Vágólapra másolva!
Decemberben a legtöbb országban szünetelt a labdarúgó-bajnokság, ennek megfelelően a külföldön szereplő magyar futballisták is kevesebb mérkőzést játszottak. A kivételt Anglia jelenti, ahol tradicionálisan az ünnepek alatt sem állt meg az élet, nem csoda, hogy a hónap legeredményesebb magyar játékosa Gera Zoltán lett. Igaz, góljainak többségét ő sem a bajnokságban szerezte.

A Fulham légiósa három decemberi találata közül kettőt is az Európa Ligában ért el: a CSZKA Szófia ellen az ő gólja jelentette a három pontot a londoniaknak, de betalált az FC Basel kapujába is. Éppen a nemzetközi porondon nyújtott teljesítményével győzte meg edzőjét, Roy Hodgsont, hogy érdemes neki több játéklehetőséget adni a bajnokságban is, s nem jobb oldali középpályásként, hanem középen, egyfajta árnyékékként. Így aztán Gera már a Premier League-ben is ezen a poszton futballozott, a Chelsea-nek lőtt szépségdíjas gólja ellenére csapata 2-1-es vereséget szenvedett.

Gerán kívül csak három magyar légiós szerzett gólt: Tisza Tibor és Torghelle Sándor is csereként talált be - a belga Antwerp támadója a Waasland, míg az Augsburg légiósa a Kaiserslautern ellen. Torghelle látványos gólját akár még a hónap legszebb találatának is megválaszthatják Németországban. Csizmadia Csaba, a horvát Slaven Belupo védője a Cibalia Vinkovci ellen talált be, így góllal búcsúzott a koprivnicai egyesülettől, miután kivásárolta magát szerződéséből.

Nem ő volt az egyetlen, akinek decemberben véget ért a légiós karrierje: az osztrák másodosztályú Hartberg felbontotta Somorjai Tamás szerződését, míg a ciprusi Nea Szalamina Famagusztát Sípos Norbert hagyta ott, ők már nem is szerepelnek táblázatunkban.

A volt szombathelyi középpályás visszatért a Haladáshoz (bár a Ferencváros is csábította), és így a famagusztai egyesületnél már csak egy magyar maradt Tóth Péter személyében, aki azonban a szezon során eddig egyetlen találkozón sem lépett pályára.

Két játékos decemberben debütált külföldi egyesületében. A West Ham Unitednél a fiatal kapus, Kurucz Péter csereként állt be a Manchester United elleni bajnoki hajrájában, amikor a londoniak hálóőre, Robert Green nem tudta folytatni a játékot. Kurucz nem kapott gólt, ám a következő meccsen visszakerült a kispadra, a legutóbbi meccseken pedig már a tartalékok közé sem nevezték.

A másik bemutatkozó is kapus volt: a válogatott kerettag Köteles László még a nyáron igazolt a belga Genkhez, de egészen decemberig várnia kellett a debütálására. Az év utolsó bajnokiján azonban már ő védett, mégpedig nem is rosszul, hiszen az együttes a két találkozón mindössze egyetlen gólt kapott.

Buzsáky Ákos sajnos nem a pályán nyújtott teljesítményével került az angol és magyar újságokba. A válogatott középpályás a Watford elleni bajnokit követően összetűzésbe keveredett a csapat trénerével, Jim Magiltonnal, aki állítólag lefejelte őt. Az eset után a Queen's Park Rangers vizsgálatot indított az ügyben, s Magiltonnal szerződést bontott. A csapat új trénere Paul Hart lett.

A korábban kevés játéklehetőséget kapott focisták közül ketten is egyre többet játszanak klubjukban. Az Anorthoszisz Famaguszta kapusa, Nagy Zoltán az év végére kiszorította a kezdő tizenegyből az albán Arjan Beqajt, míg a spanyol másodosztályú Córdobában futballozó Simon András decemberben klubja mindhárom bajnokiján pályára lépett.

www.global-soccer.eu