Vágólapra másolva!
4,3 millió fontra (mintegy 1,33 milliárd forintra) pereli a Proactive ügynökség Wayne Rooneyt, az angol labdarúgó-válogatott és a Manchester United támadóját. A játékos még 2002-ben írta alá első szerződését a menedzserirodához, ám a kereset szerint feleségével együtt közel másfél éve nem fizetik a megbízási díjat.

Wayne Rooney 2002-ben 17 évesen még első klubja, az Everton játékosaként kötött szerződést a Proactive menedzseriroda alapítójával, Paul Stretforddal. A szerződés értelmében a játékosnak, majd később feleségének, Coleennek is 20 százalékos jutalékot kell fizetnie az ügynökség által tető alá hozott reklámszerződések után. A Stretforddal való hatéves együttműködés során Rooney olyan cégekkel kötött szerződéseket, mint a Nike vagy a Coca-Cola, és erre az időszakra esett a Manchester Unitedhoz történő szerződése is.

Stretford 2008 októberében elhagyta a Proactive-ot, Rooney-ék pedig úgy gondolták, ezek után már nem kötelesek megbízási díjat fizetni az ügynökségnek. A Proactive jogászai azonban úgy látják, a szerződés továbbra is érvényes, így a Rooney házaspár 4,3 millió fonttal tartozik.

A pénteki meghallgatáson Rooney elmondhatta álláspontját, s azon kérdésre, egyet érte-e azzal, miszerint a szerződés őt egy nagyon tehetőssé tette, igennel válaszolt. Stretford kezdetben anyagi támogatást is adott, bár Rooney szerint ez nem volt különösebben nagy összeg. "A mindennapi megélhetésünket fedezte. Abban az időben a feleségemnek és nekem számos olyan kiadásunk lett hirtelen, amit akkoriban képtelenek lettünk volna saját zsebből finanszírozni."

"A futballkarrierem volt az elsődleges, és az ehhez szükséges feltételek megteremtése. Amikor pedig eljött annak az ideje, hogy reklámszerződéseket kössek, megnyugtattak, hogy minden a legnagyobb rendben van, és biztosítva vannak a feltételek ahhoz, hogy én és a családom anyagi biztonságban éljünk" - nyilatkozta, amikor arról faggatták, milyen támogatást kapott, miután szerződött a Proactive-val.

A vád képviselői azt is Rooney szemére vetették, hogy miután Stretfordot másfél évre eltiltotta az angol szövetség a labdarúgásban való tevékenységtől, nem szakította meg vele kapcsolatát. Rooney erre úgy válaszolt, ő mindvégig töretlenül hitt pártfogója ártatlanságában. Továbbá úgy érzi, ő nem a Proactive-nak tartozik 4,3 millió fonttal, legfeljebb Stretfordnak, akivel igen mostohán bánt az ügynökség annak idején.

Az ügyvédek egy igen kellemetlen kérdést is feltettek Rooney-nak. Arra kérték, képzelje el, mi lenne akkor, ha a Stretford eltiltására hivatkozva a Proactive kezdeményezné, őt is tiltsák el a labdarúgástól. Ha így lenne, az ügynökségnek vagy az ügynökének fizetne-e? Rooney erre nem válaszolt, csupán annyit kérdezett: "Ez valóban megtörténhet?"

A csatár szerint az ügynökség nem törődik vele, a Proactive szerint azonban ennek csakis az az oka, hogy Rooney nem engedi, hogy foglalkozzanak vele, ő ugyanis csak Stretforddal hajlandó együtt dolgozni. Őt kereste meg akkor is, amikor tárgyalni kellett a Manchester Uniteddel szerződése meghosszabbításának ügyében.

Rooney bemutatott egy listát a bíróságnak, amellyel bizonyította, jövedelme nagy része a Uniteddel kötött szerződésből származik, már csak azért is, mert maximálisan betartja Sir Alex Ferguson azon utasítását, miszerint egyetlen játékosnak sem lehet ötnél több egyéni szponzora. (Rooney-nak most a Nike-val, a Coca-Colával, az EA Gamesszel és a Tiger Beer sörmárkával van kontraktusa.)

A futballista elmondta, tisztában van vele, hogy a nyári világbajnoki szereplés az egekbe emelheti a reklámértékét, azaz nem véletlen, hogy a helyzet éppen most éleződött ki ennyire.