Vágólapra másolva!
Fordulatos meccsen, egy szerencsés góllal győzte le a Debrecen a Videotont a labdarúgó Soproni Ligában. A DVSC ezzel négy pontra növelte előnyét a táblázaton, így nagyot lépett a bajnoki cím felé.

A Soproni Liga két bajnokesélyese találkozott egymással a pénteki Debrecen-Videoton mérkőzésen. A vendégek korán vezetést szereztek, de a nagyobb sebességre kapcsoló DVSC még a szünet előtt fordított. A második félidő inkább a székesfehérváriaké volt, akik egyenlítettek is, de egy különös gól mégis a hazai csapatnak hozott győzelmet: Dombi beadása után Coulibaly maga elé fejelte a labdát, az azonban a földről felpattanva nagy ívben átszállt a kapus fölött és a Vidi hálójában kötött ki. A Debrecen előnye négy pontra nőtt a táblázaton, és egyértelműen a bajnoki cím fő esélyesévé lépett elő.

A nagy mérkőzés előtt

Már délután eldőlt, hogy telt ház előtt lép pályára a DVSC és a Videoton az Oláh Gábor utcai stadionban. A tízezer szurkoló közül nyolcszázan érkeztek Fehérvárról, nem mind bizakodó hangulatban. "Mezey a nagy meccsekre nem tudja összeszedni a csapatot, nem hiszem, hogy ma nyerünk" - mondta az [origo]-nak egy pesszimista Vidi-drukker, meglehet, csak babonából.

Azért a vendégdrukkerek is találhattak kedvező előjeleket, mert míg csapatuknak egyetlen hiányzója sem volt, a Debrecenből ketten is kiestek, Rudolf sérülés, Ramos piros lap miatt. Fél órával a kezdés előtt már a stadion környékén rangadó-hangulat uralkodott, a lelátón pontban fél hétkor kezdtek szurkolni a Vidi-drukkerek. Balhénak nyoma sem volt, a mérkőzés egyik lehetséges olvasatát, a "Kósa vagy Orbánt" pedig mindkét tábor elutasította.

Komoly felhozatalt láttunk a VIP-páholyban is, ahol megjelent Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke, Kovács Ferenc, az 1985-ben UEFA-kupa-döntős Videoton trénere, valamint Tornyi Barnabás is.

Első félidő

Percekig helyzetek nélkül zajlott a találkozó, majd az első igazi lehetőségből azonnal gólt szerzett a Videoton: Elek Ákos labdát csent, majd jobbal, nagy erővel kilőtte a bal alsót (0-1). A hazai szurkolótábor rövid fütty után biztatni kezdte csapatát. Herczeg András fiai mentek előre, kis híján Feczesin került hasonló helyzetbe, mint a túloldalon kollégája, a vendégek teljesen beszorultak.

Hazai részről Laczkó, a vendégektől Andics próbálkozott távoli lövéssel, egyik sem jelentett igazi veszélyt. Szakály a jobb szélen rohamozott, de a gólszerző beérte és lelassította a támadást, ám Coulibaly kiharcolt egy szabadrúgást, melynek végén Szakály lövése egy védőre, onnan Coulibalyra, végül az alapvonalon túlra pattant. Az első sárga lapot Nagy Dániel harcolta ki, ehhez Czvitkovicsot kellett felvágnia. Valamelyest enyhülni látszott a Loki fölénye, mikor Lackó jobb oldali beadását Feczesin bólintotta kapura, Sebők hárított, de Szakály érkezett a kipattanóra és bekotorta az egyenlítő gólt (1-1).

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a galériához!

Támadott a Videoton is, de Nikolics nem vállalt be egy egy keresztben előreívelt labdát kapásra, így a védők beérték, a szerbnek pedig be kellett érnie egy szöglettel. Két perccel később már a hazaiak lőhettek szögletet, de ez sem sikerült emlékezetesre. Megint a vendégek jöhettek, Nagy ravaszul, laposan küldött középre egy szabadrúgást, de nem túl precízen, ezért a visszapassz után Polonkai lövését már könnyen blokkolta a DVSC-védelem.

A 41. percben Elek és Szakály is megszerezhette volna második gólját. Az előrefutó balhátvéd ismét a bal alsót vette célba, míg a Loki-szurkolókkal a héten pörlekedő középpályás a kapu mellé bólintott. (Szakály a Fradi elleni mérkőzés után a fővárosiak táborát méltatta, ami cseppet sem tetszett a debrecenieknek.) Mégsem maradt az iksz a szünetre: Feczesin finom átadását Czvitkovics okosan helyezte a hosszú alsóba (2-1). Szünet előtt Mészáros maradt lenn a földön, bizonytalanná vált, hogy tudja-e folytatni a játékot.

