Vágólapra másolva!
Egy csapat számára szinte felbecsülhetetlen értéket jelentenek azok a csatárok, akik hétről hétre eredményesek, sorozatban szállítják a gólokat. A magyar bajnokságban a Videoton csatára, André Alves egymás után hat mérkőzésén talált be, amire nyolc éve nem volt példa az NB I-ben, de külföldön sem gyakori, hogy valaki így elkapja a fonalat.

Habár a Videoton pénteken 2-0-ra kikapott a Honvédtól, továbbra is vezeti a bajnokságot, és ebben a csapat brazil támadója, André Alves kulcsszerepet játszik. A csatár tizenkét forduló alatt tizenegyszer volt eredményes, vezeti a góllövőlistát, s a Honvéd elleni meccs előtt zsinórban hat összecsapáson betalált.

A sorozat szeptember 12-én, a Szolnok elleni mérkőzésen kezdődött, aztán Alves gólt szerzett a Haladás, a Zalaegerszeg, a Pápa, a Paks és a Kecskemét ellen is. Ezzel klubrekordot állított fel, hiszen a fehérvári egyesület történetében sohasem fordult elő, hogy egy játékos hat, egymást követő bajnokin gólt szerezzen. Az 1980-as évek legendás csapatának két tagja, Burcsa Győző és Szabó József is csak öt meccsig jutott.

Keneseinek gólkirályságot ért a sorozat

Alves teljesítménye azonban nem csak fehérvári viszonylatban kiemelkedő. Hasonló eredménysorra ugyanis a magyar élvonalban a 2002-2003-as idény óta nem volt példa. Akkor a kiírás értelmében 22 forduló után kettévált a mezőny felső- és alsóházra, utóbbiban pedig a Zalaegerszeg támadója, Kenesei Krisztián remekelt.

A jelenleg Szombathelyen futballozó csatár a 24. fordulóban a Sopron ellen egy duplával nyitott, majd szép sorban betalált a Dunaferr, a Kispest, a Békéscsaba, a Videoton, majd ismét a Sopron, a Dunaferr és a Kispest kapujába is. Ez sorozatban nyolc bajnokit jelentett, amelyeken Kenesei összesen 13 gólt ért el - háromszor duplázott, egyszer pedig mesterhármast szerzett. Ennek köszönhetően pedig a gólkirályi címet is begyűjtötte, a bajnokságot 23 találattal zárta, kettővel megelőzve Illés Bélát, aki a playoffban a felsőházban játszott, és ott hat gólig jutott.

A neves külföldi bajnokságok előző idényében mindössze egyetlen játékosnak sikerült az a bravúr, hogy hat egymást követő mérkőzésén is eredményes legyen. A Real Madrid portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo teljesítményét azonban némiképpen árnyalja, hogy ez nem hat egymás utáni fordulót jelentett: a 19. fordulóban ugyanis a Málaga ellen (amikor is két gólt ért el) kiállították, és eltiltás miatt két bajnokit ki kellett hagynia. Visszatérése után aztán öt egymást követő bajnokin is gólt szerzett. Lionel Messinek vagy David Villának ez még nem sohasem sikerült.

Forrás: AFP

Van Nistelrooy a bajnoki hajrában volt ellenállhatatlan

Cristiano Ronaldónak viszont már Manchesterben is: a portugál a 2007-2008-as idényben szintén hat egymást követő bajnokin talált be. Ez azonban messze van a Premier League rekordjától, amit egy másik volt manchesteri klasszis tart.

A holland Ruud van Nistelrooy a 2002-2003-as szezon hajrájában ellenállhatatlan volt: az utolsó nyolc fordulóban egyaránt bevette az ellenfelek kapuját. A sort a Fulham elleni mesterhármas nyitotta, majd következett a Liverpool, a Newcastle, az Arsenal, a Blackburn, a Tottenham, a Charlton és az Everton is. Sőt, a széria az idény végeztével sem ért véget: Van Nistelrooy a következő évad első két fordulójában egyaránt gólt szerzett, vagyis sorozatban tíz bajnokin vette be az ellenfelek kapuját.

Hogy Van Nistelrooynak a szezon végén mindig nagyon jól megy a játék, azt később a Real Madridban is bizonyította. A 2006-2007-es idényben ugyanis a madridiaknál hasonlóan szerepelt az utolsó fordulókban, és ezzel nagy szerepet vállalt abban, hogy a Real megnyerte a bajnoki címet. A holland csatár a 31. és a 37. forduló között, összesen nyolc mérkőzésen volt mindig eredményes, és mivel háromszor is duplázott, ez összesen tíz találatot jelentett.

A Primera División rekordja azonban nem az övé, hanem Ronaldóé, aki egyetlen, Barcelonában eltöltött idény alatt lőtte magát a lista élére. A brazil világklasszis sokak szerint akkor volt pályafutása csúcsán: 37 bajnokin 34 gólt ért el, és utolsó tíz barcelonai bajnokiján egyaránt betalált. A 30. és a 39. játéknap között minden meccsre jutott egy Ronaldo-gól: a kivételt az Atlético Madrid elleni 90 perc jelentette, amikor mesterhármast szerzett.

Batistuta tökéletes szezonkezdete

Mindez azonban még mindig elmarad attól, amit Gabriel Batistuta produkált az 1994-95-ös olasz bajnokságban. A Fiorentina legendás argentin gólvágója az előző szezonban csak a második vonalban szerepelt csapatával, de újoncként is remekül feltalálta magát a legjobbak között. Az első tizenegy forduló mindegyikében gólt szerzett, ami összesen 14 találatot jelentett - pedig az ellenfelek között volt az Internazionale, a Lazio és az akkoriban élcsapatnak számító Sampdoria is. Batigol ezzel egy több, mint 30 éves olasz rekordot adott át a múltnak, az 1962-63-as szezonban ugyanis a Bologna játékosa, Ezio Pascutti az első tíz fordulóban volt egyaránt eredményes. Ám míg ő ezt követően csak a 23. játéknapon talált be ismét, Batistuta gólszünete csak két mérkőzésen tartott, hiszen a 14. fordulóban már megint gólt szerzett.

A Bajnokok Ligájában már sokkal kevesebb összecsapás is elég a rekordhoz, amit a múlt héten állított fel az Arsenal marokkói csatára, Maruan Samak. A támadó ebben a szezonban az Ágyúsok mind a három BL-csoportmeccsén betalált, az előző idényben pedig a Bordeaux színeiben három mérkőzésen egyaránt eredményes volt. Más kérdés, hogy az ellenfelek nem voltak túl erősek: az Arsenallal a Partizan Beograd, a Sporting Braga és a Sahtar Doneck ellen talált be, a Girondins-nel pedig az Olympique Lyon és az Olympiakosz (kétszer) voltak az áldozatai.