Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund és a Lazio az ezredforduló környékén egyaránt meghatározó szereplői voltak az európai labdarúgásnak, majd az évtized közepén mind a két klub csőd közeli helyzetbe került. A mostani idény mindkét egyesület számára meghozta a nagyon várt feltámadást, miközben a nemrégen még szárnyaló Bayern München és AS Roma mélyrepülésbe kezdett.

A Lazio a kilencvenes évek végén sztárklubnak számított Európában, Sven-Göran Eriksson edzővel a csapat 1999-ben KEK-et, egy évvel később bajnokságot nyert, rendszeres szereplője volt a Bajnokok Ligájának. A tulajdonos, Sergio Cragnotti nem sajnálta a pénzt a cél érdekében, kirívóan magas összegekért olyan sztárokat igazolt, mint Christian Vieri, Juan Sebastián Verón, Claudio López vagy Hernán Crespo - utóbbit akkor világrekordnak számító 52 millió euróért. A túlzott költekezés azonban később visszaütött, hiszen a Lazio 2003-ban csődbe került, adóssága több mint 200 millió eurót tett ki, és Cragnotti gazdasági bűncselekmények miatt börtönbe került.

A Milan elől elhappolt brazil remekel

A gazdasági helyzetet az új elnöknek és egyben tulajdonosnak, Claudio Lotitónak ugyan sikerült rendezni (elsősorban a költségek drasztikus lefaragásával), de az eredményeket illetően a régi sikerek csak időszakosan tértek vissza. 2007-ben ugyan harmadik lett a bajnokságban a csapat, és így ismét elindulhatott a BL-ben, ám ott már a csoportkörben elvérzett, és a legutóbbi három idényben egyszer sem tudott a tizedik helynél előrébb végezni, amin csak az Olasz Kupa megnyerése enyhített egy kicsit. Mindezek alapján a jelenlegi bajnokságban is maximum a középmezőny első felébe várták a rómaiakat, akik azonban nagy meglepetésre hat forduló után kétpontos előnnyel vezetik a tabellát.

Pedig a Lazio a nyáron óvatos szereplője volt a játékospiacnak, nagyon megfontoltan igazoltak. A rómaiak szerencséjére a szerb balhátvédet, Alekszandar Kolarovot közel 23 millió euróért vette meg a Manchester City, és ebből a pénzből azért lehetett erősíteni. A januárban kölcsönvett Sergio Floccarit végleg megvásárolták a Genoától, de az igazi nagy fogásnak a brazil középpályás, Hernanes bizonyult (13,5 millió euró). Őt korábban több sztárklubbal (elsősorban az AC Milannal) is kapcsolatba hozták, így kissé érthetetlen volt, hogy mégis a Lazióba szerződött. Hernanes hat forduló után a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján a Serie A nyolcadik legjobb középpályása.

Forrás: AFP

Nem csoda, hogy a rómaiak edzője, Edoardo Reja is őt emelte ki. "Egészen fantasztikus játékos, és köszönetet kell mondanom Lotito elnök úrnak, illetve a sportigazgatónknak, Igli Tarénak, hogy megszerezték őt. Éppen egy ilyen típusú futballista hiányzott ahhoz, hogy a csapat minőségileg magasabb szintre léphessen" - nyilatkozta a szakember, aki nem titkolta: nyolc hónappal korábban a klub minden szempontból kétségbeejtő helyzetben volt. A szurkolók azonban jelenleg elégedettek lehetnek, hiszen csapatuk remekel, akárcsak az egyesület új kabalaállata, Olimpica, a sas, akit minden hazai mérkőzés előtt megreptetnek az Olimpico stadionban.

Forrás: AFP

Fiatalos lendület Dortmundban

A Borussia Dortmund közelmúltja sok szempontból hasonló a Lazióéval. A német egyesület ugyancsak sikeres volt az európai kupasorozatokban, aminek egyik kulcsa a szintén felelőtlen költekezés volt. A sárga-feketék Márcio Amorosót, Tomás Rosickyt, Jan Kollert vagy Éwerthont egyaránt rekordösszegekért vették meg, és a sztárokkal teletűzdelt keret bérköltsége rohamosan nőtt - egyetlen rosszabb idény után azonban a klub olyan adósságspirálba került, amelyből alig tudott kijönni. 2002-ben a Borussia még bajnokságot nyert, és döntőt játszott az UEFA-kupában, két évvel később azonban már csak hatodik lett a Bundesligában, és így lemaradt a Bajnokok Ligájáról.

