Vágólapra másolva!
A tavalyi rekord után idén negatív csúcsot döntöttek az angol futballklubok a téli átigazolási időszakban. A tendencia a többi topligára is jellemző, Spanyolországban például egyedül az Atlético Madrid vett végleg játékost. A legtöbb pénzt a Dinamo Moszkva költötte el, de a többi orosz csapat is aktív volt.

Mozgalmasabban telik az év első hónapja a labdarúgásban, mióta a nemzetközi szövetség 2003-ban januárra korlátozta a téli átigazolási időszakot. Szenzáció is akadt minden évben, olyan labdarúgók váltottak klubot, mint Andrej Arsavin, Gonzalo Higuaín, vagy José Antonio Reyes - idén azonban elmaradt a nagy meglepetés. Míg tavaly a tíz legnagyobb igazolás mindegyikénél tízmillió euró felett volt a vételár, idén nyolcmillió volt a csúcs és már 4,5-lel is a top tízbe lehetett kerülni.

Angliában a kicsik költekeztek

A klubok visszafogottsága a számokon is látható: a Bundesliga egyesületei egy éve 25 millióért vettek új labdarúgókat, idén januárban azonban csupán 14,3 milliót költöttek. Hasonló a helyzet a többi topligában is. Spanyolországban egyedül az Atlético Madrid vásárolt játékost, a többiek vagy kölcsönöztek, vagy ingyen igazoltak. A Real Madrid egy éve közel 40 millióért vásárolta meg a sérültek pótlása érdekében Klaas-Jan Huntelaart és Lassana Diarrát, most viszont Pepe sérülése ellenére sem vett új hátvédet.

Az angol klubok is visszavettek a tempóból, a tíz legnagyobb januári igazolás egyikben sem érintett a Premier League. Néhány ügyletnél nem hozták nyilvánosságra a pontos vételárat, így nem tudni, mennyit fizetett a West Ham Benny McCarthyért a Blackburnnek, illetve mennyiért vette meg a Manchester City Adam Johnsont a Middlesbrough-tól. Angliában leginkább a középcsapatok és a kiesés ellen küzdők voltak aktívak: a Birmingham 6,8 millió, a Sunderland 5,7 millió, a Wigan 4,1 millió eurót költött. A PL csapatai összesen 34 milliót költöttek játékosokra, ez az eddigi negatív csúcs. Az angol élvonalban az elmúlt télen még 194 milliós pozitív rekordot regisztráltak.

A Dinamo hajtja az orosz piacot

Oroszországban bezzeg nem fogták vissza magukat a klubok, bár elsősorban a belföldi piac pörgött. A 17,9 millió euróért megerősített Dinamo Moszkva egész Európa legtöbbet költő egyesülete lett, miközben több pénzt adott ki, mint a francia, a német és a spanyol élvonal csapatai együttvéve. A fővárosiakhoz ugyanakkor a liverpooli Andrij Voronyin kivételével mindenki az orosz ligán belülről érkezett.

Portugáliában a Benfica és a Sporting is kifejezetten sokat költött (előbbi 9,1, utóbbi 11 millió eurót), Olaszországban meglepően aktívnak bizonyult a Fiorentina. A lilák 10,5 millióért igazoltak új játékosokat, ezen felül pedig ingyen kapták kölcsön a Barcelonától a brazil Keirrisont.

A tíz legdrágább januári átigazolás

Vételár (millió euró)JátékosKorábbi klubjaÚj klubja
8Eduardo SalvioLanúsAtlético Madrid
8Dejan LovrenDinamo ZagrebOlympique Lyon
7Adem LjajicsPartizan BeogradFiorentina
6,5Florent Sinama-PongolleAtlético MadridSporting CP
6,5Alekszandr KerzsakovDinamo MoszkvaZenit Szentpétervár
6Honda KeiszukeVVV VenloCSZKA Moszkva
6Alex TeixeiraVasco da GamaSahtar Donyeck
5,5McDonald MarigaParmaInternazionale
5ReverGrémioWolfsburg
4,7Igor SzemsovZenit SzentpétervárDinamo Moszkva
4,5Alekszandr SzamedovFK MoszkvaDinamo Moszkva


Idén télen tehát egyértelműen a kölcsönszerződések és az ingyen igazolások alakították a piacot. Pénzmozgás nélkül váltottak csapatok olyan ismert játékosok, mint Edmílson, Ruud van Nistelrooy, Maxi Rodríguez, Patrick Vieira, Luca Toni vagy Goran Pandev. Többüket élő szerződésük ellenére engedték el, csak hogy ne kelljen folyósítani a csillagászati fizetésüket - így váltott klubot Van Nistelrooy, Maxi Rodríguez, Vieira és Toni is.

Ez is jelzi, hogy az egyesületek minden áron igyekeznek csökkenteni költségeiket, s többnyire ez áll a kölcsönszerződések hátterében is. Árulkodó, ahogyan az Internazionale megszerezte a Parma középpályását, McDonald Marigát. A kenyai játékosért a Manchester City nyolcmillió eurót ajánlott, a milánóiak viszont megúszták 5,5-ből. Ennyiért az övék lett Mariga játékjogának a fele, ezen kívül ellentételezésként kölcsönadták chilei középpályásukat, Luis Jiménezt, valamint egy tehetségük, Jonathan Biabiany játékjogának felét.

www.global-soccer.eu