Vágólapra másolva!
Akárcsak egy évvel korábban, idén nyáron is az edzőtől várták a csodát a Bayern Münchennél, ám egyelőre Louis van Gaalnak sem sikerül megfelelnie az elvárásoknak. Sőt, a holland szakvezető eddig rosszabbul teljesít, mint elődje, Jürgen Klinsmann, akit végül szezon közben menesztettek is. A türelem Van Gaallal szemben is vészesen fogy a klubnál.

A müncheniek előző idénye nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna. A klub tavaly nyáron Jürgen Klinsmannt szerződtette edzőnek, ami kockázatos döntés volt, hiszen az egykori kiváló csatár klubszinten semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett. Ennek ellenére Münchenben bíztak benne, na meg abban, hogy új módszereivel sikerül "modernizálnia" a klubot. Ebből azonban semmi nem valósult meg, Klinsmannt még idény közben menesztették, a bajnokság hajrájában pedig már az átmenetileg kinevezett Jupp Heynckes szerzett ezüstérmet a csapattal.

Idén nyáron tehát megint új edzőt kellett keresnie a vezetőségnek, és a Bayernnél a holland Louis van Gaalt látták a legjobb megoldásnak. Annyi biztos, hogy nála rutinosabb és sikeresebb trénert aligha találhattak volna, hiszen Van Gaal dolgozott az Ajaxnál és a Barcelonánál is, nyert holland és spanyol bajnokságot, BL-t, az előző idényben pedig az AZ Alkmaart vezette aranyéremre Hollandiában. Ezen felül Van Gaal rendkívül szigorú fegyelmet követel a játékosaitól - márpedig sokak szerint a Németországban gyakran csak FC Hollywoodnak becézett egyesületnél éppen ilyen edzőre van szükség.

Az előző idénnyel ellentétben a Bayern ezúttal kifejezetten aktív volt a játékospiacon, ám a keret kialakítását már Van Gaal szerződtetése előtt megkezdték. A müncheniek már megszerezték a Sahtar Donyeck védekező középpályását, Anatolij Tyimoscsukot, a Hamburg horvát támadóját, Ivica Olicot, valamint a Stuttgart csatárát, Mario Gomezt (utóbbit klubrekordnak számító, 30 millió euróért), mire a holland edző megérkezett. A probléma, hogy a Van Gaal által is preferált 4-3-3-as hadrendbe Tyimoscsuk és Gomez játéka sem illik. Gomez képességeivel nincs gond, elvégre ebbe a felállásba éppen egy hozzá hasonló, gólerős középcsatár szükségeltetik - csakhogy a Bayernnnek már volt két ilyen típusú futballistája, Miroslav Klose és Luca Toni.

A fentiek tükrében a felkészülési időszak nagy részében, illetve az idény első mérkőzésein Van Gaal a 4-4-2-es szisztémával próbálkozott, mégpedig azzal a verzióval, amikor a középpályások rombusz alakzatban helyezkednek el a pályán, ám a két csatár mögé sehogyan sem találta a megfelelő játékost. Megfordult ezen a poszton a nyáron igazolt Alexander Baumjohann, az argentin Ernesto Sosa és a fiatal, Van Gaal által a tartalékcsapatból felhívott Thomas Müller is -, de az első három fordulóban a Bayern mindössze két pontot gyűjtött. Van Gaal így "kiharcolta" a vezetőségnél, hogy 24 millió euróért szerződtessék Arjen Robbent a Real Madridtól az átigazolási időszak utolsó napjaiban. A holland klasszikus szélső, és mivel addigra a sokáig sérült Franck Ribéry is felépült, így Van Gaal átállhatott a kedvenc 4-3-3-jára, ami be is jött: az új játékrendszerrel, Ribéryvel és Robbennel a csapat egymás után három bajnokit nyert, ráadásul kifejezetten látványos játékkal.

Van Gaal pechjére azonban előbb Ribéry, majd Robben is megsérült, így az utóbbi meccseken kénytelen volt visszatérni a 4-4-2-es taktikához, ami korántsem olyan sikeres. Az eredmények legalábbis ezt mutatják: 11 forduló után az együttesnek csak 19 pontja van a bajnokságban (Klinsmann egy évvel korábban ugyanennyi mérkőzésen, kettővel több pontot szerzett), és a Bajnokok Ligájában is csak a harmadik helyen áll csoportjában. A gondokat tetézi, hogy az edző és a futballisták közötti viszony nem éppen ideális: a játékosok egy része rosszul viseli Van Gaal szigorú stílusát. Ribéry például még szeptemberben így értékelte a helyzetet a francia sportlapnak, a L'Équipe-nek: "Először fordul elő a karrieremben, hogy nem jó a kapcsolatom az edzőmmel. Az edzéseken senki sem nevet, minden túl komoly. Meg kellene találni a megfelelő egyensúlyt a komolyság és a szórakozás között, az utóbbi jelenleg hiányzik." A sérüléséből felépült argentin középhátvéd, Martín Demichelis arra panaszkodott, hogy szerinte Van Gaal nem bízik meg benne. "Csak annyit szeretnék, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljek, mint a többi, sérülés után visszatérő játékos. Nem én vagyok az egyetlen, aki kénytelen volt kihagyni pár hetet, de mások egyből visszakerültek a kezdő tizenegybe, ellentétben velem" - mondta az argentin védő.

Forrás: AFP

Robben (b) sérült, Lahm egyszerre csak egy helyen játszhat

A sérüléshullám aggasztó a bajorok számára (Ribéry mellett Olic is hosszabb időre kidőlt a sorból), a nyári igazolások pedig nem váltak be. A Van Gaal kifejezett kérésére Hollandiából megvett két balhátvéd, Edson Braafheid és Danijel Pranjic sem remekel (utóbbit a középpályán játszatja), Philipp Lahm viszont nem játszhat egyszerre a védelem mindkét oldalán, tehát a védelem valamelyik széle mindenképpen problémás. A legnagyobb csalódást mégis, kétségtelenül Gomez jelenti. A klub történetének legdrágább igazolása az első öt fordulóban három gólt szerzett, azóta viszont nem tudott betalálni. Igaz, ez részben annak köszönhető, hogy Toni felépülésével a cserék közé szorult, ami természetesen nem tetszik a német csatárnak. "Nem azért szerződtem a Bayernhez, hogy a kispadon üljek" - nyilatkozta a Sportbildnek, igaz, az interjú folytatásában kifejtette, hogy maga is elégedetlen a saját teljesítményével.

Van Gaal mindenesetre korábbi klubja, a Stuttgart ellen ismét a kezdők közé nevezte Gomezt, ám a támadó nem talált be azon a találkozón. A VfB-Bayern rangadó gól nélküli döntetlennel ért véget, így tovább forrósodott a levegő a holland szakember körül. A Bayern vezetői, Francz Beckenbauer vagy Uli Hoeness nem arról híresek, hogy sokáig eltűrik a sikertelenséget. A következő mérkőzések sorsdöntőek lehetnek: a müncheniek szerdán a Bajnokok Ligájában a Bordeaux-t fogadják, majd a bajnokságban két presztízsmeccs, a Schalke és a Leverkusen elleni csata következik.

www.global-soccer.eu