Vágólapra másolva!
Akár egy vb-győzelemre esélyes csapatot is ki lehetne állítani azokból a labdarúgókból, akikre  a szövetségi kapitányok nem számítanak a dél-afrikai világbajnokságon. A szakvezetőknek egy  30-as névsort már le kellett adniuk a FIFA-nak, ebből kerülnek majd ki a végleges, 23 tagú vb-keretek. Több meglepetés mellett az olasz, a francia és a brazil kapitány hozta meg a legnagyobbakat szóló döntéseket, de Diego Maradona ezúttal is mindenkin túltett.

Ahogy a hírügynökségek sorra hozták nyilvánosságra a kereteket, úgy vált egyre világosabbá, hogy klasszisok egész sora nézi csak televízión a világbajnokságot. Úgy tűnik, nem lesz ott Dél-Afrikában Ruud van Nistelrooy, Francesco Totti, Karim Benzema és Ronaldinho sem, hogy csak a legnagyobb klasszisokat említsük.

Ez persze nem mindegyik esetben meglepetés, ellentétben néhány kisebb hírértékkel bíró, ám váratlanabb kapitányi döntéssel. Ezek közé sorolható, hogy a mexikóiak nem számítanak az Atlético Morélia remek csatárára, Miguel Sabahra, vagy hogy például a chileiek argentin szakvezetője, Marcelo Bielsa meghívta azt a Jaime Valdést, aki egyetlen selejtezőn, de még a legutóbbi barátságos mérkőzéseken sem szerepelt.

Dungánál csak a csapat számít

A kapitányok számára az egyik fő dilemmát az jelenti, hogy a pillanatnyi forma alapján válogassanak, vagy pedig bízzanak azokban, akik a múltban már bizonyítottak, függetlenül attól, jelenleg hogyan teljesítenek, vagy hogy egyáltalán játszanak-e klubjukban. A brazilok mestere, Dunga például hűséges elveihez és játékosaihoz, azaz nem foglalkozik azzal, hogy a közvélemény vagy a média kit követel a csapatba.

Ennek megfelelően csak vésztartaléknak jelölte Ronaldinhót, de a milanosok másik kedvencét, Patót, valamint a Santos üdvöskéjét, Neymart még ott sem vette számításba.

"Egy játékos másképp teljesít a klubjában és máshogyan futballozik a selecaóban, nekem pedig azt kell néznem, hogy a válogatottban mire képes. Júlio Baptista csak kispados a Romában, mert ugyanazon a poszton játszik, mint Francesco Totti. Neymar és Paulo Henrique pedig nagyon tehetségesek, de az országos bajnokságban csak cserék voltak a Santosban, és nem tudni, miként reagálnának a világbajnoki közegre" - magyarázta döntéseit Dunga, aki Ronaldinho mellőzéséről nem szólt. Persze a Milan sztárját korábban sem válogatta be, miért tette volna meg most?

Benzema rossz pillanata

Az olasz szakvezető, Marcello Lippi sem okozott meglepetést, igaz, mindezt előre meg is mondta. Ugyan sokan azt gondolták, hogy az utolsó pillanatban mégis csak bizalmat szavaz Francesco Tottinak, de az AS Roma támadója nem került be a keretbe, és a szakember szerint ennek semmi köze nincsen ahhoz, hogy Totti az Inter elleni kupadöntőn brutálisan szabálytalankodott Mario Balotellivel szemben.

A francia kapitány, Raymond Domenech azonban biztosan más válogatási elveket követ, hiszen a 30-as keretbe négy újoncot is jelölt, kihagyta viszont Samir Nasrit és Karim Benzemát, akik az elmúlt időszakban rendre ott voltak a keretben. Az utóbbi évek legnagyobb francia tehetségeként számon tartott Benzema csak kispados a Real Madridban, és nincs jó formában, kihagyása minden bizonnyal ezzel magyarázható, míg az újonc Mathieu Valbuena az Olympique Marseille-ben remekelt az utóbbi időben, így aztán bízhat abban, hogy ott lesz a vébén.

Forrás: AFP

"Karimnak nehéz szezonja volt, nekem pedig olyan játékosokra van szükségem, akik frissek és sikeréhesek" - mondta lakonikusan Domenech. Benzema sem fogta fel tragikusan a dolgot: "Természetesen csalódott vagyok, hogy nem választott ki a kapitány, de a hír nem sújtott le túlságosan. Egy játékos élete tele van jó és rossz pillanatokkal".

