Vágólapra másolva!
A Portsmouth hatalmas bravúrt végrehajtva bejutott az FA-kupa döntőjébe, és ezzel gyakorlatilag kvalifikálta magát az Európa Liga következő sorozatába. Mindez akár pozitívum is lehetne a csődeljárás alatt álló egyesület számára, az esetleges kupaindulás azonban csak még több terhet róna rá. Ráadásul a csapat jelenleg nem is rendelkezik az induláshoz szükséges nemzetközi licenccel.

Furcsa hétvégét zárt a Premier League utolsó helyén álló Portsmouth. A csődeljárás alatt álló és emiatt kilencpontos büntetéssel sújtott klub szombaton matematikailag is kiesett az élvonalból, anélkül, hogy pályára lépett volna, egy nappal később viszont kiharcolta a döntőbe jutást az FA-kupában a Tottenham Hotspur legyőzésével. A fináléban a Chelsea lesz az ellenfele, és mivel a londoniak a Bajnokok Ligájában indulnak a következő idényben, így a Portsmouth a második számú európai kupasorozatban, az Európa Ligában szerepelhet. A nemzetközi szereplésért az UEFA-tól kapott pénz biztosan jól jönne a klubnak, a korábbi példa azonban azt mutatja, hogy a kupaindulás hátrányt is jelent - egyes vélemények szerint ugyanis a Pompey azért ment csődbe, mert 2008-ban megnyerte az FA-kupát.

Dindane következő mérkőzése négymillió fontba kerülne

A csapat angol válogatottja, David James is ezen a véleményen van. "A kupagyőzelemnek szörnyű hatása volt a klubra, az UEFA-kupa anyagilag és fizikailag is nagyon sokat ártott" - jelentette ki a veterán kapus.

Utóbbi megállapítás érthető, a játékosok nem szoktak hozzá a kettős terheléshez, és így a bajnokságban gyengébben szerepelt a csapat, a pénzügyi gondok nem tűnnek ilyen nyilvánvalónak, hiszen a legtöbb egyesület számára az Európa Ligában való szereplés több bevételt jelent. A Portsmouthnál azonban a kupagyőzelem miatt jó néhány futballistának hatalmas prémiumot kellett kifizetni, ráadásul a vezetőség úgy érezte, hogy további erősítésre is szükség van.

Mindez adósságspirálba kergette az egyesület, amelyből mind a mai napig nem tud kijönni: február végén a Portsmouth élére került csődbiztos, Andrew Andronikou szerint a klub adóssága jelenleg közel 100 millió font.

A futballistákkal kötött szerződések továbbra is jelentős kiadást jelentenek, és befolyásolják a szakmai munkát is. A Tottenham Hotspur elleni elődöntőt követően például Andronikou kijelentette: a keretben hat olyan játékos van, akivel tárgyalni kell szerződésük módosításáról, különben ez lesz az utolsó meccsük a klubnál. Velük ugyanis olyan megállapodást kötöttek, amely szerint a kupadöntő vagy meghatározott számú mérkőzés elérését követően jutalom jár nekik (ezeknek mértéke 50 és 100 ezer font között van), vagy pedig a szerződésük automatikusan újabb egy évvel meghosszabbodik, a jelenlegi kondíciókkal.

Andronikou azt nem árulta el, hogy kikről van szó, de a Telegraph értesülései szerint Nwankwo Kanu, John Utaka, Richard Hughes, Papa Bouba Diop és James Ashdown rendelkezik ilyen szerződéssel. Aruna Dindane pedig március közepe óta azért nem játszott, mert még egy pályára lépés esetén a klubnak négymillió fontot kellene fizetni a csatárt kölcsönadó francia Lensnak.

A csődbiztos szerint a kupadöntő elég vonzó a focisták számára ahhoz, hogy engedjenek a bónuszokból, a tárgyalások legalábbis biztatóan alakulnak.

A más csapatokkal kötött hasonló jellegű megállapodásoknak a Portsmouth egyben szenvedő alanya is. A még 2007-ben a Middlesbrough-nak eladott középpályás, Gary O'Neil például a hét végén azért maradt ki a másodosztályú együttesből, mert az lett volna a századik mérkőzése a Boróban - márpedig ha ezt eléri, akkor a Pompeynak egymillió fontot kellene kapnia.

Licenc nélkül nincs Európa Liga

A kupadöntő persze összességében mindenképpen pozitívum, már csak azért is, mert az FA-vel sikerült megegyezni, így a Portsmouth megkaphatja a sikeres kupaszereplésért, illetve a tévéközvetítésekből járó pénzt. Mindez közel 2,5 millió fontot jelent, ami jobbkor nem is jöhetne a klubnak, amely máris elkezdte a felkészülést a következő, immár a másodosztályban kezdődő idényre. "Nem fogjuk az összes játékosunkat eladni, de mindenkinek be kell látnia, hogy a The Championshipben mások a pénzügyi lehetőségek" - nyilatkozta Andronikou.

Az pedig egyelőre koránt sem biztos, hogy az Európa Ligában elindult a csapat, ahhoz ugyanis megfelelő UEFA-licenc szükséges, amelyért március elsejéig kellett volna jelentkeznie az egyesületnek. A Portsmouth ezt nem tette meg, már csak azért sem, mert a csődeljárás alatt álló klub úgysem felelt volna meg az UEFA szigorú követelményeinek.

A Pompey most bejelentette, hogy megpróbálja mégis megszerezni a megfelelő licencet, a kupadöntőbe jutás ugyanis állítólag felkeltette a befektetők figyelmét. Ha azonban az FA és az UEFA nem tesz kivételt a klubbal, az azt jelenti, hogy a mostani idényben még a hetedik hely is Európa Liga-indulást ér majd a Premier League-ben - aminek a legjobban az Aston Villánál örülnének.

www.global-soccer.eu