Vágólapra másolva!
Bár a Manchester United még három fronton, a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Ligakupában is harcban áll a végső győzelemért, a klub szurkolói egyáltalán nincsenek jó hangulatban. A drukkerek azt szeretnék elérni, hogy a klubot 2005 óta tulajdonló Glazer család távozzon Manchesterből, és ehhez, úgy érzik, egy olyan horderejű döntés kell, mint amilyen Sir Alex Ferguson menedzser lemondása lenne.

A drukkerek a klubot 2005-ben megvevő Glazer család színrelépése óta tüntetnek az amerikai üzletemberek ellen, és a hétvégi, Burnley elleni meccsen ismét jelezték, csak akkor nyugodnának meg, ha a tulajdonosok elhagynák Manchestert.

"Szeretjük a Unitedet, utáljuk a Glazereket", hirdette egy biztonsági ember által gyorsan eltávolított transzparens az Old Traffordon szombaton, de a drukkerek nem csak drapériával készültek, konkrét ötletük is van, hogyan lehetne ellehetetleníteni Glazeréket.

A Manchester United Szurkolók Érdekvédelmi Szervezetének (Manchester United Supporters' Trust) 300 tagja a Burnley elleni meccs előtt tartott gyűlést és arra jutottak, meggyőzik Sir Alex Ferguson vezetőedzőt, hogy mondjon le posztjáról, ezzel elősegítve a tulajdonosok távozását. Az 1986 óta a klubnál dolgozó Ferguson eddig nyilvánosan nem kritizálta a tulajdonosokat, de a szurkolók úgy vélik, muszáj valami drasztikus megoldással előállni.

"A lemondással Ferguson azt jelezné, változásra van szükség. Ha bejelentené, távozik a csapat éléről, az a lehetséges vevőjelölteket is felbátorítaná, hogy minél gyorsabban jelentkezzenek be a klubnál" - magyarázta a bizarrnak hangzó ötlet hátterét Johnny Flacks, a Független Manchester United Szurkolók Szövetségének (Independent Manchester United Supporters' Association) alapító tagja.

A szurkolók kezdettől lázadtak az amerikaiak ellen, és Glazerék népszerűségét nem növelte, amikor a nemrég készített pénzügyi jelentésből kiderült, hogy a MU 700 millió fontos adósságot halmozott fel, a tulajdonosok pedig tízmillió font kölcsönt vettek fel a klubtól, ami öt éven belül nem kell kifizetniük, és 2006 óta ugyanekkora összeget kaptak különböző jogcímeken.

A Ferguson-akció mellett kisebb horderejű tüntetéseket is terveznek a drukkerek, ilyen lehet egy közös szurkolói vonulás a Milan elleni BL-nyolcaddöntő előtt, amikor a tervek szerint csak a kezdőrúgás után tíz perccel foglalnák el helyüket az elégedetlenkedők, akik Eric Cantonát, a klubnál legendaként tisztelt egykori francia válogatott csatárt is szeretnék megnyerni maguknak az ügy érdekében.