A közel 118 millió eurós adósságot itt is a legjobb játékosok eladásával, illetve költségcsökkentéssel oldották meg, ami azonban együtt járt az eredmények visszaesésével. A klub még a stadion nevét is kénytelen volt eladni, így lett a Westfalenből Signal Iduna Park - amit a drukkerek hétről hétre megtöltöttek, rendre 70 ezer feletti átlagnézőszámot produkálva.

A fanatikus szurkolók akkor is kitartottak a csapat mellett, amikor 2008-ban a kiesés ellen küzdött, és végül csak 13. lett. Ezt követően érkezett a kispadra Jürgen Klopp, akinek vezérletével a Borussia megindult felfelé: előbb hatodik, legutóbb ötödik lett a Bundesligában, jelenleg pedig második a százszázalékos Mainz mögött. A korábban éppen a Mainznál dolgozó Klopp szakmai szempontból eddig szinte egyetlen rossz döntést sem hozott: igazolásai egytől egyig beváltak, gondoljunk csak a nyáron a japán másodosztályból 300 ezer euróért megvett Kagava Sindzsire, aki jelenleg negyedik a Kicker ranglistáján a középpályások között - a második és a harmadik helyen is dortmundi futballista áll Sven Bender és Nuri Sahin személyében.

Forrás: AFP
Nuri Sahin

A Borussia rendkívül lendületesen futballozik, egyik fő erénye az egészpályás letámadás, amihez energikus játékosok kellenek - nem véletlen, hogy a BVB rendelkezik a második legfiatalabb átlagéletkorú kerettel a Bundesligában.

A Roma nem tudott, a Bayern München nem akart erősíteni

A Lazio és a Dortmund váratlan sikereihez persze a stabil gazdasági működés mellett megfelelő szakmai döntésekre is szükség volt, amelyek hiánya némiképp magyarázza az AS Roma és a Bayern München gyengélkedését.

Igaz, a római egyesületnél a pénzügyi helyzet sem a legjobb: a klub tulajdonosa, a Sensi család gyakorlatilag csődbe jutott, és maga az egyesület hiába működött kifejezetten gazdaságosan, Sensiék kénytelenek voltak megválni a Romától. A klub új tulajdonosa a Newco Roma nevű konzorcium lett, amely részben az UniCredité, és a bank jelenleg is befektetőt keres csapatnak - egyelőre sikertelenül. Sokáig úgy tűnt, hogy a klub egyáltalán nem tud erősíteni a nyáron, és bár az utolsó pillanatban érkezett Marco Borriello a Milantól, a jelek szerint a csapat kezd kicsúszni az edző, Claudio Ranieri kezéből. A hírek szerint az öltözőben a csapatkapitány és egyben élő legenda Francesco Totti szava számít, aki viszont nincs a legjobb viszonyban Borriellóval - a volt milánói támadó pedig elégedetlenségének adott hangot, mert a Napoli elleni bajnokin Ranieri lecserélte őt.

A Bayern szituációja annyiban más, hogy a münchenieknél a szakvezető, Louis van Gaal állása biztos, éppen a minap hosszabbították meg a szerződését. A makacs holland a nyáron kijelentette: nincs szükség erősítésre, és ennek megfelelően a bajorok senkit sem igazoltak, csupán a kölcsönből visszaérkezett játékosokkal bővült a keret. Ami viszont kezd egyre szűkebbé válni: nem is annyira Franck Ribéry és Arjen Robben sérülése a fő probléma (elvégre a két szélső az előző idényben is sokat hiányzott, és a csapat például nélkülük verte idegenben 4-1-re a Juventust a BL-ben), hanem az, hogy a védelemben Van Gaalnak szinte egyáltalán nincs alternatívája. A balhátvéd posztján a fiatal Diego Contento sérülését követően megint az inkább középső védőnek számító Holger Badstubert volt kénytelen játszatni, így viszont középen gyengült a csapat: Martín Demichelis a Borussia Dortmund ellen hibáival gyakorlatilag eldöntötte a meccset, igazolva, hogy Van Gaal korábban nem számított rá. Nem meglepő, hogy Münchenben már azt rebesgetik: januárban mindenképpen megerősítik a védelmet, és erre akár 30 millió eurót sem sajnálnak majd.

www.global-soccer.eu