourinho idején nem jártak konditerembe"

Az előző évekhez képest pocsék bajnoki szereplést maga Benítez is többször a csapatot sújtó sérüléshullámmal magyarázta - amiért viszont sokan ugyancsak őt okolják, mondván az edzésmódszerei nem megfelelőek. A spanyolnak erre is volt válasza. "A srácok két éven keresztül egyáltalán nem jártak konditerembe, így most a saját szakállukra próbálják bepótolni az erőnléti munkát, az én tudomásom nélkül, és ebből jönnek a problémák, a sérülések" - mondta Benítez, amivel gyakorlatilag elődjének, José Mourinhónak az edzésmódszereit kritizálta.

A klubvébére Mourinho juttatta ki a milánóiakat

Azt azért nehéz elképzelni, hogy Mourinhónál ne lettek volna kondicionáló tréningek, de az biztos, hogy a portugál inkább a labdás foglalkozásokra fektette a hangsúlyt. A jelenleg a Real Madridnál dolgozó trénernek azonban van egy rendkívül erős érve: vele a csapat eredményes volt, az előző szezonban triplázott, és ezzel nehéz vitatkozni. Benítez mindenesetre a sajtótájékoztatón felvázolta: a klub vagy teljesíti kérését, vagy minden marad a régiben, de akkor az eredménytelenség nem az ő hibája lesz - esetleg az egyesület leülhet az ügynökével tárgyalni a hogyan továbbról. A távozást egyetlen szóval sem említette, de az utóbbi alternatíva említése erre utalt.

Materazzi haragos

Moratti nem kommentálta az edző állításait, bár megjegyezte, hogy nem a legjobbkor állt elő velük, hiszen most inkább ünnepelni kellene. A mindig jól értesült olasz sportsajtó úgy értelmezte Benítez kifakadását, hogy a spanyol úgy érzi: a klubvébé megnyerése ellenére sem vele tervezik a jövőt.

Az edzőcserére ennél jobb alkalom nem is lehetne, hiszen majd háromhetes szünet vár a csapatra, és az egyesület több szakemberrel is kapcsolatba hozták. Elsősorban az angol válogatottat irányító Fabio Capellót szokták emlegetni, akit élő szerződés köt az FA-hez, de Angliában nem különösebben elégedettek vele, a fizetése pedig csillagászati. Szóba került még az egykori Inter-kapus, Walter Zenga, sőt az ősmilanosnak számító Leonardo is - utóbbinak nem lenne egyszerű elfogadtatnia magát a kék-feketék drukkereivel.

Forrás: AFP
A vb-diadal ünneplése - hová tűnt Materazzi?

Akárhogyan is nézzük, Benítez ezzel a nyilatkozattal feladta a magas labdát az Inter vezetőségének. A drukkerek nagy része biztosra veszi, hogy januárban már nem ő lesz a csapat szakvezetője. Azt, hogy a spanyol remek edző, csak kevesen vonják kétségbe, ám a jelek szerint nem tudta elfogadtatni magát a focistákkal, és inkább pedagógiai, pszichológiai hibákat követett el. Jól mutatja ezt a Marco Materazzival való viszonya: a védő legendásan jó kapcsolatot ápolt Mourinhóval, aki a BL-döntőn a ráadás perceiben becserélte őt, hogy a pályán ünnepelhesse a diadalt. Benítez viszont nem küldte be Materazzit a klubvébé fináléjában, pedig a középhátvédnek állítólag nagy vágya volt, hogy pályára léphessen. A La Gazzetta dello Sport információi szerint Benítez ezzel büntette, hogy a Werder Bremen elleni BL-meccs előtt a védő sérültet jelentett, noha játszhatott volna, csak nem akart kidőlni a klubvébé előtt.

A Mazembe elleni találkozó lefújását követően Materazzi azonnal berontott az öltözőbe, a díjátadásra ki sem akart menni. A társak végül nagy nehezen rávették, hogy az ünneplésre kimenjen a pályára, így készült néhány fotó, amin együtt látni a kupával. Az újságírók persze Materazzit is megkérdezték a Benítez-féle nyilatkozatról, mire a bekk kijelentette: "Edzőcsere? Erről a klubvezetés dönt, és az egyesületnek köszönhető, hogy világbajnok lett. Az Inter mindennél fontosabb." Ez em éppen arról tanúskodik, hogy a játékos kedvelné a trénert, márpedig Materazzi még mindig vezéregyéniségnek számít az öltözőben.

www.global-soccer.eu