A vb-n mellőzött játékosok álomcsapata:

Palop (spanyol) - J. Zanetti (argentin), Mexes (francia), Legrottaglie (olasz), Marcelo (brazil) - Nasri (francia), Cambiasso (argentin), Vieira (francia), Ronaldinho (brazil) - Benzema (francia), Van Nistelrooy (holland)

cserék: Kuranyi (német), L. López (argentin), Totti (olasz), Toni (olasz), Pato (brazil), W. Brown (angol), G. Milito (argentin), Garay (argentin), Gago (argentin), Frings (német), Joao Moutinho (portugál), Adriano (brazil)


Van Nistelrooy már nem sérült, de az volt

Egy másik fontos szempont a keretek kijelölésénél a sérültek állapota. Jó néhány labdarúgó bajlódott, bajlódik sérüléssel, és a szövetségi kapitányoknak most kell eldönteniük, hogy vajon bírni fogják-e a sorozatterhelést. Elvégre annak a csapatnak, amelyik aranyérmet akar nyerni, egy hónap alatt hét meccset kell játszania.

Bert van Marwijk például annak ellenére sem jelölte még a bővebb keretbe sem Ruud van Nistelrooyt, hogy a csatár egészséges, és gólerősen futballozott tavasszal a Hamburgban. A támadó öt gólt szerzett a bajnokságban, és további kettőt az Európa Ligában, ám a kapitány úgy vélte, hogy még mindig nem érte utol magát. "Elhiszem, hogy Ruud felépült térdsérüléséből, de úgy látom, még nem nyerte vissza a korábbi formáját. Elmondtam neki, hogy figyeltem őt, nagyon tisztelem az elszántságát, de túl sok időt hagyott ki ahhoz, hogy számításba vegyem" - indokolta döntését Van Maarwijk.

Forrás: AFP

Az amerikai szakvezető, Bob Bradley hasonló indokokkal magyarázta a még tavaly ősszel súlyos autóbalesetet szenvedett, és szinte csodával határos módon felépült Charlie Davies mellőzését.

Capello kockáztat Barryvel

Az angolok szövetségi kapitánya, Fabio Capello viszont annak ellenére is jelölte Gareth Barryt, hogy a játékos nemrégiben megsérült, és könnyen lehet, hogy fel sem épül a világbajnokságig. A Manchester City védekező középpályása meghatározó játékos volt a selejtezők során, ám úgy tűnt, hogy lemondhat a vébéről, mivel május elején, a Tottenham elleni bajnokin bokasérülést szenvedett. Az első vizsgálatok alapján három vagy négy hetet kellene kihagynia - márpedig az angolok az első meccsüket június 12-én játsszák Dél-Afrikában. Barry mégis ott van a 30-as listán, ám könnyen lehet, hogy a végleges keretből kimarad.

"Először azt mondta nekem, hogy május 29-én lesz a következő orvosi vizsgálata, és ekkor úgy gondoltam, hogy nem érdemes beválogatni őt. Most viszont kiderült, hogy már 24-én megvizsgálják, és ez az öt nap nagy különbség - ezért kapott meghívót. Így lesz időnk eldönteni, hogy benevezzük-e a vébére" - nyilatkozta az olasz szakember.

Maradona edzőként is kiszámíthatatlan

Diego Maradona döntéseit viszont észérvekkel nehéz lenne megmagyarázni. Az argentin mester még a bővebb listára sem nevezte a BL-döntős Internazionale két klasszisát, Estebán Cambiassót és Javier Zanettit, de kihagyta a francia bajnok Marseille karmesterét, Luis Gonzálezt vagy az Olympique Lyon házi gólkirályát, Lisandro Lópezt is. Ismeretlen nevekben viszont nincsen hiány: reménykedhet még a világbajnoki szereplésben például a Colón védője, Ariel Garcé, vagy az Argentinos Juniors középpályása, Juan Mercier is. Miközben kiváló argentin játékosok egész sora futballozik Európában, Maradona tíz futballistát is meghívott az argentin bajnokságból.

Forrás: AFP

De nem csak az argentin keretben akad olyan labdarúgó, akinek már a bővebb keretbe való bekerülése is meglepetés: a franciáknál Adil Rami vagy Marc Planus abszolút újonc, akárcsak a német válogatott keretben Dennis Aogo és Holger Badstuber. A spanyoloknál némileg váratlanul Vicente del Bosque Víctor Valdést is meghívta a keretbe (ő sem volt korábban válogatott), Capello meglepetésembere pedig a Manchester City balszélsője, Adam Johnson lehet.

A szövetségi kapitányoknak ugyanis június elsején kell leadniuk a végleges nevezési listát, amin 23 név szerepelhet. Őket már csak abból a 30 labdarúgóból választhatják ki, akiket előzetesen megjelöltek, ám akad egy kiskapu. Lehetőség van arra, hogy legkésőbb 24 órával az első mérkőzésük előtt változtassanak a kereten - de csak sérülés esetén. Vagyis ha orvosi papírokkal bizonyítják, hogy valamelyik játékos nem léphet pályára a tornán, úgy a helyére behívhatnak bárkit, azaz olyat is, aki nem szerepelt az előzetes nevezési listán. Ronaldinho, Benzema és Van Nistelrooy tehát még reménykedhet, még ha túl sok esélyük nincs is arra, hogy pályára lépjenek a világbajnokságon.

www.global-soccer.eu