Vágólapra másolva!
 

A barátság és a szél városának is nevezett Port Elizabethet az 1820-as években brit telepesek alapították. A várostól nem messze, Transkei tartományban született Nelson Mandela, Dél-Afrika első színes bőrű elnöke, a szabadság és az egyenlőség jelképe, akinek tiszteletére Nelson Mandela Baynek is elnevezték Port Elizabethet.

Forrás: AFP

Az Indiai-óceán partján 16 kilométer hosszan elnyúló nagyváros híres az iparáról is, olyan nagyvállalatok gyártnak itt autókat, mint a General Motors, a Ford és a Volkswagen. Port Elizabethben elsősorban a vízi sportok hódítanak, de a helyi lakosok rajonganak a futballért is.

Annak ellenére, hogy a városnak nincs első osztályú futballcsapata, a világbajnokságra felhúztak egy gyönyörű stadiont. Az ugyancsak Nelson Mandeláról elnevezett létesítmény a North End nevű tó partján épült, mindössze két kilométerre az óceántól.

A futurisztikus külsejű stadion az egyik legfrekventáltabb helyszíne lesz a vb-nek, hiszen az öt csoportmérkőzés mellett egy-egy nyolcad- és negyeddöntőt rendeznek itt, valamint a bronzmeccset is Port Elizabethben játsszák.