Vágólapra másolva!
Wayne Rooney-ról szólt az elmúlt hét a nemzetközi futballban: a Manchester United támadója előbb kijelentette, hogy távozni akar, majd további három évvel meghosszabbította szerződését. Ezzel sikerült kiharcolnia, hogy megduplázzák a fizetését, és a manchesteri hívek csak abban bízhatnak, hogy a tulajdonosok valóban meggyőzték a csatárt arról, hogy van pénz az erősítésekre.

Igencsak eseménydús volt az elmúlt hét a Manchester United háza táján, és a történések közül talán a Bursaspor elleni, hazai BL-mérkőzés volt a legkevésbé fontos.

A csapat 1-0-ra nyert, de a találkozó napján nem az volt az első számú kérdés, hogy begyűjti-e a három pontot: a szurkolókat leginkább az foglalkoztatta, hogy mi lesz Wayne Rooney-val. Akkor úgy tűnt, hogy a támadó belátható időn belül távozik a klubtól, és még a fanatikusokat is sikerült maga ellen hangolni. Két nappal később azonban jött a váratlan fordulat: Rooney 2015-ig meghosszabbította szerződését.

Két gól a MU-ban március óta

Egészen március végéig úgy tűnt, hogy a világklasszis és az egyesület viszonya a lehető legideálisabb. Rooney ontotta a gólokat, és vezérletével a gárda versenyben volt a bajnoki címért, illetve a BL-győzelemért is. A Bayern München elleni, idegenbeli BL-negyeddöntő utolsó percében azonban a támadó megsérült, és bár a visszavágón némi meglepetésre ott volt a kezdők között, a második félidőben le kellett cserélni, a csapat pedig kiesett a sorozatból. Utána Rooney alig játszott, és bár így is megválasztották a szezon legjobbjának, a manchesteriek lemaradtak a bajnoki címről is.

Azóta pedig a támadó csak árnyéka önmagának: a világbajnokságon halvány teljesítményt nyújtott, és az aktuális idényben is mindössze egyetlen gólt ért el - azt is tizenegyesből. Ráadásul magánéleti problémái is akadtak: az angol bulvársajtó napokon keresztül azon csámcsogott, hogy megcsalta a feleségét egy prostituálttal.

Sir Alex Ferguson a maga megszokott módján igyekezett őt megvédeni: kihagyta az Everton elleni idegenbeli meccsen a keretből, hogy Rooney-nak ne kelljen végighallgatnia, amint nevelőegyesülete drukkerei szidják őt, majd pedig a tréner kijelentette: Wayne bokasérülése miatt hiányzik a csapatból. A Montenegró elleni Eb-selejtezőn viszont ott volt a válogatottban, majd a lefújást követően újságírói kérdésre kijelentette: egyáltalán nem sérült, és nem tudja, hogy Ferguson miért mondta ezt.

Két nap alatt minden megváltozott

Ez már jelezte, hogy a korábbi jó viszony az edző és a játékos között megváltozott. Manchesterben nem szokás ellentmondani Fergusonnak, és ha valaki ezt megteszi, akkor nincs maradása az Old Traffordon. Ennek megfelelően az újságokban egyre-másra jelentek meg a Rooney közeli távozásával kapcsolatos pletykák, de így is meglepetést okozott, amikor a klubvezetés is elismerte: a csatár valóban nem akarja meghosszabbítani 2012-ig szóló szerződését.

Még váratlanabb volt azonban Rooney egy nappal későbbi közleménye, amelyben az állt: a támadó úgy érzi, a MU nem jó irányba halad, és nem lesz képes trófeákat nyerni a közeljövőben, márpedig őt csak ez érdekli. Mindez nem tüntette fel valami jó színben az egyesületet, és arra utalt, hogy igazak azok az elemzések, amelyek a Liverpoolhoz hasonlították a Vörös Ördögöket, miszerint az amerikai tulajdonosok adósságba vitték a klubot, és nincs pénzük megfelelő erősítésekre.

Mielőtt azonban a manchesteri hívek a sötét jövőről kezdtek volna vizionálni, pénteken jött a váratlan fordulat. A Manchester United szóvivője ugyanis bejelentette, hogy Rooney 2015-ig meghosszabbította szerződését. Angol lapértesülések szerint a csatár megkapta a kért fizetésemelést, és heti 180 ezer fontot fog keresni, ami közel duplája az eddigi javadalmának. Ebből a szempontból akár azt is gondolhatjuk, hogy a játékos jól taktikázott, ám a hírek szerint klubtársai megorroltak rá, mert azt mondta: nem érzi elég jónak a gárdát ahhoz, hogy trófeákat nyerjen.

