Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb bajnoki versenyfutásában csak annyi biztos, hogy vidéki csapat végez a Soproni Liga élén, arra még várni kell, hogy a Debrecent ötödször vagy a Videotont először koronázzák-e meg. A két csapat pénteken bajnoki döntőnek beillő rangadót vív egymással Debrecenben, de úgy érezzük, nem ezen a meccsen fog eldőlni a bajnokság sorsa, sőt, szerintünk a felek egymást másolják majd a hátralévő fordulókban, így a Loki végül egypontos előnnyel ér majd révbe.

A Soproni Liga élcsoportjának állása:
1. Debrecen 58 pont
2. Videoton 57

A bajnokesélyesek hátralévő mérkőzései:
Debrecen: Videoton (otthon), Újpest (idegenben), Győr (o), Kecskemét (i)
Videoton: Debrecen (idegenben), Vasas (otthon), Újpest (o), Győr (i)

A Videoton utoljára tavaly augusztus végén engedte át a vezetést más csapatnak a Soproni Ligában, amikor a bajnokságot négy győzelemmel kezdő fehérváriak a Haladás és a ZTE elleni vereséggel kizökkentek a ritmusból. A hetedik fordulótól mostanáig viszont a tabella tetejéről tekinthetett le a mezőnyre a Vidi, amely az MTK ellen túl görcsösen futballozott, a Debrecen pedig kihasználta a botlást, és kitette az indexet.

Az év meccseként beharangozott rangadók ritkán sikerülnek igazán emlékezetesre, itt az ideje, hogy a csapatok rászolgáljának a felfokozott várakozásra, ha csak a játékoskereteket nézzük, meg is van az esély arra, hogy gólokban és eseményben gazdag legyen a bajnoki döntővel felérő debreceni randevú.

A Debrecen a szezon legnagyobb zakóját éppen Fehérváron szedte össze, úgyhogy a motivációval nem lesz gond a hazaiaknál, a másik oldalt képviselő Mezey György viszont a sűrű program miatt fáradtnak látta a csapatát, talán egy kiadós tésztakúra gatyába rázza Farkas Balázsékat. Egy esetleges debreceni győzelem négypontos különbséget okozna a csapatok között, ami túl hamar eldönthetné az érdemi kérdéseket, úgyhogy mi egy korrekt 3-3-as döntetlennel végződő meccset vizionálunk, kapusbakival, megadott lesgóllal, egy piros és hét sárga lappal, valamint a végén Hajrá, Vidék! rigmusban eggyéolvadó szurkolótáborokkal.

Marad tehát minden a régiben a nagyerdei összecsapás után, de csak a következő fordulóig, akkor ugyanis a Loki Újpestre látogat, márpedig a főváros sosem számított a Debrecen vadászterületének. Az Újpest viszont kifejezetten a mumusa volt az elmúlt években a Debrecennek, amelynek szurkolóit a hideg rázta Kovács Zoltán látványától, a jelenleg a lilák sportigazgatójaként tevékenykedő egykori csatár korábban rendre beköszönt a Lokinak. Tovább rontja a Debrecen esélyeit, hogy Mészöly Géza megnyomta a reset gombot a tavaszi szezon kezdetén a pontokat ipari mennyiségben szóró csapatnál, az újraindítás pedig olyan jól sikerült, hogy a Craig Shorttal focicsapat formát öltő Fradit is sikerült meggyepálni.

Ősszel 3-0-ra nyert a Videoton hazai pályán a Debrecen ellen:


Két nagyvad elejtése sok lenne, de egy döntetlennel azért be tud segíteni az Újpest a Videotonnak, amely tőkét kovácsol a biztos bennmaradást alaposan megünneplő Vasas bágyadtságából és egy Andic-szabadrúgással, valamint egy Alves-sarkazással hozzátesz még három pontot az addigi terméshez. A Videoton ezzel ismét az egyes rajtszámot bitorolja, de túlságosan nem örülhet, mert az utolsó előtti körben neki is kijut a jóból az Újpest ellen. A lilák 2006-ban megérezték, milyen elbukni egy aranyérmet, amikor az ember már a szájában érzi a pezsgő ízét, egy ekkora buktát pedig nehéz elfelejteni, és csak akkor nyugszik meg valamelyest a háborgó lélek, ha hasonlóképpen kiszúrhatunk valaki mással.

A meccs előtti utolsó edzésen az ultrák által meglátogatott és feltüzelt Újpest gáncsolása ha nem is töri össze, de sebeket ejt a Videotonon, amely az 1-1-es döntetlen miatt a szokásosnál is idegesebben várja a Debrecenből érkező híreket. A Lokinak sem jut álomellenfél a 29. fordulóban, a bronzra hajtó Győr ugyanis előveszi a Mourinho-receptet, ami úgy szól: magyart (olaszt) még véletlenül se tegyél a kezdőbe, és állítsd a csapatbuszt a kapu elé, ha nem kapsz gólt, döntetlennél rosszabb eredmény nem születhet. A győri catenaccio egy félidőn keresztül klappol, de a Debrecenben (és Kecskeméten) csak Janikaként ismert kameruni Yannick egyszer megtalálja a rést a pajzson, beadását pedig Coulibaly 235 centiről spicceli a hálóba, tipikus kiizzadt siker, de milyen édes tud az lenni egy bajnokság véghajrájában.

Forrás: MTI

A debreceniek egészen a bajnokság utolsó fordulójáig izgulhatnak

Az utolsó forduló így abban a helyzetben találja a feleket, hogy a Debrecen 63 pontjával épphogy megelőzi a 62 pontot összegereblyéző Videotont, előbbi a Kecskemét, utóbbi a Győr otthonába látogat. Csodálatosan izgalmas és drámai lenne, sokáig emlékezetes, ha az utolsó fordulóban percenként változna az állás, hol a Videoton, hol a Debrecen szurkolók telefonálgatnának idegesen az ismerősöknek, hogy áll a rivális, de az a helyzet, hogy mindkét csapat simán hozza a saját meccsét a 30. fordulóban.

A Videoton a régi nagyokat idézve időnként négy csatárral rohamozza az otthon is inkább a bekkelésre koncetráló Győrt, a Loki pedig az élvonalbeli tagságát korábban meghosszabító Kecskemétet készteti megadásra, ami azt eredményezi, hogy Bernáth Csaba és Bodnár László közösen emelgethetik a bajnoknak járó trófeát, Orbán Viktor a Facebookon gratulál Kósa Lajosnak, Mezey György pedig megfogadja, a nyártól a háttérbe húzódik, és átadja a helyét az egyszer már beharangozott Lothar Matthäusnak.