Vágólapra másolva!
Az FC Liverpoolt megvásárló amerikai konzorcium vezetője, John Henry szenvedélyes baseballrajongó, és bár a focihoz eddig nem sok köze volt, Bostonban már bizonyította, hogy ért a szurkolók nyelvén, és a klubhagyományok tisztelete mellett  képes érdemi változtatásokra is az eredményesség érdekében.

Pénteken véget ért a napok óta húzódó történet: az amerikai New England Sports Ventures (NESV) lett a Liverpool új tulajdonosa.

Az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB) érdekelt Boston Red Sox együttesét is birtokló NESV 300 millió fontért szerezte meg a klubot az eddigi tulajdonosoktól, a Tom Hicks, George Gillett duótól. Hicks és Gillett nem adta könnyen magát, és minden lehetséges jogi úton kártérítést igényelnek majd, mivel szerintük a klub eladása illegálisan történt.

A NESV az előző tulajdonosoknak hitelező Royal Bank of Scotlandnek is visszafizeti a 237 millió fontos tartozást, így a klub ellen nem indul csődeljárás, és nem fenyegeti a pontlevonásos büntetés.

Mindez azt is jelenti, hogy a - 280 millió fontos tartozást és egy szétesett, 18. helyen álló csapatot maga mögött hagyó - Hicks, Gillett páros korszaka véget ért az Anfielden.

A szurkolók az előzmények alapján joggal gondolhatják azt, hogy Hickséknél csak jobb jöhet, de az is optimizmusra adhat okot, hogy az új tulajdonosnak már van tapasztalata a sportklubok irányítása terén. Az NESV ugyanis a Boston Red Sox baseballcsapatának is a fő részvényese, és amióta a klub az ő tulajdonukban van, kifejezetten sikeresen működik: a csapat hosszú idő után 2004-ben és 2007-ben megnyerte a World Seriest, az amerikai liga (MLB) nagydöntőjét.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az NESV egy tizenhét tagból álló konzorcium, amelynek részvényesei között ott van a neves amerikai televíziós producer, Tom Werner, valamint a The New York Times Company is, a cég vezetője pedig John Henry, akinek nagy szerepe van a Red Sox felfuttatásában.

A hatvanegy éves üzletember ugyanis világéletében nagy baseball-rajongó volt, és mindig is arról álmodott, hogy egyszer saját egyesülete lesz - igaz, elsősorban gyermekkori kedvenc csapatát, a St. Louis Cardinalst szerette volna megszerezni. A vagyonát az 1980-as években tőzsdespekulációból szerző Henry ugyanakkor képes volt összeegyeztetni a szurkolói és az üzleti szempontokat, és miután első próbálkozását nem koronázta siker (1999-ben megvette a Florida Marlinst, azonban viszonylag alacsony szurkolói bázisa, valamint egy új stadion felépítésének meghiúsulása miatt 2001-ben eladta a klubot), 2002-ben létrehozta az NESV-t, hogy megvásárolja a Red Soxot.

Megszakadt Bambino átka

Akkor sokan úgy vélték, hogy Henry az egyik legnépszerűbb baseball-egyesületben csak az üzletet látja, és csupán az érdekli, hogy miként tud a lehető legrövidebb idő alatt minél több pénzt kivenni a Red Soxból, azonban hamar bebizonyosodott, hogy nem ez a célja.

Henry ugyanis megértette a drukkereket, és rögtön az első nyilatkozatában kijelentette: célja nem lehet más, mint a bajnoki cím megszerzése. A Red Sox ugyanis hiába számított az egyik legnépszerűbb gárdának, 1918 óta nem nyerte meg a World Seriest, amit az Egyesült Államokban csak a "Bambino átkával" magyaráztak. Minden idők legjobb baseball-játékosa, a Bambinónak is becézett Babe Ruth ugyanis 1919-ig a Red Soxnál szerepelt, ekkor azonban eladták a nagy rivális New York Yankeesnek, amellyel aztán sorra nyerte az aranyérmeket.

Henry és az NESV két év alatt megtörte az átkot, amihez Henry döntései nagyban hozzájárultak. Az új tulajdonos a mindössze 28 éves Theo Epsteint nevezte ki általános menedzsernek, és a szakmai stábba bekerült az a Bill James, aki kidolgozta a Sabermetrics nevű rendszert, amely statisztikai adatokkal méri a játékosok teljesítményét. Ennek köszönhetően a Red Sox viszonylag olcsón meg tudott szerezni más csapatoknál kevésre taksált játékosokat, akik aztán a bostoniaknál remekeltek és sztárokká lettek. A drukkerek szemében az is remek húzás volt, hogy Henry nem épített új stadiont, hanem a meglévő létesítményt, a Red Sox tradicionális otthonát, a Fenway Parkot modernizálta.

A népszerűség egyben lehetőség is

A hagyományok és a sportszakmai szempontok megtartása mellett azért Henry üzleti szempontokat is figyelembe vett, és ebben sem tudott hibázni. Megemelte ugyan a jegyárakat a Fenway Parkban, ám a nézőszám ennek ellenére sem csökkent, sőt: 2003. május 15. óta minden egyes hazai mérkőzésre az összes jegyet eladták, ami rekordot jelent az MLB-ben.

A hatalmas szurkolói bázist kihasználva saját sportcsatornát indított, és a Red Sox mérkőzéseit csak a New England Sports Network közvetítheti. A fentiek következtében az egyesület értéke a 2002-es megvétel óta megduplázódott, és míg korábban évi 11 millió dolláros veszteséget termelt, tavaly a Forbes adatai szerint 40 millió dollár nyereséggel zárt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az NESV, illetve Henry alighanem azért jelentkezett be a Liverpoolért, mert hasonló lehetőséget lát a klubban, amely mind Angliában, mind világszerte szintén hatalmas rajongótáborral bír. A labdarúgáshoz Henrynek eddig ugyan nem sok köze volt - bár állítólag a nyári világbajnokságot figyelemmel kísérte, és érdekli a statisztika és a sportág kapcsolata is -, de az biztos, hogy sokkal jobban megérti a szurkolók lélektanát, mint Gillett és Hicks.

"Azonosulni tudok a drukkerekkel, mert magam is az voltam egész életemben" - jelentette ki, amikor megvette a Red Soxot. A Liverpool jelenlegi helyzete pedig sok mindenben hasonlít arra, amilyenben a bostoniak voltak 2002-ben: két tradicionális sztárklubról van szó, amely rendkívül hűséges szurkolótáborral rendelkezik, de hosszú ideje nem tudta megnyerni hazája bajnokságát, és stadionja sem mindenben felel meg a modern kor követelményeinek.

A liverpooli elnökség szerint az NESV ajánlatának elfogadásában nagy szerepe volt annak, hogy Henryék a Fenway Park esetében már bizonyították, hogy a stadionhelyzetet is kezelni tudják.

Bostonban a Red Sox tulajdonosa kifejezetten népszerű ember, nem bújik el a nyilvánosság elől, de nem is a saját maga népszerűsítésére használja azt fel. Liverpoolban azonban leginkább abban bízhatnak, amit massachusettsi Smith Főiskola professzora, a baseball financiális helyzetéről több könyvet is írt Andrew Zimbalist mondott: "Henry hisz abban, hogy egy sportegyesületnél az üzleti sikert a legkönnyebben akkor lehet elérni, ha győztes csapatot hoz össze".

www.global-soccer.eu