Vágólapra másolva!
A bochumi ügyészség átadta a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) a futball bundaüggyel kapcsolatosan készített, a németországi nyomozást összefoglaló anyagot.

A rendőrségi honlapon olvasható közlemény szerint a további nyomozati iratok átadása jogsegély formájában történik. A nyomozást tavaly december elején rendelték el, jelenleg az ügyben érintett futballisták tanúkénti kihallgatása és a mérkőzésekhez kapcsolódó iratok beszerzése folyik.

A személyiségi jogok és a nyomozás érdekei miatt a gyanúsítások közléséig a rendőrség nem hozhatja nyilvánosságra az ügyben érintett személyek nevét - olvasható a közleményben.

A tavaly novemberben kirobbant nemzetközi bundabotrányban a bochumi ügyészség bejelentése szerint 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel a több mint 200 érintett mérkőzés között. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) saját hatáskörében mintegy 40 mérkőzés eredményét találta gyanúsnak, ezek közül hétnél vizsgálódik tovább, köztük van a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtező.

Az NNI a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) feljelentése nyomán, a büntetőeljárást felügyelő ügyészség utasítására december 1-jén indított nyomozást az utánpótlás-válogatott három tavalyi mérkőzése kapcsán - ismeretlen tettes ellen, vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

December közepén az NNI arról adott tájékoztatást, hogy hat személy és tizenkét csapat neve merült fel a bundaügyben, január közepén pedig egy korábbi válogatott védőről írta a Bors, hogy neve a bochumi ügyészség aktáiban szerepel.

A Nemzeti Sport pénteki számában azt írta, az NNI már a Magyar Kupa tavalyi döntője (Honvéd-Győr) ügyében is vizsgálódik, mert a visszavágó előtt állítólag a fővárosiak nevében fellépők húszmillió forintot kértek azért, hogy a kupa Győrbe kerüljön.