Forrás: AFP
Fergusonnak is szerepe volt abban, hogy Rooney maradt

Ferguson persze igyekezett menteni a menthetőt. "Wayne bocsánatot kért tőlem és a játékosoktól, és azt hiszem, ezt a szurkolókkal is meg fogja tenni, ami nagyon fontos, mert mindenkit rosszul érintettek az elmúlt nap eseményei. Úgy gondolom, hogy nagy jellemre utal, ha valaki el tudja ismerni, hogy hibát követett el" - mondta a szakember, Rooney pedig hozzátette: "A szerződésem aláírása azt jelenti, hogy maximálisan hiszek abban: a szakmai stáb, a vezetőség és a tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy a United továbbra is sikeres maradjon. Tudom, hogy a szurkolók egy része csalódott bennem, nekik csak annyit tudok üzenni, hogy mindent azért tettem, mert aggódom az egyesületért".

Mit akar a Glazer-család?

Angol lapértesülések szerint Rooney jövője szempontjából a csütörtöki nap bizonyult sorsdöntőnek. Miután a csatár kiadta a közleményét, Ferguson még egyszer beszélt vele, és emlékeztette arra, hogy milyen sokat köszönhet az egyesületnek, és azt mondta Rooneynak: élete legnagyobb hibáját követi el, ha így távozik a MU-tól.

"Megéri, hogy árulóként emlékezzenek rád?" - hangozhattak a szakember szavai. Mindez persze csak arra volt jó, hogy a támadó még egy, utolsó megbeszélést kérjen menedzserétől, Paul Stretfordtól, illetve a klub vezetőségétől. A Guardian úgy tudja, hogy az utolsó tárgyalás során konferenciahívást tartottak az ügyvezető elnök, David Gill, valamint a tulajdonos Malcolm Glazer két fia, Joel és Bryan között, amelynek során Rooney-t beavatták a közeljövő terveibe: állítólag nem csak azt árulták el a támadónak, hogy Ferguson mennyi pénzt kap az erősítésekre (egyes angol újságok 50 millió fontról írnak), hanem azt is, hogy kik a fő kiszemeltek.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan mennyit is keres majd Rooney az új szerződésnek köszönhetően: egyes források heti 180, mások heti 200 ezer fontról írnak. Bármelyik összeg is igaz, biztos, hogy a csatár ezzel a klub történetének legjobban fizetett labdarúgója.

Rooney eddig heti 100 ezer fontot keresett, és a klub ezt az első körben 150-re lett volna hajlandó emelni. Eddig Rio Ferdinandé volt a legmagasabb fizetés az Old Traffordon, ő heti 120 ezer fontot kap, és anno Cristiano Ronaldo is ugyanennyit keresett. A mostani keretből Dimitar Berbatov 100, Paul Scholes és Nemanja Vidic (nyári szerződéshosszabbítását követően) 90, Ryan Giggs pedig 85 ezer fontot keres hetente.

Mindez soknak tűnik ahhoz képest, hogy Roy Keane 2000-ben lépte túl az akkor álomhatárnak tartott heti 50 ezer fontot, majd két évvel később ő és David Beckham heti 90 ezer fonttal a legjobban kereső labdarúgók voltak Angliában. Ám ha figyelembe vesszük, hogy a Manchester Citynél Yaya Touré alapfizetése 185 ezer font hetente, míg Emmanuel Adebayor 142, Carlos Tévez pedig 134 ezer fontot kap, akkor máris nem tűnik olyan nagy összegnek.




Szakértők szerint új kontraktus nélkül a MU januárban 20-25 millió fontot kaphatott volna Rooney-ért, így viszont az idény végén akár 50 millióért is eladhatja. Sokan emlékeztetnek arra, hogy az Arsenal anno ugyanígy járt el Thierry Henryval. A francia támadó 2006 nyarán kötött új, négyéves szerződést az Ágyúsokkal, és kijelentette: a klubnál akarja befejezni pályafutását. Egy évvel később pedig 24 millió euróért eladták a Barcelonának.

www.global-soccer.eu