Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund továbbra sem tud hibázni: 12 forduló után már hét ponttal vezet a Bundesligában. A dortmundiak kiváló szereplése leginkább az edző, Jürgen Klopp érdeme, míg az előzetesen a legnagyobb esélyesnek tartott Bayern Münchennél éppen a szakvezető a problémák forrása.

Jelenleg egyik topligában sincsen akkora különbség az első és a második helyezett között, mint a Bundesligában, ráadásul a német bajnokságot nem az esélyesek közé sorolt csapat vezeti. A dortmundiak az előző szezonban az ötödik helyet szerezték meg, ám így is maximum azt várták tőlük, hogy versenyben lesznek a dobogóért. Jürgen Klopp csapata azonban valósággal átgázolt a mezőnyön: 12 forduló alatt 31 pontot gyűjtött, márpedig amióta a Bundesligában három pont jár a győzelemért (1995-96-os idény), egyetlen csapat sem rajtolt ilyen jól.

A csapat több, mint egyének összessége

A dortmundi remeklés elsősorban Kloppnak köszönhető, hiszen a csapat a játékosok egyéni képességeit tekintve nem olyan erős, mint például a Bayern München, a Hamburg vagy a Werder Bremen - amely együtteseket az idény előtt a bajnokesélyesek közé sorolták. A BVB szakvezetője azt a futballfilozófiát képviseli, amivel a Nationalelf a világbajnokságon is remekelt, és amelyet a fiatal német edzőgeneráció több tagja is magáénak vall. Ebben a felfogásban a csapategység és a kollektivitás a legfontosabb szempont.

Ahogyan Klopp fogalmazott a Spiegelnek adott interjúban: "A labdarúgás nagyon megváltozott. Régebben az egyéni párharcok voltak a döntőek, és az a csapat nyert, amelynek futballistái egyénileg lebontva jobbak voltak az ellenfélnél. A taktikai fejlődésnek köszönhetően azonban megnőtt a lehetőség arra, hogy a kollektív játékkal a jobb képességű ellenfelet 'lerángassuk' a mi szintünkre, és így győzzük le. A kérdés már csak az, hogy képesek vagyunk-e elfogadni, hogy nem vagyunk automatikusan jobbak az ellenfélnél." A szakember szerint tehát nem feltétlenül az a lényeges, hogy együttese jobb focistákkal rendelkezzen, mint az ellenfél, mert az egyéni hátrányokat a csapatjátékkal ki lehet küszöbölni.

Forrás: AFP
A japán csodagyerek, a 21 éves Kagawa már hat gólnál jár

Hibázni lehet, cserbenhagyni nem

Kloppnak a fenti játékrendszerhez éppen ezért olyan futballistákra volt szüksége, akik maximálisan képesek elfogadni azt, amit mond, és kivétel nélkül beállnak a sorba - erre pedig leginkább a fiatal játékosok alkalmasak. A Dortmund így összekötötte a kellemeset a hasznossal, hiszen az egyesület anyagi lehetőségei amúgy sem tették lehetővé, hogy jelentősebb összegekért igazoljon, így aztán a fiatal, viszonylag olcsóbban megszerezhető játékosokra koncentrált a saját nevelésű labdarúgók mellett. Mindennek köszönhetően a BVB játékoskerete az egyik legfiatalabb a Bundesligában (a Hoffenheim és a Nürnberg átlagéletkora valamivel alacsonyabb), a kezdő tizenegyet illetően pedig csak a kapus Roman Weidenfeller töltötte be a harmadik ikszet.

A csapat ugyanakkor tele van a huszas éveinek elején járó, vagy még ennél is fiatalabb focistákkal, akik maximálisan magukévá tették Klopp taktikáját és futballfelfogását. Mindez nem azt jelenti, hogy az együttesben nincsenek kiemelkedő egyéni képességű játékosok (a 18 éves Mario Götzét a német labdarúgás legnagyobb tehetségei között tartják számon), azonban az ifjoncok a lelkesedésüket és eufóriájukat képesek a kollektíva számára hasznossá tenni. "Az én szememben nem az hibázik, aki elveszít egy párharcot, hanem aki nem biztosít mögötte úgy, ahogyan megbeszéltük" - jelentette ki Klopp.

Legutóbb, pénteken a Hamburgot intéze el simán a BVB


Van Gaal a saját csapdájába esett

A nagy kérdés már csak az, hogy ez a futballfilozófia és annak megvalósítása elég lesz-e a bajnoki cím megszerzéséhez. A Dortmund egyelőre jól halad, hiszen tekintélyes előnyt szerzett, ráadásul jelenleg a tabellán (a Bayer Leverkusent leszámítva) nem azok a csapatok állnak közvetlenül mögötte, amelyeket a legveszélyesebbnek tartják a Borussiára. A címvédő Bayern München több mint tízpontos hátrányban van a listavezetővel szemben, a bajorokat ezen kívül belső ellentétek feszítik - nem is annyira a játékoskeretben, hanem a klubvezetőségben.

Egyéni képességeket tekintve a müncheni együttes a legerősebb a Bundesligában, azonban az ideális kezdő tizenegy ebben a szezonban egyszer sem állt össze a sérülések miatt. Ezzel még nem lenne olyan nagy baj, azonban a keretből hiányoznak a megfelelő kiegészítő emberek - és ez elsősorban Louis van Gaal sara, aki a nyáron kijelentette, hogy nincsen szüksége új szerzeményekre. Sőt, olyanokat is a tartalékok közé száműzött, akik más csapatoknál alighanem stabil alapemberek lennének, és nagyon úgy tűnik, hogy mindezt egyéni hiúságból és arroganciából tette. Nem tartott igényt az ő érkezése előtt és a megkérdezése nélkül szerződtetett Anatolij Tyimoscsukra és Mario Gomezre, később azonban a sérülések miatt kénytelen-kelletlen játszatta őket. A klub elnöke, Uli Hoeness ezt használta ki arra, hogy támadja a mestert.

Vezetőség az edző ellen

A korábbi menedzsernek alighanem a bögyében volt Van Gaal, és csak a megfelelő lehetőségre várt. Amikor a Freiburg ellen Tyimoscsuk és Gomez góljaival nyert a csapat, akkor Hoeness élő tévéadásban kritizálta a holland szakembert, mondván, senkire sem hallgat, túlságosan is önfejű. Mindez aligha tett jót a csapaton belüli hangulatnak, azonban gyakorlatilag csak válasz volt arra, amit Van Gaal írt az augusztusban megjelent önéletrajzi könyvében. A holland mester itt kifejtette, hogy a Bayern vezetőségében található, egykori focistákból álló trió (Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge és Hoeness) túlságosan is közel áll a játékosokhoz, márpedig a csapatnál szerinte az edző szava mindenható.

A felek ugyan a CFR Cluj elleni BL-mérkőzés előtt látványosan kibékültek, azonban a háttérben érezhetően forrnak az indulatok, ami nem tesz jót a csapat szereplésének. A Bajnokok Ligájában a szerencsés sorsolásnak köszönhetően (a müncheniek viszonylag könnyű csoportba kerültek) máris továbbment a gárda, de a bajnoki cím egyre messzebbre kerül. Az események pedig elsősorban azt bizonyítják, hogy Van Gaal számára sokkal fontosabb a saját egója, mint a csapat - de ugyanez elmondható a Bayernnél eddig gyakorlatilag teljhatalmat élvező Hoenessről is.

www.global-soccer.eu