A szünetben

Félidőben Garancsi István, a Videoton tulajdonosa nyilatkozott az [origo]-nak: "A futball ünnepe ez a nap, jó az iram és a hangulat, és azt leszámítva, hogy nem a Videoton vezet, elégedett vagyok mindennel. Osztom azoknak a véleményét, akik szerint a bajnoki cím nem ezen a meccsen dől majd el."

Erwin Koeman szövetségi kapitány a Duna TV-nek értékelt - közben néhány szurkoló Gera Zoltánt éltette, a válogatottba követelve a Fulhamet Európa Liga-döntőbe vezető csatárt. "Mindenképpen pozitívan hathat a magyar labdarúgásra, hogy a Debrecen mellé felzárkózott egy hasonlóan erős együttes. Még jobb lenne, ha jövőre már három-négy ilyen csapat lenne a bajnokságban" - mondta a holland szakember.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képek a mérkőzésről a galériában

"Végre ez egy olyan meccs, amire érdemes kimennni, és ezt az eredménytől függetlenül mondom. Szerintem a második félidőben is nagy iram lesz, de akárki is győz, a bajnokság nem lesz lefutott" - mondta a Duna TV-nek Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Ugyancsak a szünetben eldőlt, hogy Mészáros nem tudja folytatni a meccset, helyére Komlósit küldte Herczeg.

Második félidő

Vidi-szabadrúgással folytatódott a játék, Horváth lövése azonban vagy két méterrel a léc fölé szállt. Tovább próbálkoztak a vendégek, többször is veszélyesen íveltek középre, Sándor szabadrúgását Polekszics védte, majd összejött az egyenlítés is: Nagy szabadrúgását Lipták küldte a kapuba (2-2). A Vidi-szabadrúgások összeesküvés-elméletek gyártására sarkallta a hazai szurkolókat ("Hernádi szünetben bent volt a bírónál.")

Cserélt a Videoton is, Nikolics helyére Sitku érkezett. Közben percekig egyik csapat sem tudott nagy helyzetet kialakítani. A Videoton kapta el előbb a fonalat, André Alves majdnem egymaga végigvitt egy kontrát, de szerelték, majd Polonkai lőtt középről, Polekszics védett, a kipattanót meg már nem sikerült jól eltalálni. A hazai kapust később Nagy tornásztatta meg.

Herczeg változtatott, Feczesin helyére behozta Dombit, két percre rá a másik oldalon Alvest Vujovics váltotta. Már-már Szilágyi is készülődött beállni, mikor vezetést szerzett a Loki: Dombi szaladt el a jobb szélen, beadását Coulibaly rosszul találta el, maga elé fejelte a földre - erre viszont senki nem számított, a felpattanó labda pedig szépen áthullott Sebők kapus fölött, be a léc alá (3-2).

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Coulibaly fejese mindenkit becsapott

A következő percek harccal teltek, mígnem Czvitkovics távoli szabadrúgása a fehérvári, Polekszics szöglete pedig a debreceni szurkolóknak okozott riadalmat. A hajrában kicsit szétesett a játék, Sitku mégis szépíthetett volna: álló helyzetből, ballal célozta meg a kaput, és csak kevéssel tévedett. Szabó játékvezető három percet hosszabbított, a hazaiak rutinosan lenyelték a labdát, tördelték a játékot, és végül elérték céljukat, megszerezték a három pontot.

Soproni Liga, 27. forduló:
Debrecen - Videoton 3-2 (2-1)
Oláh Gábor utcai stadion, 10 000 néző, játékvezető: Szabó Zs.
gól: Szakály (28.), Czvitkovics (43.), Coulibaly (73.), illetve Elek (7.), Lipták (55.)
DVSC: Polekszics - Bodnár, Mészáros N. (Komlósi a szünetben), Mijadinoszki, Laczkó - Yannick, Szélesi, Szakály (Kiss Z., 78.), Czvitkovics - Coulibaly, Feczesin (Dombi, 69.)
Videoton: Sebők Zs. - Andics, Lipták, Horváth G., Elek - Polonkai, Farkas B., Sándor Gy. - Andre Alves (Vujovics, 71.), N. Nikolics (Sitku, 62.), Nagy D. (Farkas II. Balázs, 78.)

szombaton:
15.00: FTC - KTE-Ereco
17.30: ZTE - Honvéd
18.00: Vasas - Haladás
18.00: Nyíregyháza - Pápa
18.00: Paks - DVTK
19.00: Kaposvár - Gyor

vasárnap:
17.30: MTK - Újpest

A góllövőlista állása:
16: Nikolic (Videoton)
15: Alves (Videoton)
14: Coulibaly (Debrecen), Kabát (Újpest), Rudnevs (ZTE)
13: Lázok (MTK)
11: Tököli (Paks)
10: Kink (Győr), Montvai (Kecskemét)

A bajnokság élcsoportja:
1. DVSC-TEVA 61 pont
2. Videoton 57
3. Győri ETO 47