Vágólapra másolva!
Csak néhány újoncot láthatnak majd az angol szurkolók szerda este a magyar válogatott ellen, pedig a közvélemény komolyabb személyi változásokat várt Fabio Capellótól. Az olasz edző szerint nem a játéktudással, hanem a futballisták pszichés állapotával van a legnagyobb probléma, amivel viszont egyelőre nem tud mit kezdeni.

Angliában egy ideig még a kapitányváltás lehetősége is fennállt, miután a válogatott csalódást okozott Dél-Afrikában: a legjobb nyolc közé sem jutott be, ráadásul csúnya verést kapott a németektől - de már a csoportmeccseken is csak szenvedtek.

A szövetség mégis úgy döntött, hogy nem bontja fel Fabio Capello szerződését, ebben alighanem az is közrejátszott, hogy a felek egy hónappal a vb előtt írtak alá egy új megállapodást, így az olasz edző menesztése komoly anyagi áldozatokkal járt volna.

A szurkolók fütyül(het)nek rájuk

Capello maradt, a közvélemény pedig abban bízott, hogy a vébé után már új csapatot láthat, a nagy megújulásra azonban várni kell.

A magyarok elleni keretben ugyan a világbajnokságra nevezett 23 játékos közül csak tíz szerepel, ám a sokat kritizált nagy öregek (Frank Lampard, John Terry, Steven Gerrard, Ashley Cole) megőrizték a helyüket, sőt várhatóan a kezdő tizenegy tagjai lesznek. Ennek pedagógiai okai is lehetnek: a Wembley közönsége valószínűleg füttyszóval fogadja majd a csapatot, és Capello nem akarta, hogy ebből az új arcok is kapjanak. "A kezdő csapat nagy részben azokból áll majd, akik ott voltak Dél-Afrikában, ez biztos. El kell viselniük a füttyszót, akárcsak nekem. A szurkolóknak minden joguk megvan arra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket" - mondta a korábbi Milan- és Real Madrid-tréner a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

A szövetségi kapitányhoz hasonlóan önkritikus hangot ütöttek meg a játékosok is, Gerrard például arról beszélt: ő is kifütyülné saját magát. Kérdés, mennyi szurkoló lesz majd kíváncsi a leégett csapatra: a szövetség előzetes becslése szerint körülbelül hatvanezer néző várható. Az újjáépített Wembley-ben az eddigi legalacsonyabb nézőszám 59 987 fő volt, 2009 júniusában az Andorra elleni vb-selejtezőn, mikor a metrósztrájk miatt eleve nehezebb volt eljutni az arénába. A válogatott idáig tizennyolc mérkőzést játszott az új stadionban, 81 632-es átlagnézőszámmal - ettől most jelentősen elmarad az érdeklődés, az biztos.

Capello és a pszichológia

A viszonylagos eredménytelenség csak az egyik oka a drukkerek passzivitásának. Az angol közvélemény nagy része úgy véli, hogy a klubjaikban agyondédelgetett és túlfizetett játékosok a címeres mezben nem tesznek meg mindent a sikerért, amire az egyre gyakoribb magánéleti botrányok csak rátesznek egy lapáttal. A válogatott futballisták gyakori szereplői a bulvárlapoknak: tavasszal John Terry és Ashley Cole nőügyei kerültek a címlapra, a nyáron Wayne Rooney és Peter Crouch is belépett a sorba. Előbbi részegen randalírozott, utóbbi e hét elején csalta meg menyasszonyát egy örömlánnyal.

Egervári csak meccs után forgolódik

Nyugodtan készül a meccsre Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nincs bennem drukk, nem izgulok, én különben is inkább az a típus vagyok, aki a találkozó utáni éjszaka küzd álmatlansággal."

"Ma volt a második nap, hogy együtt dolgozhattam a csapattal, ez nem feltétlenül optimális, ugyanakkor azt szeretnénk, ha holnap egy olyan meccset tudnánk játszani az angolokkal, amely mindkét együttesnek jó felkészülés a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre" - idézte az MTI a nemzeti csapat élén szerdán debütáló edzőt.



Capello a játékosok rossz mentális állapotát jelölte meg a vb-kudarc egyik okaként: "Önbizalom helyett félelemmel futballoztunk, pedig a játékosok hozzáállása mindennek a kulcsa. Jelenleg nem tudom, hogy ezen hogyan lehetne javítani." Nem jó jel, ha egy szakember azt mondja, hogy tehetetlen, mert így könnyen elveszítheti játékosai bizalmát. Capello szerződtetését anno az FA azzal indokolta, hogy egy olyan, nemzetközileg is elismert edzőt kerestek, akit a labdarúgók tisztelnek. Az olasz szakember eddig megkérdőjelezhetetlen tekintélyén azonban csorba esett.

Jöjjenek a fiatalok?

Ezzel együtt a szurkolók új arcokat is láthatnak majd a magyar csapat ellen. A keretben három újonc szerepel, köztük az Arsenal két tinédzsere, Jack Wilshere és Kieran Gibbs, Capello kijelentette, hogy a második félidőben mindketten játéklehetőséget kapnak. Gibbs 2009-ben tagja volt az U21-es Eb-n ezüstérmet szerzett csapatnak, amelyből még James Milner, Theo Walcott és Adam Johnson is tagja a mostani keretnek. Az angolok a fináléban Németországtól kaptak ki: abból a német csapatból öten vb-bronzérmet szereztek a nyáron.

Forrás: AFP
James Milner (fehérben) már a vb-n szerephez jutott

Az angol utánpótlás egyáltalán nem rossz: az U19-es együttes 2009-ben Európa-bajnoki ezüstérmes lett, idén pedig bronzérmet szerzett a kontinenstornán (Capellót kritizálták is, hogy nem ment el megnézni a csapatot), a 17 éven aluliak pedig idén lettek Európa-bajnokok. Hiába van azonban rengeteg fiatal tehetség, ha felnőttként többségük képtelen beverekedni magát klubjának kezdő tizenegyébe. Ahogyan a korábbi klasszis csatár, Alan Shearer nyilatkozta a magyar meccs előtt: "Igazság szerint a Magyarország elleni mérkőzést senki sem akarta, talán még Capello sem. Igaz, hogy így közelről szemügyre vehet néhány fiatalt, de biztos vagyok benne, hogy szívesebben nézné őket hétről hétre a Premier League-ben."

www.global-soccer.eu