Élő:
Vágólapra másolva!
Az Arsenal menedzsere szerint a Premier League-ben (PL) bevezetett új szabályozás a bajnokság színvonalának rovására fog menni, a sikerhez pedig nem "ostoba szabályokra", hanem jó edzőkre van szükség. Ő például marad, és három évvel meghosszabbíthatja szerződését.

Arséne Wenger szerződése az idény végén jár le, de a menedzser és ügynöke már leült az Arsenal vezetőivel, és úgy tűnik, hogy gyorsan meg is fognak egyezni egy három évre szóló hosszabbításban. Így Wenger akár 17 évet is eltölthet a londoni csapat kispadján. A francia tréner szerint az előző szezonban mutatott teljesítményük meggyőzte őt, hogy az Arsenalnak van esélye megnyerni a bajnokságot.

Ugyanakkor a bajnokságban bevezetendő új létszámszabály esetében már korántsem ilyen optimista. Bár az Arsenalt nem érinti a PL hétvégi rajtjával együtt életbe lépő új szabály, Wenger mégis élesen kikelt ellene, mint mondta, "katasztrófa lesz az ország számára", és az angol bajnokság el fogja veszíteni vezető helyét a világban - írja az angol Guardina című napilap.

Az új szabályozás értelmében a PL csapatok 25 játékost nevezhetnek a keretükbe, közülük nyolcnak 21 éves kora előtt legalább három évet egy angol vagy egy walesi klub alkalmazásában kell töltenie. Wenger szerint a szabályozás be fogja fagyasztani az angol átigazolási piacot, ezzel együtt viszont az eddiginél is több "kalmár szellemű" játékos és menedzser jelenik majd meg. Azt az érvelést pedig, hogy a menedzserek így majd az angol fiatokhoz nyúlnak, ez pedig jót tesz a válogatottnak, így kommentálta: "Vicc.".

"Nem könnyű megérteni az új szabályt" - mondta Wenger -"ugyanis amíg mi azt kérdezzük, hogy a világ legjobb bajnokságát, hogy tudnánk még nagyobbá tenni, addig a szabályalkotók azt kérdezik, hogy tehetnénk kisebbé? Az új szabály katasztrófa az ország számára, egyszerűen nevetséges, akárcsak a saját nevelésű fiatalok elméletének sulykolása."

Wenger ezt egy kellemetlen példával is alátámasztotta: mint mondta 1966 és 1996 között semmit nem nyert az angol válogatott pedig akkor szinte egyetlen külföldi sem játszott a bajnokságban. Tehát nem lehet azt mondani, hogy a külföldiek tönkre tették volna a válogatottat. De Wenger azt a kérdést is felteszi, hogy a klubokat felvásárló gazdag külföldi befektetőkkel nincs baja a PL irányítóinak, akkor miért félnek a külföldi játékosoktól? "Nem mondhatjuk azt egy dúsgazdag indiai befektetőnek, hogy jöjjön ide, csináljon csapatot, de csak angol játékosokkal. Ők a világ legjobb bajnokságának akarnak részesei lenni, aminek most éppen lerontani készülnek a minőségét."

A francia szerint el kéne végre dönteni, hogy a PL vezetőinek mi az igazi céljuk: egy erős angol válogatott reményében kiüldözni a külföldieket, vagy az, hogy a PL továbbra is a világ legjobb bajnoksága legyen? Szerinte jó példa a spanyol bajnokság, ahol szintén sok a külföldi, mégis sikeres a világ- és Európ-bajnokságot nyerő válogatott. "Azért mert jó edzőik vannak, minden azon múlik. Én lennék a legboldogabb, ha Anglia is világbajnokságot nyerne. Több ország is felkért, hogy támogassam a vb-pályázatukat, de én mindenkinek nemet mondtam, mert csak a 2018-as angol pályázatot akarom támogatni. De attól tartok, hogy az új szabállyal rossz útra léptünk."